Vedran Peteh/Hanza Media
pogled u ogledalo

Životni ciklus žene: A da se honorarno zaposlim kao bova?

Misliš da imaš kontrolu nad svojim životom i misliš da kao zrela, samosvjesna i neovisna žena upravljaš svojim životom? E, pa krivo misliš. Oprosti što ću te razočarati, ali tako je bilo i meni kad sam saznala. Još veći šok sam doživjela kad sam čula da, navodno, moraš pojesti više od jednog zdravog obroka ako želiš biti u formi.

Kao žene, vrlo često smo karakterizirane kao emocionalne, ali, zapravo, prava istina je da smo - hormocionalne. Znam da ne postoji taj izraz, ali trebao bi. Život jedne ženske individue i kvaliteta istog ovisi isključivo o njenom ciklusu. Progesteron i estrogen su poput klackalice i, zapravo, ako pogledaš dublje shvatit ćeš da se sve vrti oko njih.

Prije mjesečnice razina estrogena prilično je niska, što vrlo često rezultira lošim raspoloženjem, dok u fizičkom tijelu osjećamo preosjetljivost i vrlo često grčeve u trbuhu. Ako se dogodi da u ovom periodu moram donijeti neku veću odluku, postoji opravdana sumnja da će biti pogrešna. U tim danima najviše preispitujemo sebe, svoje postupke i odluke, za prave mislimo da su krive i obrnuto.

I zato, u ovim danima valja se ponašati kao u vrijeme retrogradnog Merkura - radiš samo i jedino ono što je nužno i čekaš da prođe.

A znaš da je prošlo kad se estrogen počinje kretati uzlaznom putanjom. Vraća se volja za životom, ujutro lakše ustaješ, kuješ planove o zdravom životu i radnim pothvatima. U idućih desetak dana život je lijep! I ti si lijepa, sama sebi. Zadovoljna si jer ti je odraz u ogledalu svjež, koža sjajnija i popunjenija, a lice više simetrično. Tijelo ti je lagano, poletna si i uživaš biti okružena ljudima. I kad misliš da ne može bolje - može! Ulaziš u predovulacijski period u kojem bi zasjenila i Beyonce. Optimizam je na vrhuncu, svi ti govore da izgledaš odlično i nema šanse da prođeš ulicom bez da te ne pogleda barem pet pari očiju. A onda… Ovulacija (čitaj: nagli preokret).

Vedran Peteh/Hanza Media

Lagana nervoza, umor i intenzivnije emocije u svakom smjeru osigurao je blagi pad estrogena i sudar testosterona i progesterona. Želiš ostati doma pod dekicom i gledati filmove. Što god staviš na sebe nikako ti ne stoji i u stanju si presvući se deset puta u danu. Ako si sklona upalnim procesima na licu - evo, već te dva gledaju, zapravo, imaš osjećaj da ti se smiju. Ako imaš suhu ili osjetljivu kožu, sve te peče ili svrbi. A ako, pak, u ovom periodu poklekneš pred junk foodom, situacija je duplo gora. I onda, progesteron raste, što najčešće kao posljedicu ima zadržavanje tekućine u tijelu i osjećaj napuhanosti. Razmišljaš o tome da se honorarno zaposliš kao bova, pa da bar unovčiš ovo neugodno stanje. Odgađaš obaveze, sve radiš u zadnjih pet minuta i ništa ti se ne da. Ovo se može ublažiti samo ako izbaciš šećere iz prehrane, vježbaš kao G.I. Jane i odrekneš se kave. Ili barem popiješ samo jednu ujutro.

Vedran Peteh/Hanza Media

Zahvaljujući poslu kojim se bavim, primijetila sam kako se mnogo žena, na razne načine i iz raznih razloga, opire ovom procesu. Vrlo često zato što smo zbog njega prozivane u društvenom, pa i poslovnom svijetu. Koliko su puta vašu trenutnu ljutnju opisali kao PMS? Ili vašu empatiju protumačili kao slabost? Ponekad nam se čini da pokušavajući dokazati okolini snagu moramo biti poput muškaraca. No, svaki pokušaj da se postavimo kao muškarci, završi na tome da zatomljujemo i potiskujemo upravo svoju ženstvenost, a to rad hormona stavlja pod veliko opterećenje i u veliki disbalans.

Ovaj ciklus može raditi nama u korist. Za to je i stvoren i o njemu smo potpuno ovisne.

U vrijeme kada sam mu se i sama opirala, vratio mi se kao bumerang u glavu, a suradnja i njegova ravnoteža dozvoljava nam da realiziramo sve željene promjene u našem organizmu. Kada postanemo svjesne svakog dijela našeg ciklusa, možemo biti korak ispred njega i olakšati si svakodnevicu, kao i napraviti niz tretmana s duplo boljim rezultatima.

Dakle, jeste li spremne za novi krug?

Linker
19. travanj 2024 06:39