Drukčiji Božić

Nedostaje vam ideja za dekoraciju svečanog stola? Inspirirajte se bajkovitoj šumi

Zagrebačka cvjećarica Renata Lovrenčić za najljepše razdoblje u godini inspiraciju je pronašla u blagdanskoj flori i fauni.

Za Renatu Lovrenčić, vlasnicu zagrebačke Cvjetne galerije RL, božićno doba je vrijeme radosti, obiteljskih druženja i bajkovitih čarolija. Zato i blagdanski stol treba izgledati magično, a ove ga je godine uredila u skladu s aktualnim trendom - tako da dočarava retro šumu punu neobičnih životinja i slastica.

- Korona kriza zatvorila nas je u kuće, gdje čeznemo za prirodom. Zato je ovog Božića stol pun zelenila: tanjuri s podloškom od slame postavljeni su na vjenčić od normandske jele, a dodatne dekoracije su suhi i svježi cvjetovi hortenzije te ukrasi od kore cimeta. Bajkovitu atmosferu šume stvaraju zeleni svijećnjaci, zapravo velike čaše na kojima su motivi drveća te figurice lisica, okrunjenih labudica i romantičnih nježnoružičastih torti - kaže Renata.

image
Renata Lovrenčić otkriva da su ovih blagdana u trendu matirano zlato i srebro, a dominiraju prirodni materijali.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Jedan od njoj najdražih ukrasa za svečani stol su oslikani keksi i medenjaci. Svake godine odabere drugačiji motiv, a ovaj put su joj, po narudžbi, u zagrebačkoj slastičarni Magnolia izradili kekse s likom retro djevojke koja u naručju nosi kutije s darovima i, za ljubiteljice mode, medenjake s logom Chanela, koji izgledaju poput poklopca za pudrijeru.

- Tako su elegantni i profinjeni, i savršen su ukras i za adventski vijenac ili bor koji obavezno mora biti prirodan, po mogućnosti u posudi. Od boja, ove godine dominiraju zelena, mat srebrna i zlatna te bordo detalji, poput plišanih i satenskih vrpca. I kuglice za bor su u boji matiranog zlata i srebra. Trend su prirodni materijali pa su vijenci izrađeni od pruća i šiblja - otkriva Renata te dodaje da su neizbježne i figure Orašara, iznimno popularanog posljednjih godina.

image
Božićni stol dočarava retro šumu punu neobičnih životinja i slastica.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Zelena, mat srebrna, zlatna - i bordo detalji!

Ona ih ne koristi - jer ih imaju svi - ali zato, kao asocijaciju na glasoviti balet Petra Iljiča Čajkovskog, zidne vijence ukrasi gracioznom figuricom balerine. Renata Lovrenčić ovim se poslom bavi već 20 godina, kad je otvorila prvu cvjetnu galeriju, u Oktogonu. Počela je s aranžmanima od suhog cvijeća koje joj je bilo velika ljubav tijekom studija.

image
Sve je u detaljima: svečanom ugođaju u blagovaonici pridonose i figurice životinja i torti te medenjaci s Chanelovim logom.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Diplomirala je pravo, no ni dana nije provela u struci jer je nije zanimala. Sve o umjetnosti slaganja cvijeća naučila je sama, a danas je najpoznatija po jedinstvenim buketima. - Ne volim pretjerivanje, i kod dekoriranja se držim izreke "manje je više". Za Božić svi volimo da je puno ukrasa, jer je takva prilika, no i tu postoje nepisana pravila. Neka blagdanski stol bude u najviše tri boje. Ako ih je više, neka budu u nijansama pudera ili nježnoružičaste, inače će sve otići u kič. Najvažnije je ne pretjerati - savjetuje Renata Lovrenčić.

Linker
16. travanj 2024 07:53