Surova stvarnost glumica

Mikulić opisala s čime se sve susretala: ‘Što je s nama koje smo govorile pa nam rekli da smo osjetljive...‘

Domaća dramska umjetnica ponovno je reagirala nakon pokretanja Facebook grupe Nisam tražila, u kojoj brojne djelatnice iz svijeta glume, ali i mnogo šire, za sada anonimno dijele priče o tome kako ih je netko pokušao ili uspio iskoristiti.

Hrabra ispovijest mlade glumice Milene Radulović (25) potaknula je lavinu koja se ne može zaustaviti. Brojne kolegice, dramske djelatnice, istupaju javno o svojim negativnim iskustvima i saznanjima. Među prvima je reagirala i naša glumica Marijana Mikulić (39) - priznavši da još uvijek ne ide u javnost s imenima - iz istog razloga zbog kojeg mnoge njezine kolegice, jer ne gu ništa ne reći. No danas je njezina ispovijest dobila nastavak. Sebe svrstava među one malobrojne koji nisu šutjeli, a kojima su se zbog toga i smijali.

"Zgražanje, šok, nevjerica. Ne možemo vjerovati koliko ispovijesti o ovakvom ili onakvom načinu zlostavljanja. Sto upitnika - zašto se ne govori o tome, zašto je šutjela, zašto su šutjele, zašto šutimo? A što je s nama koje smo govorile? S nama koje smo se zgražale nad lascivnim komentarima, dobacivanjima, pa dobile verbalnu pljusku tipa 'daj, samo se zeza, šta si osjetljiva, pa to ti je kompliment, šta si puritanka, konzervativna'", napisala je glumica u novoj objavi.

Opisala je kako je znalo izgledati na snimanjima to kada se našla u nezgodnoj situaciji koju je zatim jasno i glasno prekinula.

"Što je s nama koje nisu htjele da ih se dira ni milimetra više nego je potrebno, koje smo prekidale snimanje kada kolega pređe mjeru, pa doživjele zgražanje i kolega i cijelog seta jer pretjerujemo. Po čijim mjerilima? Tko to ima pravo odrediti što je meni pređena mjera?!", kazala je Mikulić. Osim seksualnih konotacija, glumica se dotaknula i onih drugih - običnih diskriminacija, reklo bi se - ali koje zorno pokauju koje je mjesto ženama u svijetu glume.

Čitajte i: Marijana Mikulić o silovanju kolegice: ‘Zašto ne izlazimo van s imenima? Zato što se bojimo‘

"Što je s nama koje smo djeci unatoč, braku unatoč, uvijek došle s naučenim tekstom, ofarbanom kosom, oprane, spremne, i trpjele kolege koje kasne, bazde, bezobrazni su, ne znaju tekst, razbijaju setove.. ali se snima, proba, dok ON ne da svoj maksimum. Jer je svaki taj ON valjda nešto toliko posebno da se to sve mora trpjeti, bez njega se ne može.

Što je s nama koje smo digle glas, tražile raskide ugovora pod cijenu penala, jer je kolega do te mjere nepodnošljiv, ali se NJEGA štitilo i dalje i nije ga se maklo, iako zbog istog i projekt na kraju propadne. Što je s nama?", upitala je Marijana Mikulić.

Licemjerje na svim razinama

No nije stala samo na tome, Marijana je opisala kakav tretman imaju žene da bi uopće došle do uloge - čak i ako tu nema nikakvih seksualnih zlostavljanja.

Čitajte i: Nakon istupa Milene Radulović! Kako je nekad ugledni pedagog stvorio ‘sektu‘ i zavjet šutnje na zlostavljanje

"Što je s nama koje smo odlučile roditi pa nam redateljica, da, žena, nakon audicije kaže: 'Joj znaš što, bila si ok, ali imaš ti dovoljno posla doma'. Ta ista redateljica je velika aktivistica, to čisto usput.. Nije nas nitko doslovno silovao, ali dragi moji, sve su to silovanja svoje vrste, zlostavljanja koja ostavljaju duboke rane i ožiljke, stvaraju kočnice kojih se teško riješiti. Kada znaš da nešto nije u redu, i kažeš to, ali zauzvrat ne da ne dobiješ zaštitu i podršku, nego te se u najboljem slučaju ignorira. A češće te se stigmatizira kao puritanku, konzervu, onu koja ne zna kako to ide u 'tom našem svijetu", dodala je povrh svega glumica.

Na kraju je ogorčeno zaključila kako se boji da nema mjesta optimizmu - zbog mnogih koji su i do sada mogli nešto napraviti, ali svejedno nisu.

"Hvala svima koji ste nam u tim situacijama stvorili osjećaj nelagode, osjećaj da smo glupe i nevrijedne i da se bezveze bunimo. Hvala svima koji su mogli nešto napraviti ali nisu, njima posebno hvala. Voljela bih dijeliti optimizam mnogih, ali poučena iskustvom ga ne dijelim...", zaključila je Marijana Mikulić.

Linker
18. travanj 2024 09:08