Bruno Konjević / Hanza Media
posljednje zbogom u 2019.

Mani, Barbieri, Đelo, Gregurević, Lustig... dug je popis velikana koji su nas napustili u ovoj godini

Mani Gotovac, Đelo Jusić, Ivo Gregurević, Branko Lustig, Željko Rohatinski... ali i Karl Lagerfeld, Peter Lindbergh, Gloria Vanderbilt, Luke Perry, Niki Lauda... dug je i predug popis velikana koji su nas zauvijek napustili u 2019. godini.

Mani Gotovac, proslavljena kritičarka, spisateljica, kazalištarka preminula je u prosincu na 80. rođendan, kraj mora koje je toliko voljela - u svojoj kućici u Mokošici blizu Dubrovnika. Nakon što joj je dijagnosticirana teška bolest, odbila je liječenje odlučivši otići s ovoga svijeta na svoj način.

Zagreb, 080119.
U Hrvatskome narodnom kazalistu odrzana je komemoracija za preminulog glumca i kazalisnog pedagoga Tonka Lonzu.
Na fotografiji: Mani Gotovac.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / Hanza Media

mani gotovac
-rev-
Arhiva, Hanza Media / Arhiva, Hanza Media

Branko Lustig, hrvatski istaknuti filmski producent i jedini hrvatski dobitnik Oscara preminuo je u Zagrebu u studenom, u 88. godini života. Lustig je zbog svog židovskog podrijetla bio zatočenik u koncentracijskim logorima širom Europe, a njegovo iskustvo iz logora ispričano je i u filmu "Schindlerova lista" za koji je 1994. dobio Oscara. Drugog Oscara primio je 2001. godine za film "Gladijator".

Zagreb, 180512.
Hotel Dubrovnik, Gajeva ulica.
Hrvatski producent i glumac zidovskog podrijetla Branko Lustig.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / Hanza Media

Nakon dugogodišnjih zdravstvenih tegoba, u ožujku nas je napustio Andrej Barbieri, jedan od najvećih chefova u povijesti hrvatske gastronomije. Bio je u 50. godini života, a neko vrijeme prije smrti najavljivao da će povući kočnicu ubrzanog životnog ritma, no to nije dočekao.

Zagreb, 010317.
Kaptol centar.
Novi restoran Baribieri´s.
Na fotografiji: Andrej Barbieri.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Istaknuti ekonomist i bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski preminuo je u prosincu u dobi od 68 godina. Bio je najdugovječniji guverner HNB-a od osamostaljenja Hrvatske te je dobio i nagradu udruženja guvernera europskih nacionalnih banaka za najboljega guvernera.

Zagreb, 151117. 
Bivsi guverner HNB-a Zeljko Rohatinski snimljen u hotelu Palace.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Nakon duge i teške bolesti, u svibnju je u 81.-oj godini preminuo je dubrovački skladatelj, gitarist, aranžer i dirigent Đelo Jusić. Poznat je po brojnim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe. Osim što je utemeljio vokalno-instrumentalni sastav Dubrovački trubaduri, njegova djela izvodili su jedni od najuglednijih hrvatskih izvođača.

Dubrovnik, 080517.
Djelo Jusic, dubrovacki  skladatelj, gitarist, aranzer i dirigent.
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Nikša Duper / Hanza Media

Glumac Ivo Gregurević preminuo je u siječnju u svojem stanu, u 67. godini života. Hrvatski televizijski, kazališni i filmski glumac ostvario je brojne uloge te osvojio nagrade. Najviše će ga se pamtiti po ulogama u "Velom mistu", "Dugoj mračnoj noći", "Što je muškarac bez brkova" i "Sokol ga nije volio".

Zagreb, 040214.
Gorica Jamnicka.
Set novog televizijskog filma redatelja Branka Schmidta, Imena visnje.
Na fotografiji: glumac Ivo Gregurevic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media

Jedan od najutjecajnijih novinara, urednika i publicista, Denis Kuljiš, preminuo je u kolovozu u 68. godini nakon kratke i teške bolesti. Iza njega ostala je supruga i dvoje djece te bogata novinarska, urednička i publicistička karijera. Sve do svoje smrti zadržao se na vrhu hrvatske izdavačke i medijske scene.

Zagreb, 181110.
Veceras je u knjizari Vukovic&Runjic predstavljen roman novinara i publicista Denisa Kuljisa, politicko-knjizevni triler
CROPIX

Glumac Martin Sagner preminuo je u studenom u 88. godini života. Javnosti je najpoznatiji kao legendarni Dudek, odnosno Andrija Katalenić iz serije Gruntovčani koja se snimala sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća.

martin sagner
/ Hanza Media

Nakon teške bolesti u studenom je u 38. godini preminuo je novinar, scenarist i redatelj Matija Vukšić, jedan od najistaknutijih redatelja hrvatske mlađe generacije.

Zagreb, 120115.
Prisavlje.
Matija Vuksic, redatelj.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / Hanza Media

U 86.godini života u veljači je u Francuskoj preminuo jedan od najuspješnijih modnih dizajnera, Karl Lagerfeld. Mjesec dana ranije izostao je njegov tradicionalni naklon na kraju showa Chanel couture na Tjednu mode u Parizu, kojim je redovito od 1983. pozdravljao svoju publiku, bilo je jasno kako je legendarni dizajner u lošem zdravstvenom stanju. Poznat je po svojoj dugovječnosti koja je rijetka u ubrzanom i prevrtljivom modnom svijetu - na čelu je Chanela bio je od 1983., radio je za Fendi, a imao je i vlastitu modnu liniju Karl Lagerfeld

PARIS, FRANCE - OCTOBER 04:  Designer Karl Lagerfeld walks the runway during the Chanel show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2017  on October 4, 2016 in Paris, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images

Slavni modni fotograf Peter Lindbergh preminuo je u rujnu u 75. godini života. Fotograf i redatelj ostao je zapamćen po svojim radovima i elegantnom, posebnom stilu, a ispred njegovog objektiva stajale su modne ikone poput Linde Evangeliste, Naomi Campbell, Cindy Crawford i Christy Turlington.

NEW YORK - APRIL 27:  Photographer Peter Lindberg attends the Backstage Of Pirelli Calendars 1964-2006 Book Launch Party held at the Guggenheim Museum April 27, 2006 in New York City. (Photo by Astrid Stawiarz/Getty Images)
Getty Images

Od posljedica teškog moždanog udara u ožujku je preminuo Luke Perry, glumac koji je svjetsku slavu stekao ulogom Dylana McKaya u tinejdžerskoj seriji 'Beverly Hills, 90210". Luke Perry karijeru jeza počeo pojavivši se u spotu grupe 'Twisted Sisters' za pjesmu 'Be Chrool To Your Scuel' uz Alica Coopera. Glumio je u sapunicama 'Loving" iz 1987. i 'Another World" iz 1988. Ulogu popularnog tinejdžera u seriji "Beverly Hills, 90210" dobio je 1990. Tada je imao 24 godine, a glumio 16-godišnjaka. U seriji je glumio od 1990. do 1995, a vratio se u osmoj sezoni serije i ostao do posljednje epizode 2000.

BEVERLY HILLS, CA - AUGUST 06:  Luke Perry from
Getty Images

Dizajnerica, modna ikona i članica visokog društva, Gloria Vanderbilt preminula je u lipnju. Kao glumica se okušala u 1950-im godinama, a u svijet slavnih došla je 1970-ih godina kada se probila u modnoj industriji, kao dizajnerica. Zaslužna je za popularnost traperica koje su postale hit nakon što je lansirala liniju plavih modela s logom na zadnjem džepiću. U 80-im godinama njezino carstvo traperica zarađivalo je više od 200 milijuna dolara. Udavala se četiri puta te je rodila četvero djece, a privatni život obilježila je i njezina naklonost prema starijim muškarcima. Ljubovala je s ikonama starog Hollywooda poput Marlona Branda, Franka Sinatre, Howarda Hughesa i Roalda Dahla.

NEW YORK - APRIL 07:  Socialite and artist Gloria Vanderbilt attends the The National Arts Club's Literary Committee Honoring Joyce Carol Oates held at The National Arts Club on April 7, 2009 in New York City. (Photo by Astrid Stawiarz/Getty Images)
Getty Images
Gloria Vanderbilt

Poznati glumac Peter Fonda preminuo je u kolovozu. Ostao je upamćen po filmu koji je definirao njegovu karijeru, "Goli u sedlu" iz 1969. godine s Jackom Nicholsonom. U svojoj glumačkoj karijeri snimio je više od 50 filmova. Za film "Uleejevo zlato" 1997. godine dobio je Zlatni globus za najboljeg glumca.

ZURICH, SWITZERLAND - OCTOBER 02:  Peter Fonda attends the 10 Years Anniversary ZFF Party during Day 8 of Zurich Film Festival 2014 on October 2, 2014 in Zurich, Switzerland.  (Photo by Andreas Rentz/Getty Images  for ZFF)

Austrijanac Niki Lauda preminuo je u svibnju. Lauda je osvojio titule 1975. i 1977. s Ferrarijem te 1984. s McLarenom. Preživio je strašnu nesreću 1976. godine na Velikoj nagradi Njemačke, ali se nevjerojatno brzo vratio utrkama samo šest tjedana kasnije. Ostao je usko povezan s Formulom 1 i nakon što se umirovio kao vozač 1985., a posljednjih godina je surađivao s Mercedesovim timom.

SAKHIR, BAHRAIN - APRIL 05:  Niki Lauda is seen in the paddock before qualifying for the Bahrain Formula One Grand Prix at the Bahrain International Circuit on April 5, 2014 in Sakhir, Bahrain.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Getty Images

U veljači je preminuo britanski glumac Albert Finney, koji je pet puta nominiran za Oscara. Iza njega su ostale nezaboravne filmske uloge, poput one koja ga je proslavila, u filmu 'Saturday Night and Sunday Morning'. Glumio je u mjuziklu 'Scrooge', krimi-komediji 'Gumshoe' te u filmu 'Ubojstva u Orient Expressu' kao Hercule Poirot. Svjetski popularan postao je nakon uloge glazbene zvijezde Toma Jonesa. Za njega velika bila je i godina 2001. kada je odigrao ključnu ulogu u filmu 'Erin Brockovich' redatelja Stevena Soderbergha.

CATHERINE KEENER & ALBERT FINNEY
in Simpatico
Filmstill - Editorial Use Only, Image: 412751397, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Capital pictures
Profimedia, Capital pictures

U dobi od 75 godina u srpnju je preminuo glumac Rutger Hauer. Hauer je 1982. u znanstveno-fantastičnom trileru "Blade Runner" kojeg je režirao Ridley Scott, glumio replikanta ubojicu Roya Battyja, te od sporedne uloge postigao takav uspjeh da je, pisali su kritičari, zasjenio i glavnu ulogu koju je tumačio Harrison Ford.

, Image: 375310677, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial use only. No merchandising or book covers. This is a publicly distributed handout. Access rights only, no license of copyright provided., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album
Profimedia, Album

Toni Morrison, odnosno Chloe Anthony Wofford, preminula je u kolovozu u 89. godini života u New Yorku. Jedna od najznačajnijih književnica današnjice bila je prva Afroamerikanka koja je osvojila Nobelovu nagradu 1993. godine, a bila je prepoznatljiva jer je stalno tematizirala povijest afroameričke zajednice u SAD-u, a inspiraciju je često pronalazila u vlastitom djetinjstvu u malenom mjestu Lorrain u državi Ohio. Osvojila je i Pulitzerovu nagradu za roman "Voljena" u kojem je majka primorana ubiti bebu kako bi je spasila od ropstva, a njezino djelo je 1998. godine dobilo istoimenu filmsku adaptaciju u kojoj su glavne uloge imali Oprah Winfrey i Danny Glover.

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Author/jury member Toni Morrison attends the Closing Awards Ceremony at the Palais during the 58th International Film Festival May 21, 2005 in Cannes, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images

U prosincu je preminula pjevačica švedskog pop rock dua Roxette, Marie Fredriksson, u 62. godini života. Švedska zvijezda je bila najpoznatija kao dio dua Roxette, koji je s Perom Gesslejem osnovala 1986., a i danas svi znaju njihove najveće hitove poput "It Must Have Been Love", "Listen To Your Heart" i "The Look".

Marie Fredriksson
Marie Fredriksson at home in her studio, Sweden - 25 Nov 2013
Marie is one half of Roxette, and is about to release her first solo album in 17 years., Image: 232028078, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia
IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Francuski dizajner Emanuel Ungaro preminuo je u prosincu u Parizu u dobi od 86 godina. Ungaro, koji se umirovio 2004., umro je nakon što je dvije godine bio lošeg zdravstvenog stanja.

Linker
19. travanj 2024 23:11