Getty Images
Sve na jednom mjestu

Kako pošteno dezinficirati dom u vrijeme korone: Koja sredstva koristiti i koliko često?

Prema jednom istraživanju, koronavirus može preživjeti na raznim površinama od nekoliko sati do nekoliko dana. Zato je, osim redovitog pranja ruku, važno temeljito čistiti i dezinficirati prostore u kojima obitavamo i stvari koje svakodnevno koristimo.

Koronavirus koji izaziva bolest COVID-19 vrlo je agresivan i vrlo brzo se širi, a najčešće se prenosi kapljičnim putem, dakle, kašljanjem i kihanjem. Najbolja zaštita je, naravno, samoizolacija i često pranje ruku, no zaraziti se možete čak i kada jednom u dva tjedna idete u nabavu hrane i potrepština jer novo istraživanje tvrdi da koronavirus može preživjeti na površinama od nekoliko sati do nekoliko dana.

U istraživanju se još navodi da ovaj virus može potencijalno preživjeti na bakrenim površinama do četiri sata, na kartonu i papiru 24 sata, dok se na plastici i nehrđajućem čeliku zadržava oko četiri dana.

No, potrebno je još puno istraživanja kako bi se utvrdilo gdje i koliko virus može preživjeti, tako da se ne treba slijepo držati ovih pretpostavki.

No, ono čega bismo se ipak trebali držati jest higijena. Osim vlastite, važno je redovito održavati higijenu doma, kako bismo odagnali čak i najmanji mogući rizik za zarazu.

Cropped shot of an unrecognizable woman washing her hands in the kitchen sink
Getty Images/iStockphoto
Ne zaboravite, osobna higijena je na prvom mjestu!

Koliko često trebamo čistiti dom?

Svakako ne trebamo 20 puta dnevno manijakalno brisati sve površine, ali bismo barem jednom tjedno, čak i kada nije pandemija, trebali pošteno usisati, prebrisati prašinu i dezinficirati površine koje često koristimo i dodirujemo.

To su, prije svega, kvake na svim vratima, prekidači, stolovi, daljinski upravljači, mobiteli, kućni telefoni, tipkovnica, radne površine u kuhinji, daske za rezanje, ručke, nasloni stolica te zahodska daska i školjka.

Ako s vama živi nekoliko ljudi ili imate i životinje, slobodno dva puta dnevno prebrišite podove i kvake dezinfekcijskim sredstvom.


Što koristiti za čišćenje i dezinfekciju?

Što ćete koristiti za čišćenje ovisi čistite li meke ili tvrde površine. Virus se prema istraživanju duže zadržava na tvrdim površinama pa bi njima trebalo posvetiti veću pozornost. Običan sapun/deterdžent i voda bit će dovoljni za čišćenje, dok za dezinfekciju možete koristiti specijalna sredstva za dezinfekciju doma iz trgovina, alkoholnu otopinu koja sadrži najmanje 70-postotni alkohol ili kombinaciju izbjeljivača i vode (četiri žličice izbjeljivača po litri vode).

Upute za čišćenje:

  • stavite masku i rukavice
  • ne dodirujte lice, kosu i oči
  • otvorite prozore da se prostor provjetrava
  • površine prvo očistite deterdžentom i vodom, tek ih onda dezinficirajte
  • skinite rukavice i masku i operite ruke vodom i sapunom
  • krpe nakon čišćenja bacite ili ih operite u perilici na 90 stupnjeva

Full length shot of an attractive young woman doing her laundry at home
Getty Images
Odjeću u kojoj izlazite ostavite dan, dva da se izrači, a tek je potom operite.

Što je s tepisima, posteljinom i odjećom?

Za iskorjenjivanje virusa iz odjeće, važno je prati je na temperaturama većim od 40 stupnjeva, a u završno pranje možete dodati prirodno sredstvo za dezinfekciju - ocat - koji možete koristiti i za brisanje raznih kućanskih površina i podova.

Onu odjeću koju ste nosili vani, objesite dan, dva da se prozrači i potom je operite u perilici. Posteljinu mijenjajte svaki tjedan te je perite na barem 60 stupnjeva. Što se tiče tepiha, njih redovito usisavajte, a ako su vidljivo prljavi, operite ih sredstvom za čišćenje tepiha.

Close up of man's hand washing red bell pepper under running water in the kitchen
Getty Images
Svježe voće i povrće kupljeno u trgovinama obavezno dobro operite!

Trebamo li dezinficirati sve što kupimo u trgovini?

Prema navedenim istraživanjima, koronavirus može se zadržavati na ambalaži. Iako nema izričitih uputa trebaju li se namirnice brisati nakon dolaska iz trgovine, možete ih dezinficirati čisto da budete mirni.

Svaku od njih prebrišite dezinfekcijskim maramica ili pošpricajte dezinfekcijskim sredstvom ili alkoholom. Voće i povrće izvadite iz vrećica i dobro operite, a najbolje će biti da zamrznete one namirnice koje možete.


Ako je netko bio u našoj kući, trebamo li ponovno sve čistiti?

S obzirom na to da se koronavirus širi brzo s osobe na osobu, smanjite socijalni kontakt na minimum. Dakle, ne odlazite kod susjede popiti kavu, ne pozivajte prijatelje na večer društvenih igara i slično jer situacija je ozbiljnija nego što vam se čini.

Čak i ako ste vi ili vaša obitelj i prijatelji naizgled zdravi, to ne znači da ne nosite virus u sebi, već samo da nemate simptome bolesti i da virus lako možete prenijeti drugima.

Ipak, ako vas netko tko ne živi s vama mora posjetiti iz nekog razloga, očistite one dijelove kuće ili stana koja je ta osoba dirala (poput kvaka i naslona stolica).

Cropped shot of an unrecognizable young woman doing her laundry at home
Getty Images
Kao i inače, sve bijelo rublje, a posebno kuhinjske krpe i ručnike, iskuhavajte.

Kako očistiti dom ako netko od ukućana ima simptome slične koronavirusu?

U tom slučaju, prvo što možete učiniti jest što više smanjiti socijalni kontakt s tom osobom. Osigurajte im njihov prostor gdje će se moći odmoriti bez potencijalnog širenja bolesti. Idealno će biti da osoba ima posebnu kupaonicu na raspolaganju, ako nemate tu mogućnost, trebate posebno pripaziti na čišćenje doma.

  • Spavaća soba i kupaonica: Za čišćenje njihovih prostora koristite posebne krpe i sredstva za dezinfekciju kako biste što više smanjili mogućnost zaraze. Također, važno je da osoba s kojom dijelite kupaonicu iza sebe redovito dezinficira sve površine koje je dotaknula.
  • Pranje rublja: Ako ste vi zaduženi za pranje odjeće i posteljine bolesne osobe, pripazite da uvijek nosite rukavice te da njima rukujete što sporije i mirnije kako ne biste proširili čestice virusa zrakom. Sve perite na 90 stupnjeva i redovito perite ruke sve do lakta.
  • Pranje posuđa: Izbjegavajte konzumirati hranu i piće iz istih tanjura i čaša kao i bolesna osoba. Kod rukovanja posuđem koje je koristila osoba koja pokazuje simptome COVID-a 19, koristite zaštitne rukavice, posuđe i pribor perite vrućom vodom i deterdžentom za suđe.

beautiful happy girl with closed eyes practicing yoga in lotus position in bedroom in the morning
Getty Images/iStockphoto
A sad se opustite i duboko dišite...

Čitajte i:

I na kraju, ne zaboravimo:

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
25. travanj 2024 22:39