Samsung
Umjetnost novog doba

Hrana ide kroz želudac, ali i kroz objektiv: Pet trikova za fantastične fotografije kulinarskih delicija

Višak vremena iskoristite kako biste vaše umijeće u kuhinji ovjekovječili fotografijom te ih podijelili na društvenim mrežama i nekome uljepšali dan. Naravno, imamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u stvaranju najljepših umjetničkih djela.

Sjećate li se kako ste mali milijun puta pomislili " da bar imam više vremena" ili "dan bi treba trajati više od 24 sata"? Zbog previše obveza, čak i onih koje se mogu odgoditi, konstantno smo bili u žurbi i zaboravljali na one male trenutke sreće i zadovoljstva koji također čine život.

No, globalni problem koji nas već tjednima drži zatvorene doma natjerao nas je da usporimo, razmislimo, uronimo u sebe i posložimo prioritete. I hop, ono za čime smo čeznuli - višak vremena - odjednom nam predstavlja izazov.

Sada konačno imamo vremena

Ipak, ovakva prilika, koliko god njezina pozadina bila mračna i okrutna, se ne propušta. Drugim riječima, sada se konačno možemo posvetiti nekim aktivnostima koje smo odgađali "zbog previše posla" i naučiti neku novu vještinu poput šišanja samog sebe i ukućana, vrtlarenja, crtanja, novog jezika, fotografije ili kuhanja.

Ili još bolje, zašto ne bismo spojili više njih odjednom? Ako ste se uvijek dobro osjećali u kuhinji i pripremi različitih jela, ovaj "višak vremena" možete iskoristiti da svoje kulinarske delicije ovjekovječite fotografijom, podijelite je na društvenim mrežama i svojoj obitelji, prijateljima, kolegama, ali i drugim zaljubljenicima u kuhanje, otkrijete recepte za jela koja oni možda nisu nikada radili, a žele.

Instagram, primjerice, vrvi #foodstagram objavama raznih slanih i slatkih obroka, estetski privlačno prezentiranih, zbog kojih nam cure sline.

Fotografija hrane, mogli bismo reći, postala je umjetnost novog doba u kojoj i vi možete sudjelovati, čak i ako nemate profesionalni fotoaparat.

I ne, nije poanta ovo raditi zbog lajkova. Iako su oni svojevrsna potvrda da je vaša vještina dobra, lajkovi su tek nusprodukt vašeg truda. Poanta fotografiranja hrane, ili bilo čega drugoga, jest umjetnost radi umjetnosti i želja da nekome izmamite osmijeh na lice i potaknete ga da i on nešto skuha i odličan recept uz privlačnu fotografiju prenese dalje.

Treba vam samo mobitel i par trikova

Kao što rekosmo, ne trebate biti profesionalni fotograf sa skupom opremom kako bi vam fotografija ispala dobro. Treba vam samo mobitel s kamerom i nekoliko savjeta uz koje će vaše kulinarsko umijeće doći do izražaja.

Koristite prirodno svjetlo

Prvo i osnovno - fotografije najbolje izgledaju ako ih stvarate na prirodnom svjetlu, bez bljeskalice, jer se objekt tako ravnomjerno osvjetljava.

Ipak, izbjegavajte fotografirati na direktnom suncu jer fotografija može izgledati isprano, a može se stvoriti i sjena. Najbolje je slikati za dana, rano ujutro do kasno popodne, i to u hladu.

Igrajte se s perspektivama

Iako je ptičja perspektiva (dakle, odozgora) najzahvalnija za fotografiranje hrane, efekt može biti jednako dobar ako hranu slikate sa strane, kroz neki okvir, iz daljine i slično. Ne trebaju sve fotke hrane biti iste jer to je dosadno. I uvijek pazite da hrana bude u fokusu, a ne pozadina.

Ravna hrana poput pizze super će izgledati slikana odozgo, dok će hamburger najviše doći do izražaja slikan sa strane kako bi se vidjeli svi njegovi slojevi. Nadalje, tanjur s hranom ne treba uvijek biti cijeli vidljiv, već ga možete "uhvatiti" samo na pola i tako kreirati potpuno novu gastro priču.

Pazite na podlogu

Ako je vaše jelo živopisno, prepuno boja i različitih struktura, podloga na kojoj ga fotografirate treba biti što jednostavnija.

View this post on Instagram

{Grilled Cheese Sandwich.} With baby spinach. Topped with creamy burrata. Sprinkled with chilli and coarse sea salt. Drizzled with Istrian extra virgin olive oil. For the toast I used the tangzhong bread I baked last Sunday. Yes, it lasts that long! • Jedna tava, četiri fetice suvog kruva (onog briošastog, mliječnog, po tangzhong metodi), par fetica sira, zerica maslaca puffff! na vruću tavu da se lagano namasti, zapuši, karameliziraju šećeri iz maslaca pa pljas! gore složeni toast. Zapečeš s jedne strane. Poklopljeno. Na srednje jakoj vatri (više prema jačoj, al' ne da sumanuto gori). Okreneš, al' kad digneš toast, prije no što ga spustiš na tavu, dodaš još zericu maslaca (za ovu divnu zlaćanu i hrskavu koricu), poklopiš. I za ukupno 6 minuta il' tako nešto, imaš najfiniji, najhrskaviji, najdomaćiji toast sa sirom. Naravno, ako prije toga ispečeš tangzhong kruh. Tresneš gore kremastu burratu, zericu čilija i mrvu krupne morske soli. Šikneš kap-dve-tri mirisnog maslinovog ulja, gorčeg, da škaklja nosnice. I ne, ne treba ti toster. Treba ti samo dobro zagrijana tava. Link na recept za tangzhong kruh je i dalje u opisu profila. Ovih šest listića baby špinata je za zavaravanje da jedeš zdravo. Jearajt. • #toast #grilledcheesesandwich #cheesetoast #toastsforall #tangzhong #tangzhongmethod #hokkaidomilkbread #milkbread #breadbaking #bread #pane #foodielifestyle #foodideas #foodfeedblog #yahoofood #instafood #food #foodphotography #buzzfeedfood #tastingtable #igfood #huffpostetaste #foodandwine #feedfeed #foodblogger #foodvsco #foodie #foodstagram #vscodaily #oslanomislatkom

A post shared by Sandra Rončević (@oslanomislatkom) on

Dakle, drvo, mramor, kamen, jednostavne tkanine, drvene daske za rezanje i slično najbolji su izbor.

Obradite fotografije

Prije nego ih objavite na društvenim mrežama, fotografije hrane poželjno je obraditi, ali pritom ne pretjerati. Najjednostavnije što možete učiniti jest podesiti kontrast i temperaturu, istaknuti ili ublažiti boje koje želite te pojačati oštrinu ako želite.

I to je to! Kuhajte, fotografirajte, igrajte se i pokažite svoje umijeće na društvenim mrežama kako bi i drugi mogli uživati u vašoj umjetnosti. Sretno!

Da ponovimo...

Čitajte i:

Četiri su ključne skupine: Prehranom možemo ojačati imunitet u borbi protiv virusa, evo kako

Prehrana u doba korone: Što jesti, piti i čime začinjati hranu u borbi protiv zastrašujućeg virusa

Svi možemo bolje živjeti: Znamo kako kvalitetno iskoristiti vrijeme bez sjedenja pred ekranima

Probudimo kreativnost uz ove genijalne ideje kojima možemo urediti dom ili napraviti nešto korisno

Kultura u izolaciji: Sve što nam je dostupno na samo jedan klik miša

Linker
18. travanj 2024 23:03