Milan Majerović Stilinović
Razotkrivanje

Milan Majerović Stilinović: 'Kraj vrata spavaće sobe uvijek držim spreman ruksak'

Televizijski novinar i savjetnik za komunikacije, koji je nedavno objavio zbirku priča ‘Što sam naučio na planini’, priznaje da ni u 48. ne zna što je to kriza srednjih godina te otkriva da se robinzonske brade odriče samo zbog poljubaca.

S čime biste usporedili osvajanje neke planine?

S nemogućom misijom: možemo se penjati i misliti da osvajamo planinu, ali na vrhu su, bar meni, mnogo primjereniji osjećaji pripadnosti, poniznosti i “posvojenosti”.

Što ste najvažnije naučili boraveći na planinama?

- Krizu, bilo srednjih godina ili koju drugu, najbolje je prehodati. Dakle, treba puno hodati. Jednako tako i odmarati se te stajati. Bitno je samo ne odustati.

Je li lakše pisati priče ili novinske tekstove?

- Novinarima je često teško zagrijati stolac kad nemaju rok za predaju tekstova, pa su tako i meni trebale dvije godine da napišem knjigu.

Koje putovanje pamtite kao najposebnije?

- Jednodnevni izlet na Dinaru u ljeto 2017. godine. Prvi put u životu gore sam bio sam. Iz tog su dana poslije nastale tri priče. No najčešće sam na Medvednici podno koje živim, ali uživam i na Ve­­lebitu, Papuku, po Žumberku, Sa­­moborskom gorju, Gorskom kotaru...

Naslovnica knjige 'Što sam naučio na planini'

Je li bradica, vaš novi imidž, posljedica robinzonskog života na planinama?

- Djelomično jer je praktična. A navodno mi i dobro stoji. Kažu mi da se doimam pametnijim, što nije točno, ali zna biti korisno. Šteta što je brada nezgodna za ljubljenje pa je zbog žene i djece svako malo radikalno skratim.

Koliko vam treba da se spakirate?

- Ruksak za jednodnevne izlete držim kraj vrata spavaće sobe i uvijek je spreman. Na planine nosim samo najnužnije: majicu, kabanicu, bocu za vodu, čeonu lampu i mobitel. Jedini luksuz je prostirka.

Bez čega ne možete izdržati nijedan dan?

- Bez kontakta s obitelji, bar preko poruka. Njihove fore su mi slađe od malina.

Što vam najčešće zamjeraju vaši prijatelji?

- Znaju mi predbaciti da izleti u mojoj režiji prečesto završe na prestrmim i predugim stazama gdje katkad treba prtiti i snijeg.

Kako ste vi i supruga Pilar podijelili kućanske obveze?

- Dobar sam s kuhačom. Moji klinci me zadirkuju da se sam sa sobom natječem u pripremanju prhke pite s voćem. No nije mi teško ni pospremati, što je na planinama korisna vještina. U planinskim domovima i skloništima nemate pomoć sa strane.

Gdje je vaša morska oaza?

- Odrastao sam u Biogradu na Moru gdje godinama ljetujemo. Plivanje mi je druga omiljena meditacija u pokretu. Iznad mene plavo nebo, katkad oblaci, galebovi i trag aviona, repetitivni ritam pokreta i pravocrtno gibanje - malo mi za sriću triba.

Kako najradije provodite vrijeme kad ste na asfaltu?

- U druženju s prijateljima i uživajući u glazbi. Slušam sve, od swinga do novog vala, no ako je večer i može se plesati, najviše mi odgovara funky.

Jeste li supruzi ikada zaboravili čestitati godišnjicu braka?

- Nikada. Vjenčali smo se točno dvije godine i jedan dan nakon našeg prvog susreta, a svadbu smo organizirali na moru. Za dvadeset godina braka, što slavimo 2022., planiramo se ponovno ukrcati na brod.

Tko vam je od vaših ukućana omiljeno društvo na planinama?

- Supruga u posljednje vrijeme sve češće ide sa mnom, zbog čega sam jako sretan. Kći Tia te sinovi Vigo i Nino pratili su me kad su bili manji. Sve troje su sada tinejdžeri i imaju druge zanimacije.

Što je vaš najveći strah?

- Iskustvo me je naučilo da je bolest najgora stvar, no nisam tip koji se stalno brine i živi u strahu. To mi je jako po­­moglo kad sam početkom lipnja na ne­­pristupačnom terenu Samarskih stijena u Gorskom kotaru gadno iščašio rame. Nisam se mogao prepusiti panici i boli jer sam se morao dovući do prvog skloništa gdje mi je pružena pomoć.

Zagreb, 270519.
Hrvatsko novinarsko drustvo i Drustvo za zastitu novinarskih autorskih prava organizirali su tribinu pod nazivom Autorska prava novinara: sto nam donosi Direktiva, koja je odrzana u Velikoj dvorani Novinarskog doma. 
Na fotografiji: Milan Majerovic Stilinovic, Romana Matanovac Vuckovic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
CROPIX
Milan Majerović Stilinović na jednoj od tribina o pitanjima zaštite autorskih prava

Koju ljudsku osobinu najviše prezirete?

- Sebičnost i pomanjkanje empatije za druge.

Kad ste se posljednji put zacrvenjeli zbog nelagode?

- Kad je na predstavljanju moje knjige u zagrebačkoj knjižari Booksa domaćica događaja Miljenka Mika Buljević rekla da su je neke stvari u jednoj mojoj priči podsjetile na njoj omiljeni citat Meše Selimovića i odrecitirala ga. Veći kompliment nisam mogao dobiti.

Koja vas povijesna osoba nadahnjuje?

- Charles Darwin je imao zanimljiv život, a i rezultate.

Na što ste uvijek spremni potrošiti novac?

- Na daleko putovanje s obitelji. Afrika, Japan, američki nacionalni parkovi i neki veliki gradovi, to su snovi za budućnost. U planu su mi i neki viši planinski vrhovi u susjednim zemljama.

Aktoualno pitanje: Kao komunikacijski savjetnik ZAMP-a kako komentirate nedavni apel glazbenika za financijsku pomoć zbog koronakrize?

Kreativna industrija, kao i sve vezano uz nju, ozbiljno je ugrožena: prva je pogođena, a zadnja će se oporaviti. Zato bi jedinstvena pravila na razini cijele zemlje sigurno pomogla u rješavanju tog problema. Svakako treba i više međusobne solidarnosti.

Pročitajte i:

Robert Bošković otkriva bez čega ne bi mogao zamisliti život: 'Jedna je Đurđa, druga Esmeralda'

Zagrebački pijanist otkriva u čemu najviše uživa sa suprugom i što mu je posebna strast u životu

Ivanka Boljkovac otkrila zašto se nikad nije udala: 'Možda nikad nije naišla prava osoba'

Zrinka Turalija Kurtak govori što je može izbaciti iz takta te kamo 'bježi' kada joj je svega dosta

Linker
09. travanj 2024 18:06