U sjećanje na glumicu

Komemoracija za Miru Furlan: Od glumačke dive HNK Rijeka oprašta se onim što je najviše voljela - predstavom

Nacionalna kazališna kuća iz Rijeke ovog će petka organizirati komemoraciju i oproštaj od prerano preminule glumice, nakon niza sjećanja kojima će joj odati počast, njoj u čast izvest će predstavu ‘Kralj Edip‘.

Povodom odlaska Mire Furlan, komemoracija velikoj glumici bit će održana u petak, 29. siječnja 2021. u 18 sati u gledalištu riječkog HNK Ivana pl. Zajca, na čijoj je pozornici nastupala od 2016. godine u predstavama "Kasandra“ i "Jesenja sonata“ te gdje je ostvarila svoj posljednji kazališni nastup u predstavi “Vježbanje života - drugi put” u lipnju 2020.

"S Mirom sam se posljednji puta uživo vidio dan prije njezinog povratka u Los Angeles, u prvom tjednu srpnja prošle godine, nakon što je u riječkom HNK nastupala u predstavi 'Vježbanje života - drugi put', u ulozi sebe same, Mire Furlan. Sjedili smo na jednoj terasi iznad Lovrana, s pogledom na kvarnerske otoke, i dalje od Kvarnera - Mira, Neva Rošić i ja. Kovali smo planove za naše buduće zajedničke projekte u Rijeci. Razgovarali smo o 'Hamletu' u kojem bi Mira glumila, naravno, Hamleta, a Neva njegovu majku Gertrudu. Razgovarali smo o 'Kralju Learu' u kojem bi Neva glumila Leara, a Mira, naravno, Ludu. Razgovarali smo o 'Elektri' u kojoj bi Mira glumila Elektru, a Neva njezinu majku Klitemnestru. Svakome tko pozna dramsko kazalište, Miru i Nevu, neće biti teško iz tih naslova i uloga sastaviti priču o Mirinom životu, njezinoj osobnosti i glumačkoj posebnosti. Mira je tada predložila Nevi i da zajedno glume u predstavi njezine, Mirine, drame - 'Dok nas smrt ne razdvoji'. Kad se danas sjetim tog poslijepodneva, tih razgovora, uloga i naslova - zanijemim", rekao je u Marin Blažević intendant i redatelj HNK Ivana pl. Zajca Rijeka za Gloria.hr.

U tom je kazalištu Mira Furlan ostvarila tri uloge i uvijek mu se rado vraćala. Upravo u predstavi "Vježbanje života - drugi put", gdje je Mira imala i autorsku i glumačku ulogu, hrvatska ju je publika mogla vidjeti posljednji put na kazališnim daskama", rekao je Blažević, nakon što je domaća javnost saznala tužnu vijest.

image
Mira Furlan s kolegama na premijeri predstave 'Jesenja sonata'.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Čitajte i: Skromna, ranjiva, a tako snažna: Grlić, Udovički, Tanović... govore nam o velikoj Miri Furlan


Rijeka ju je voljela

Na komemoraciji u riječkom kazalištu od Mire Furlan će se oprostiti:

  • Neva Rošić, glumica, doajenka hrvatskog glumišta
  • dr. sc. Lada Čale Feldman, teatrologinja i sveučilišna profesorica
  • dr. sc. Sanja Bojanić, filozofkinja, feministica i sveučilišna profesorica
  • mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke
  • dr. sc. Marin Blažević, intendant i teatrolog
  • dr. sc. Nikola Petković, književnik i kulturolog, sveučilišni profesor

Čitajte i: Dirljiv oproštaj J. Michaela Straczynskog od Mire Furlan: ‘Divio sam joj se, malo je ljudi znalo njezinu vatrenu stranu‘

"Tijekom komemoracije prvakinja drame riječkog HNK Tanja Smoje čitat će tekst Heni Erceg posvećen Miri, a prikazat ćemo i kratki film Marina Lukanovića nastao prije točno godinu dana, u Los Angelesu, povodom nastupa Mire Furlan u predstavi 'Vježbanje života - drugi put', najavili su iz HNK Ivana pl. Zajca.

Nakon komemoracije će glumci Hrvatske drame HNK izvesti predstavu "Kralj Edip" te svoju izvedbu posvetiti Miri Furlan.

Čitajte i: Dva života Mire Furlan: ‘Ljubav je ključ svega, važnija od love i karijere‘

Linker
25. travanj 2024 18:23