Turisti bend
 Matea Smolčić Senčar
#ostajemdoma

Iva i Vava iz benda Turisti: 'Pokušavamo se ne svađati, a jedva čekamo sastati se s prijateljima'

Glazbenici iz Rijeke pridružili su se kampanji #ostajemdoma i pozivaju sve građane da učine isto, kako što bezbolnije preživjeti ovaj novi režim otkrili su za Gloria.hr.

Bračno-glazbeni par iz Rijeke pjevačica, nekadašnja E.N.I.-ca, Iva Močibob i legendarni gitarist Vlado Simcich Vava svoje su živote također prilagodili novim uvjetima. Iva koja inače radi kao profesorica hrvatskog jezika, više ne ide u školu, cijela obitelj poštuje pravila izolacije i karantene. Zajedno imaju i bend Turisti, na kojem u doba izolacije najviše i rade, a Gloria.hr objasnili su kako izgledaju njihovi dani i poručili zašto je bitno ostati doma.

Što ćete raditi narednih dana kod kuće?

- Plan je jednostavan: pokušat ćemo ne se svađati. Ili svesti to na pristojnu razinu. Budući da je neizvjesno trajanje karantene protegnut ćemo aktivnosti (popravke po stanu, pituranje kupaonice i dječje sobe) na mjesec-dva. Dnevni raspored će se uglavnom odvijati kao i inače - usisavanje, kuhanje, gledanje Zvjezdanih staza, praćenje dječjeg programa svaki drugi dan po jedan roditelj, probe uz akustičnu gitaru, preslagivanje vinila po abecedi ili žanrovima (nisam još odlučio), rješavanje prerasle kćerine odjeće. Gađanje jastucima, slaganje figurica Lego, učenje abecede je nezaobilazno. Uz jedenje čokolade i kolača iz domaće radinosti. Iva je učiteljica pa su njoj dodatne aktivnosti vezane za online školovanje kao i redovni odlasci na radno mjesto. Barem još uvijek trenutno.

S kim se redovito čujete?

- S kolegama iz benda obavezno, Sergejom i Bobotom. S Mrletom da razmijenimo iskustva zatvora, potom s Ivonom i Anthonyjem planiramo slavlja odgode svih rođendana koja su u međuvremenu otkazana. Ne računamo to, naravno, blisku rodbinu. Gotovo svaki dan dopisujemo se s prijateljima iz Parafa, iz Blagdan banda i još s mnogima. Nažalost, bio sam prinuđen otkazati i Noć velikog čitanja književne skupine Ri Lit, pa sam i s njima u povremenom kontaktu...

Je li vam dosadno i što čine kada jest, kako se animirajte?

- Srećom, monotonija na stanuje često u našem stanu, no teško ju je katkad suzbiti, baš kao i virus, zar ne? Kad se to, međutim, ipak dogodi, pogotovo nakon maratonskih buljenja u televiziju, posegnemo za kakvom društvenom igrom. Starinskom svakako. Održava mozak u stanju pripravnosti.

Matea Smolčić Senčar
Iva Močibob i Vlado Simcich Vava bračno su glazbeni par.

Što ćete prvo napraviti kad bude sve sigurno za izlazak i kad se stanje normalizira?

- Izaći ćemo opremljeni perajama i maskom, garant! Šugamane pod ruku, japanke na noge i potpuna okupacija plaže! Bez milosti ćemo se isplivati. A potom, navečer, s prijateljima nadoknaditi izgubljeno doba koje je zaprijetilo postati apokaliptičnim! Družiti se bez ambicije da održavamo duboke intelektualne razgovore, samo se opustiti i zafrkavati, ispričati jedni drugima koliko smo si nedostajali! Ah, 'ko preživi, pričat će! I obavezno odlaziti na rokenrol koncerte, ma gdje se održavali! Evo, na primjer, ulaznice za nastup Paula Wellera smo odavno kupili i zaista se nadamo da će do srpnja sve nestati pa da odemo pogledati tog tipa!

Što vam najviše nedostaje iz vanjskog svijeta?

- Jogging, istraživanje šuma, svirke odnosno probe s bendom i odvrnuta pojačala, povremena druženja na kavama s prijateljima, stolni tenis, paradiranje po Korzu, obilazak second hand shopova s pločama i robom, rukovanje ili grljenje (ovisno o stupnju prisnosti) s prolaznicima, besmisleno trčanje od trgovine do trgovine... Nevjerojatno teško je napraviti jednostavnih top 10 najdražih stvari koje volimo raditi kad je sve normalno! Tek sad to shvaćamo!

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Pročitajte i:

Linker
31. ožujak 2024 23:50