Nije to konačno zbogom

Milijarder odlučio otići s vodećeg mjesta Amazona: Tko je čovjek koji će zamijeniti Jeffa Bezosa?

Potpuno iznenada Jeff Bezos objavio je svojim zaposlenicima da će se posvetiti nekim drugim poslovima te da će tu dužnost od sad obnašati njegov bliski suradnik.

Jeff Bezos (57) će u srpnju svakodnevno upravljanje 1,7 trilijuna dolara vrijednom megakompanijom Amazon, koju je 1994. pokrenuo iz garaže, prepustiti svom bliskom suradniku Andyju Jassyju (53), a on će se posvetiti nekim drugim poslovnim i privatnim interesima za koje dosad nije imao vremena.

Nakon što se 2019. razveo od supruge MacKenzie Scott, Bezosu je odlazak s kapetanskog mosta Amazona druga kardinalna odluka u životu i karijeri.

I dalje će biti većinski vlasnik kompanije, u čijem će radu sudjelovati kao član nadzornog odbora, no ključne poslovne odluke donosit će novi izvršni direktor Andy Jassy, dosad zadužen za razvoj cloud computing tehnologije.

Jassy je još 1997. počeo raditi u marketinškom odjelu Amazona, kad je to bilo tek malo poduzeće za internetsku prodaju knjiga, a među prvima je prepoznao poslovni potencijal ”računalstva u oblacima”. Hvale njegove sposobnosti da maglovite ideje pretvori u konkretan proizvod ili uslugu, no Jassyjeva poslovna filozofija ”pobijediti po svaku cijenu” podrazumijeva i teško kažnjavanje nelojalnih suradnika. Neke koji su htjeli promijeniti radno mjesto i kompaniju nemilice je ganjao sudskim tužbama.

Slobodno vrijeme Jassy najradije provodi na utakmicama američkog nogometa, a nedavno je postao i vlasnik jednog manjeg hokejaškog kluba u Seattleu. Zanimljivo, s imenovanjem na novu dužnost, Jassy je odmah otvorio i Instagram profil.

- Nastavite biti inventivni i ne očajavajte ako u početku ideja izgleda kao ludost - poručio je Bezos u mailu kojim je zaposlenicima obzanio svoje namjere.

Linker
17. travanj 2024 07:55