Dominic Cummings
 Getty Images
Johnsonov čovjek iz sjene

Kršio je izolaciju za vrijeme koronavirusa i navukao neviđen bijes! Tko je glavni arhitekt Brexita?

Glavni savjetnik britanskog premijera i začetnik ideje o Brexitu Dominic Cummings digao je zemlju na noge zbog kršenja izolacije u doba koronakrize, a javnost i mediji koji su tražili njegovu smjenu dobili su košaricu iz Downing Streeta.

Zašto je Velika Britanija nakon SAD-a druga zemlja u svijetu po broju žrtava koronavirusa? Većina se analitičara slaže da su prekasno prepoznali opasnost i presporo se s njom uhvatili u koštac zato što se premijer Boris Johnson pri donošenju svake odluke previše oslanja na svog glavnog savjetnika Dominica Cummingsa (48).

Obojica vole fakinski kršiti pravila političke igre, što kod Johnsona katkad izgleda simpatično, no Cummings je prevršio svaku mjeru kad je prekršio karantenu iako je pokazivao simptome zaraze.

Kasnije se pravdao da je svog četverogodišnjeg sina Alexandera morao odvesti k svojim roditeljima kako bi dijete bilo zbrinuto ako obole on i supruga. Svoj obiteljski problem riješio je flagrantno gazeći propise, kao da za njega ne vrijede. Johnson je zdušno branio svog savjetnika, glavnog arhitekta Brexita, prikazujući njegovo bezobzirno ponašanje kao "razborito, zakonito i s integritetom", čime je potkopao vlastiti integritet i popularnost. Dok se u britanskom parlamentu naveliko raspravlja o Cummingsovom bezobrazluku usred pandemije i pljušte zahtjevi za njegovom ostavkom, svemoćnom Johnsonovom savjetniku kuha se novi skandal. Lani je brutalno dao otkaz Soniji Khan, savjetnici u vladi bivše premijerke Therese May, naredivši policajcima da je otprate iz ureda u Downing Streetu. Taj nemili incident završio je na sudu jer Sonia Khan tvrdi da je žrtva seksizma i traži zadovoljštinu.

LONDON, UNITED KINGDOM  - Dominic Cummings, senior adviser to Prime Minister Boris Johnson since July 2019, seen at his family home amidst press attention as a result of alleged lockdown breach.

*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*,Image: 521888106, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: W8 MEDIA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
W8 MEDIA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
Dominic Cummings sa suprugom Mary nakon što su medije obišle kontroverzne informacije o kršenju izolacije za vrijeme epidemije koronavirusa.

Brak ga je rješio egzistencijalnih briga i otvorio mu silne društvene veze

Opće je uvjerenje da je Cummingsov najbolji potez u karijeri što se 2011. vjenčao s dobrostojećom aristokratkinjom Mary Wakefield (45), urednicom u Spectatoru, novinama gdje je od 1999. do 2005. glavni urednik bio Boris Johnson. Budući da ga je brak riješio egzistencijalnih briga, mogao se potpuno posvetiti projektu odcjepljenja Velike Britanije od Europske unije. Mary je mužu pomogla i da se zbliži s njezinim bivšim kolegom Johnsonom te postane njegova desna ruka. Boris je Cummingsove smatrao kućnim prijateljima i prije nego što je postao premijer pa ih i sada često poziva na večeru ili čašicu razgovora.

Više o životnoj priči Johnsonovog čovjeka iz sjene čitajte u novom broju magazina Gloria!

Čitajte i:

Ekskluzivno! Ivana i Mile Kekin o odluci koja je promijenila sve: 'Sad je pravi trenutak!'

Supruga košarkaša Žana Tabaka nakon buđenja iz kome: 'Danima sam se bojala zatvoriti oči, a pogotovo zaspati'

Životna bitka! Boris je bio 'zlatni' klinac s Oxforda kojem ni preljubi ni laži nisu naštetili

Nevolje na adresi Downing Street 10: Trudna zaručnica Borisa Johnsona ima sve simptome koronavirusa

I Johnson je pozitivan! Od posljedica koronavirusa preminula i princeza

Linker
17. travanj 2024 01:44