Greta Thunberg čeka na svoj red da održi govor na Klimatskoj konferenciji u prosincu 2019. u Madridu
 Getty Images
Simptome imao i njezin otac

Greta Thunberg uvjerena je da ima koronavirus, no u Švedskoj se ne može testirati: 'Prolazili su me trnci'

Šveđanka je na Instagramu objavila da je vjerojatno zaražena koronavirusom. Aktivstica Greta Thunberg ispričala je da je imala lakše simptome te ih povezuje s epidemijom s kojom se njezina zemlja nosi drugačije od ostalih.

Aktivistica Greta Thunberg izjavila je da je vrlo vjerojatno zaražena koronavirusom. Tvrdi i da se najvjerojatnije zarazila tijekom putovanja Europom, no dodaje da se oporavila. 17-godišnja Šveđanka otkrila je da je sa svojim ocem putovala Europom i da je tijekom putovanja počela osjećati simptome povezane s koronavirusom.

HAMBURG, GERMANY - FEBRUARY 21: Teenage climate activist Greta Thunberg speaks at a Fridays for Future climate protest on February 21, 2020 in Hamburg, Germany. The city-state of Hamburg is scheduled to hold elections on February 23 and climate politics are likely to play a significant role in the outcome. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Getty Images
Greta Thunberg 21. veljače u Hamburgu održala govor

"Osjećala sam se umorno, prolazili su me trnci, grlo me boljelo i kašljala sam. Moj otac imao je iste, no intenzivnije simptome, a imao je i temperaturu", napisala je Thunberg na Instagramu. Po povratku u Švedsku Greta je sa svojim ocem otišla u samoizolaciju kako ne bi riskirali da zaraze ostatak obitelji - Gretinu majku i sestru.

Za nju zna cijeli svijet, a tek slavi 17. rođendan: 'Promijenila se, popravilo joj se zdravlje i sretnija je'

Uvjerena je da se zarazila u Njemačkoj

Simptomi su se pojavili prije desetak dana, no unatoč njima Greta se u Švedskoj nije testirala na koronavirus, u toj zemlji testovi su rezervirani za one koji su procijenjeni kao hitni slučajevi. Oni koji ne razviju ozbiljne simptome bolesti, Šveđani ne testiraju. "Vrlo je vjerojatno da sam ga imala, kada uzmem u obzir simptome i okolnosti", ispričala je Greta.

Šveđani testiraju samo one s najtežim simptomima

Dodala je da se teže osjećala tijekom posljednje prehlade koju je imala. Iako se danas osjeća zdravo i oporavljeno, upozorila je ljude da obrate pozornost na sve simptome i da se ponašaju odgovorno. "Mnogi, a posebno mladi ljudi, možda neće ni primijetiti simptome ili će oni biti vrlo blagi. Budući da ne znaju da imaju virus, mogu ga prenijeti rizičnim skupinama", zaključila je djevojčica.

BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 04: Swedish environmentalist Greta Thunberg attends a meeting at the invitation of President of the European Commission Ursula von der Leyen as they announce a new EU climate deal, at the European Commission on March 4, 2020 in Brussels, Belgium. (Photo by Leon Neal/Getty Images)
Getty Images
Greta Thunberg u Belgiji se srela s predsjednicom Europske komisije Ursulom vn der Leyen

Švedska je prijavila više od dvije tisuće slučajeva zaraze koronavirusom, no prema epidemiji se odnose na drugačiji način od ostatka svijeta. Testiranja su rezervirali za najteže slučajeve, a sve one koji imaju blage simptome upućuju da se liječe izolirani kod kuće. Preporučuju socijalnu distancu, no i dalje u Švedskoj rade ugostiteljski objekti i život se odvija manje - više normalno. Od koronavirusa dosad je u Švedskoj preminulo 36 osoba.

Linker
20. travanj 2024 07:03