Boris Kovačev / Hanza Media
30 godina povijesti

Na inauguraciji Zorana Milanovića pjeva Josipa Lisac: Prisjetili smo se kome je pripala ta čast prije nje

Svečana ceremonija inauguracije prvi put se neće održati na Trgu svetog Marka, već na Pantovčaku, a hrvatsku himnu, kojom tradicionalno počinje svečanost, izvest će Josipa Lisac uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića.

U utorak 18. veljače s početkom u 12 sati počet će inauguracija petog predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića. Po prvi put se davanje prisege neće održati na Markovog trgu, već na Pantovčaku i s najmanje uzvanika do sada, svega 43. Među njima su dužnosnici po funkcijama, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dvojica bivših predsjednika - Stjepan Mesić i Ivo Josipović, Milanovićeva obitelj - supruga, sinovi i nećakinja te članovi njegovog izbornog stožera.

Ceremonija inauguracije ne bi bila potpuna bez izvođača, a ove će godine početi hrvatskom himnom u izvedbi Josipe Lisac uz klavirsku pratnju pijanista Zvjezdana Ružića. Osim Josipe, nastupat će klapa HRM-a "Sveti Juraj", a na platou ispred Ureda predsjednice/predsjednika na Pantovčaku bit će orkestar HV-a te postroj Počasno-zaštitne bojne. Dok čekamo, prisjetili smo se kako su izgledale prijašnje inauguracije.

Na inauguraciji Zorana Milanovića pjevat će Josipa Lisac: Prisjetili smo se kome je pripala ta čast prije nje

Prva Tuđmanova inauguracija

Hrvatska je do sada imala šest inauguracija, a na prvi mandat 12. kolovoza 1992. prisegnuo je Franjo Tuđman pred tadašnjim predsjednikom Ustavnog suda Jadrankom Crnićem na Trgu svetog Marka. Tuđman, ponavljajući tekst svečane prisege, intervenirao je u tekst prisege određene Zakonom o izboru predsjednika Republike Hrvatske, promijenivši dio teksta "na korist svih hrvatskih državljana" u "na korist hrvatskoga naroda i svih hrvatskih državljana". Prisegu je završio riječima "Tako mi Bog pomogao".

Druga Tuđmanova inauguracija

Franjo Tuđman je 5. kolovoza 1997. drugi put je izabran za predsjednika Republike Hrvatske neposrednim glasovanjem birača. Svečanu prisegu položio je na Trgu svetog Marka i to na Dan domovinske zahvalnosti, a svečanost je počela hrvatskom himnom. Osim predsjednika i sudaca Ustavnog suda te dužnosnika, među uzvanicima bila je i Tuđmanova supruga Ankica.

Prva Mesićeva inauguracija

Drugi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić položio je svečanu prisegu 18. veljače 2000. godine, a ceremoniju je predvodio predsjednik Ustavnoga suda Smiljko Sokol. Iako je bilo rasprava oko mjesta održavanja inauguracije novog predsjednika, ipak je dogovoreno da to bude Trg sv. Marka. Došao je na pozornicu u pratnji supruge Milke, no svečanost nije bila popraćena ni fanfarama niti nije bilo svečanih postrojbi (crvenih mundira) kao kod Tuđmana. U inauguracijskom govoru, Mesić je istaknuo da želi biti "građanin predsjednik" i nije nosio predsjedničku lentu.

Druga Mesićeva inauguracija

Nakon pobjede na predsjedničkim izborima 2005., Mesić je ponovno izabran za predsjednika, a inauguraciju je imao 18. veljače iste godine. Svečanost je počela hrvatskom himnom u izvedbi zbora HNK, a prisegu je položio pred predsjednikom Ustavnog suda Petrom Klarićem. Ovoj inauguraciji nazočilo je oko 100 ljudi, među kojima je bilo i devet predstavnika država, predstavnici NATO pakta, Europske komisije, OESS-a i mnogi drugi dužnosnici.

Josipovićeva inauguracija

Pet godina kasnije, na 18. veljače 2010. svečanu prisegu pred ustavnim sucima te predsjednicom Ustavnog suda, Jasnom Omejec, položio je profesor Ivo Josipović. Inauguracija je i ovoga puta bila na Trgu svetog Marka, a tradicionalno je započela hrvatskom himnom koju su izveli Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" i dječji zbor "Zvjezdice". Uz Josipovića su bili njegova supruga Tatjana i kći Lana. Inauguracija je završila trima pjesmama iz hrvatske zborske baštine: "Crn bel" Igora Kuljerića, "Voda zvira" Josipa Štolcera-Slavenskog i "Zahvalnicom" Franje Dugana mlađeg. Na nastavku svečanosti Radojka Šverko pjevala je pjesmu "Ljubim te do bola", a nastupila je i solistica Renata Sabljak s međimurskom pjesmom "Dej mi Bože".

Inauguracija Grabar-Kitarović

Hrvatska je 15. veljače 2015. dobila prvu predsjednicu, Kolindu Grabar-Kitarović. Kitarović se u pratnji supruga Jakova prošetala Tomićevom te se prevezla Uspinjačom do Trga sv. Marka. Njezin dolazak pratile su fanfare, a glumac Joško Ševo izrecitirao je tekst hrvatske himne "Lijepa naša domovino" te je uslijedilo njezino intoniranje. Kao i na Josipovićevoj inauguraciji, solistica Renata Sabljak otpjevala je međimursku pjesmu "Dej mi Bože", a nakon inauguralnog govora, nastupali su puhački orkestar HV-a, folklorni ansambl "Lado" te solistica Radojka Šverko.

Posebno iznenađenje je bila skladba "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca i to u izvedbi čak četiri zbora - uz Lado nastupili su zbor HRT-a, akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" te zbor mladih "Izvor". Inauguraciji su nazočili predstavnici 88 veleposlanstava, od čega 8 predsjednika država: slovenski predsjednik Borut Pahor, slovački predsjednik Andrej Kiska, predsjednik Mađarske Janos Ader, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, predsjednik Albanije Bujar Nishani, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Linker
14. travanj 2024 04:50