Važno je da vaša djeca odmalena steknu naviku redovitog pranja ruku.
 Getty Images
Imajte ih na pameti

Ljepota je zdravlje: ne treba paničariti, ali bi bilo dobro primijeniti ove mjere zaštite

Kako je u Hrvatskoj i svijetu sve više zaraženih koronavirusom, ne možemo se više pretvarati da situacija nije i više nego ozbiljna. Zato smo napravili vodič kako se možemo zaštititi od eventualne zaraze i na što posebno pripaziti.

Iako se mnogi među nama vole pretvarati da nas se prijetnje vanjskog svijeta ne dotiču, ne možemo poreći da je koronavirus među nama. Pogotovo ne u trenutku kad je u Hrvatskoj službeno dijagnosticirano već više od 80 slučajeva zaraze, koja bi se mogla nastaviti širiti ako ne poduzmemo potrebne mjere zaštite.

Zbog toga je Nacionalni stožer civilne zaštite preporučio svima koji putuju odgodu putovanja u inozemstvo, pogotovo u one zemlje koje su zahvaćene koronavirusom, te da se odgode svi javni skupovi na kojima bi trebalo sudjelovati više od tisuću ljudi.

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma!

Facebook

Instagram

Twitter

Ako ne znate što je točno koronavirus, koji su simptomi, posljedice i kako se zaštititi, napravili smo mali vodič koji bi tijekom ove alarmantne situacije trebali imati uza se.

Što je koronavirus?

Koronavirus je vrsta virusa koja se zapravo pojavljuje među životinjama, no postoje određene vrste koje mogu prijeći i na čovjeka, a upravo takva je u posljednjih mjesec dana odnijela mnoge živote. Postoji nekoliko teorija o uzročniku epidemije, a jedna od njih je da je potekao od životinje zvane ljuskavac s kojim se najviše trguje, legalno i ilegalno i to najviše zbog njihovog oklopa.

Koji su simptomi koronavirusa?

Simptomi koronavirusa slični su gripi i drugim respiratornim bolestima, a uključuju:

  • kašalj
  • otežano disanje
  • povišenu tjelesnu temperaturu
  • kratak dah

Posljedice koronavirusa

Koronavirus može uzrokovati različite bolesti, poput obične prehlade, gripe, teškog akutnog respiratornog sindroma, upale pluća, zatajenja bubrega, a može doći do smrti ako se pravovremeno ne otkrije. Starije osobe, pušači i osobe s kroničnim bolestima poput bolesti srca i dijabetesa podložnije su težim oblicima bolesti.

Kako se zaštititi od zaraze korona virusom

Kako je riječ o respiratornom virusu, on se prenosi kapljičnim putem, odnosno nakon bliskog kontakta sa zaraženim čovjekom koji obično uključuje rukovanje. Zato je prvi i osnovni korak zaštite redovito pranje ruku vodom i sapunom najmanje dvadeset sekundi ili korištenje antibakterijskih gelova i maramica.

Beautiful young girl is applying lipstick on the mirror in the bedroom
Getty Images
Ostanete li bez neophodnog beauty proizvoda, ne riskirajte isprobavajući nove. Igrajte na sigurno!

Iako pranje ruku možda jest jedan od najsigurnijih načina kako se možemo zaštititi od zaraze, nije i jedini pa moramo paziti i na druge stvari:

Izbjegavajte korištenje testera

Dok traje epidemija, izbjegavajte odlaske u shopping, a ako ne možete odoliti tada barem u drogerijama i ostalim trgovinama nemojte isprobavati testere make-up proizvoda, čak i na nadlanici, jer nikada ne znate tko ih je prije vas koristio.

Suzdržite se od diranja lica, očiju i usta

Ono što je važno napomenuti, a što mnogi od nas zaboravljaju, jest da izbjegavamo rukama dirati lice, a pogotovo oči i usne jer tako povećavate rizik od infekcije. Čak i ako su vam ruke čiste, suzdržite se od diranja spomenutih dijelova tijela kada ste na poslu, u trgovini, u javnom prijevozu ili u restoranima i kafićima.

Zaštitite i sebe i druge

Izbjegavajte kašljati i kihati drugima u lice, već uza se uvijek imajte maramicu. Perite ruke prije, tijekom i nakon pripreme jela, njegovanja bolesnika, diranja životinja i, naravno, nakon odlaska na nužnik.

American cocker spaniel is taking a shower at home. Woman cleans a paw to a dog
Getty Images/iStockphoto
Kućnim ljubimcima redovito perite šapice i njuškicu.

Brinite o kućnim ljubimcima

Ako imate kućne ljubimce, obavezno im nakon šetnje temeljito operite njušku i šapice te njihove posude i mjesto za jelo, kao i mjesto za nuždu kod mačaka, održavajte čistim.

Održavajte higijenu u vašem domu

Ako imate malu djecu koja još uvijek puze ili se rado igraju na podu, pobrinite se da su vam podovi uvijek čisti. Također, ne ostavljajte odjeću po raznim kutevima u stanu te ne bacajte iskorištene ručnike na pod kupaonice, već ih odmah stavite u koš za prljavo rublje ili u perilicu. Redovito čistite i radne plohe.

Pažljivi budite i na poslu

Većina nas radi za računalom i razgovara na telefon. No, mnogi među nama ne sjete se redovito očistiti tipkovnicu, miš ili telefonsku slušalicu i brojčanik. U ovim trenucima to bi itekako bilo poželjno, pa se opskrbite dezifekcijskim vlažnim maramicama.

Budite primjer svojoj djeci

Djeca su ogledalo roditelja i upijaju sve što radite i što im kažete. Ako primijete da ste previše ležerni prema nastaloj situaciji i ne vodite računa o osobnoj higijeni, zaključit će da ni oni ne moraju prati ruke.

Naravno, ako u datom trenutku nemate dostupnu vodu i sapun, dobro rješenje su i antibakterijski gelovi. Iako u trgovačkim centrima, drogerijama i ljekarna vlada nestašica ovih proizvoda, dobra je vijest da Afrodita ovoga tjedna izbacuje proizvod za higijenu ruku s antibakterijskim učinkom - SOS higijenski sprej s dodanim glicerinom koji njeguje kožu ruku te ne sadrži silikone, parafin, umjetna bojila i sintetičke mirise.

Press /
Afrodita SOS antibakterijski sprej 50 ml

Dostupan će biti u Plodinama, KTC-u i Nami, na službenom Afrodita webshopu, a od sljedećeg tjedna i u tri Afrodita Beauty Centra i Shopu u Zagrebu.

Stručnjaci napominju kako bi se takav proizvod trebao naći u svakoj torbici i ladici radnog stola, a za slučaj da ga nemate, može poslužiti i Plivasept blue ili pjenušavi koji se još uvijek može naći u bolje opremljenim ljekarnama.

Ne zaboravite, prevencija je pola zdravlja!

Linker
24. travanj 2024 18:20