Getty Images
Hrana za dušu

Knjigu u ruke: Odabrali smo 10 odličnih novih naslova koje vrijedi pročitati!

Vrijeme je da se malo posvetimo sebi (pa makar i prisilino), a da to vrijeme iskoristimo na najbolji mogući način uopće nije loša ideja u ruke uzeti knjigu i uroniti u neki drugi svijet. Odabrali smo deset novih naslova!

Pozitivno razmišljanje, dobro raspoloženje, osjećaj prijateljstva i povezanosti te razvoj empatije blagodati su koje pruža vrijeme provedeno u čitanju knjiga. Istraživanja kažu da čak i tužne priče usrećuju ljude jer zbog njih više misle na svoje voljene.

Stoga, iskoristimo ovo vrijeme i uronimo u neki drugi svijet, barem na trenutke. Imamo deset sjajnih preporuka.

Molim te, pazi na mamu, autorice Kyung-sook Shin, nezaboravna je priča melankoličnog tona koja propituje važne, univerzalne teme: emocionalnu povezanost, majčinsku požrtvovnost, usamljenost, tradiciju i modernost. Kada se 69-godišnja So-you, majka iz naslova romana, odvoji od svog supruga u gužvi podzemne željeznice u Seoulu i nestane, njezina se obitelj nađe pred zidom ispunjena i tugom i krivnjom. Suočavanje s propustima unutar ove fiktivne obitelji svakog će čitatelja neminovno dovesti u poziciju propitivanja vlastitih obiteljskih odnosa.

Ruth Ware nastavlja oduševljavati kritiku i publiku svakim novim kriminalističkim romanom Smrt gospođe Westaway. U najnovijem nepredvidivom trileru, Harriet Westaway primi neočekivano pismo u kojem piše da je naslijedila veliko imanje svoje bake iz Cornwall. U tom trenutku misli da su joj sve molitve uslišile. Duguje novac utjerivaču dugova, njegove prijetnje postaju sve agresivnije i ona se mora brzo dokopati gotovine. Postoji samo jedan problem - njezini djed i baka umrli su prije više od dvadeset godina, a pismo je primila pogrešna osoba. Međutim, ona zna što će joj pomoći da na prijevaru dođe do novca.

Ministar u jezeru je napeta, uzbudljiva, angažirana, duhovita i lucidna filmska proza napisana da bismo je progutali. Ministar je doslovce u jezeru, licem prema dolje u mutnoj vodi Jaruna. Naravno, vijest o njegovom ubojstvu učas postaje glavna tema svih medija i glavna zagonetka snagama reda. U centru te zagonetke naizgled slučajno našao se Renato Romić, novinar lokalne televizijske kuće koji pati od nedostatka ambicije svake vrste, a pogotovo ambicije da rješava ubojstvo ministra iz Vlade RH. Hrvoje Kovačević na autentičan je način kroz priču o istrazi jednog ubojstva ispričao i onu drugu, o nuspojavama vremena u kojem živimo - o korupciji, kriminalu, nasilju, promiskuitetu svake vrste te, više od svega, o razornoj snazi medija.

Dubok i dirljiv roman Sve što smo ikad željeli iz pera spisateljice Emily Giffin donosi nemoguću dilemu koja će nas natjerati da razmislimo o ljubavi i odanosti. Troje vrlo različitih ljudi morat će birati između svojih obitelji i svojih najdubljih uvjerenja. Usred laži, skandala i kontroverzija, Tom, Nina i Lyla nekako se nađu na istoj strani i moraju preispitati svoje odnose prema drugima i samima sebi te pronaći hrabrost da počnu živjeti u skladu sa svojim najdubljim vrijednostima...

Plač je prvi roman preveden na hrvatski jezik australske autorice Helen Fitzegerald, koja je u svijetu već osigurala titulu jedne od iznenađujućih i najmračnijih spisateljica. Prema definiciji je pravi psihološki triler, u čijem je središtu teška i uzbudljiva moralna dilema likova, zbog kojih će vam se sa svakom novom pročitanom stranicom otvarati nova pitanja i nedoumice. Da se zaista radi o napetom i uzbudljivom štivu dokazuje da ovom romanu nisu odoljeli ni u sedmoj umjetnosti. Prema knjizi je snimljena i istoimena serija koja se premijerno prikazala 2018. godine. U glavnim ulogama ove popularne BBC-jeve serije, koju je vjerno pratilo više milijuna gledatelja, našli su se Jenna Colman i Ewen Leslie.

Naslanjajući se na tradiciju bildungsromana, Buddha iz predgrađa na živahan, inteligentan i humorističan način tematizira rasne i klasne odnose u Britaniji sedamdesetih godina prošloga stoljeća, pritom vjerno oslikavajući bujajući svijet londonske supkulture i umjetničke scene kao i previranja u tadašnjem društvu, zbog čega se smatra jednim od najprovokativnijih i najoriginalnijih romana u suvremenoj britanskoj književnosti. Proslavljeni britanski pisac Hanif Kureishi objavio ga je 1990. i za njega mu je iste godine dodijeljena Nagrada Whitbread za najbolji romaneskni prvijenac. Roman je do danas preveden na više od dvadeset jezika, a BBC je 1993. prema tom djelu snimio uspješnu četverodijelnu TV seriju za koju je glazbu napisao David Bowie.

Ljubitelje trilera sigurno neće razočarati novi roman Stephena Kinga. Uljez je roman čija priča počinje pronalaskom oskvrnutog tijela jedanaestogodišnjeg dječaka. I svjedoci i otisci prstiju nedvosmisleno ukazuju na to da je počinitelj jedan od najomiljenijih građana Flint Cityja. Riječ je o Terryju Maitlandu, treneru malih bejzbolaša, profesoru engleskoga, uzornome suprugu i ocu. No, istraga se širi i pojavljuju se nova otkrića koja užasavaju. Čini se da je Terry Maitland drag čovjek, no je li moguće da ima i drugo lice? Odgovor na ovo pitanje šokirat će vas onako kako je to u stanju izvesti jedino Stephen King.

Poznati britanski pisac povijesnih romana Conn Iggulden dolazi nam s novim romanom Spartanski sokol smještenom u nevjerojatni svijet drevne Perzije. Iggulden je autor sijala o mongolskom carstvu predvođenom Džingis-kanom i njegovim nasljednicima, te serijala o imperatoru Juliju Cezaru, kojima je stekao slavu i status jednog od najcjenjenijih pisaca povijesnih romana. Spartanski sokol samostalni je roman o jednoj od najistaknutijih povijesnih epskih pustolovina hrabre grčke vojske.

Roman Diane Setterfield napokon je dobio izdanje i na hrvatskom jeziku. Bila jednom jedna rijeka, za one koji ne znaju, priča je koja nas vodi u prošlost. Godina je 1887., zimska je, mračna noć solsticija, najdulja noć u godini, u svratištu Labud na rijeci Temzi, gdje će se uskoro dogoditi nešto nevjerojatno. Redoviti posjetitelji upravo su usred pričanja priča kako bi odagnali tamu kad se vrata naglo otvaraju otkrivajući ranjena stranca. U njegovim je rukama beživotno tijelo djeteta. Djevojčica ne daje nikakve znakove života i, po svim znakovima, već je prešla na onaj svijet. No, nekoliko sati kasnije, udahnut će i vratiti se u život. Je li u pitanju čudo? Ili bi znanost mogla pružiti objašnjenje?

Što biste napravili da vas posjeti mlađa verzija vas samih i ponudi vam priliku za popravak svih pogrešaka? Alice Love ima dvadeset devet godina, ludo je zaljubljena u supruga i čekaju prvo dijete. Zamislite samo kako li se iznenadi kad padne u teretani i sazna da ima trideset devet godina i troje djece koje se ni ne sjeća. Obožavani suprug Nick je mrzi i usred razvoda su, a od sestre Elizabeth se, iz nekog razloga, neobjašnjivo udaljila. Sada mora shvatiti zašto sestra jedva razgovara s njom i kako je ona sama postala jedna od onih premršavih mama u preskupoj odjeći. Kako je u samo deset godina toliko toga pošlo po zlu? Zašto ne prepoznaje samu sebe i zašto joj se nova Alice ni najmanje ne sviđa? Sve što je Alice zaboravila novi je roman Liane Moriarty, autorice svjetskih hitova "Devet potpunih neznanaca", "Suprugova tajna" i "Male laži".

Linker
24. travanj 2024 09:36