Damir Martinović Mrle
 Facebook
Duhovna hrana

Mrle uoči spektakla: 'Netko voli mise, a netko rock'n'roll. Korona će dugo trajati, moramo se prilagoditi'

Riječka publika će imati jedinstvenu priliku poslušati presjek cijele karijere legendarnog Leta 3, kažu iz benda 'sad i tko zna kad', uz predstavljanje Mrletovog znanstveno-glazbenog projekta.

U moru otkazanih i odgođenih događanja, ima i dobrih vijesti, u Rijeci će se u petak publici predstaviti trosatni glazbeni spektakl u organizaciji poznatog člana Leta 3. "Sailor – Sweet & Salt Festival" doživljava svoje treće izdanje u posebnoj godini, 2020. grad u kojem se održava - Rijeka nosi titulu prijestolnice kulture, ali i u kojoj je sve planove poremetila pandemija koronavirusa. No, organizatora Damira Martinovića Mrleta ta sitnica nije spriječila da se ovog petka 17. srpnja u 20 sati Sailor festival ipak održi.

Damir Martinović Mrle organizator je Sailor – Sweet & Salt Festivala

"Sailor jest ograničen no nije otkazan i ljudi će se nadam se paziti", kazao je Damir Martinović Mrle u razgovoru za Gloria.hr. Riječkog glazbenika kontaktirali smo za vrijeme završnih priprema, a zbog korona-uvjeta na festivalu će nastupiti najbolji 'kućni' bend iz Rijeke Let 3, i to u trajanju od čak tri sata.

Privatna arhiva
Arhitektonski projekt Zvučnog karburatora, trenutno je smješten na platou gdje će se održati Sailor festival.

"Za koncert je sve po planu. Držimo se svih propisanih mjera, ograničili smo broj posjetitelja i sve je u najboljem redu. Koncerti, glazba, općenito umjetnost su duhovna hrana koja je potrebna svakom od nas da bi normalno funkcionirao. Netko voli misu, neko rock and roll, a neko i misu i gitare... Sve ovo s koronom će jako drugo trajati, a mi se tome moramo prilagoditi", rekao je Mrle uoči velikog koncerta.

Riječka scena

Uz antologijski nastup Leta 3, posjetiteljima će biti predstavljano arhitektonsko rješenja Mrletovog Zvučnog karburatora’uz zvuke projekta Mr.Lee&IvaneSky te će uživati u gostujućim svirkama bendova Turisti i Projekt.

Privatna arhiva
Mrletov Zvučni karburator izvana.

"Sutra ćemo prikazati projekt i to arhitektonski (Miroslav Rajić, Marin Račić, MR2) kako je Zvučni karburator trebao izgledati. Ujedno ćemo prikazati kroz hodogram kako smo kroz godine došli do znanstvenika i nadalje do nekih inostranih interesenata za ovaj karburator. Zvučni karburator je frekvencija koja se materijalizira kroz morsku vodu i tako se stvara na kosturu neka fizička stvarnost, skulptura. Nadamo se da će možda nekad, ako to sad nije preoptimistično, privući investitore", kazao je riječki glazbenik.

Zvučni karburator je zamišljen da prikuplja sve zvukove grada Rijeke krenuvši od Trsata. Ti se zvukovi šalju u paviljon gdje se nalazi karburator koji materijalizira taj zvuk.

PRivatna arhiva
Zvučni karburator iznutra

"To je po mom viđenju trebala biti Europska prijestolnica kulture, s ambicijom da radimo svjetske projekte. Ciijeli projekt je moj, a arhitekti i znanstvenici su dio ekipe koji su izveli arhitektonski projekt paviljona, interijera i eksterijera. Trebao sam izgraditi upravo to", objasnio nam je Mrle ustupivši fotografije na kojima se vidi projekt.

Zvučni karburator je znanstveno-umjetnički projekt namijenjen svim posjetiteljima, koji se isto tako mogu spojiti putem priključaka te od osobnih dijelova tijela stvoriti zvučni zapis, odnosno vibracije.

Privatna arhiva
Mrletov Zvučni karburator je zamišljen da zvuk grada pretvara u skulpturu od soli.

"Projekt je jako interesantan, čista euforija, jedinstven, ne postoji slična stvar nigdje na svijetu. To je epicentar zvuka jednog grada, veliki paviljon od 80 kvadrata u obliku srca, gdje se nalazi zvučni karburator", opisao je Martinović svoj znanstveno-glazbeni projekt prvi i jedinstven na našim i širim prostorima.

U prodaji za ovogodišnji "Sailor – Sweet & Salt Festival" našao se ograničen broj od 300 ulaznica za publiku koja će biti smještena na otvorenom na Delti na platou ispred novouređenih hala Exportdrva.

"U ime ekipe Sailor - Zvučni karburator, željeli bismo se zahvaliti ZAMP-u koji je prepoznao zanimljivost ideje spajanja znanosti i umjetnosti, gdje je zvuk osnovna pokretačka snaga u realizaciji konacnog produkta, skulpture od soli. ZAMP je još jednom pokazao interes za nove nove tehnologije i pristupe glazbenoj umjetnosti i odlučio se pridružiti ideji o zvuku koji je će postati vidljiv", kazao je za kraj Mrle.

Poštivanje svih mjera

Promo
Sailor – Sweet & Salt Festival

Ulaznice su dostupne u sustavu Entrio kao i svim ovlaštenim Entrio trgovinama kao što je Dallas Music Shop na adresi Splitska 2a. Cijena ulaznice je 80 kn u pretprodaji, te 100 kn na dan koncerta,

Ovaj će se program održati uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i preporuka, detalje potražite na stranicama organizatora.

Ako se dogodi da u Rijeci u petak navečer padne kiša, što za taj grad ne bi bilo ništa čudno, cijeli se događaj seli unutar hale Exportdrva.

Pročitajte i:

Ivanka i Mrle pokazali najslađu članicu: 'Snimali smo u jednom kutu sobe, kći Eva glavna je zvijezda'

Nova autorska pjesma Mrleta i Ivanke osvojit će sve koji maštaju o savršenom vjenčanju

Iva i Vava iz benda Turisti: 'Pokušavamo se ne svađati, a jedva čekamo sastati se s prijateljima'

Ivanka i Mrle: 'Moj brat radi na odjelu za koronu, nije nam lako'

Poznati glazbenik okrenuo novu stranicu u životu: 'Priče sam odlučio snimiti da svi u njima možemo uživati'

Ivanka Mazurkijević: 'Na prvoj probi sam se uplašila Magellija, ali nije dugo prošlo da se svi zaljubimo u njega'

Linker
18. travanj 2024 13:53