Ambasador Simon Thomas sa suprugom Kristinom

 VANESA PANDŽIĆ CROPIX
Poseban dan

Bili smo na vrtnoj zabavi kod britanskog veleposlanika povodom rođendana kralja Charlesa III., donosimo detalje slavlja

Ambasador Simon Thomas oduševio je duhovitim i emotivnim govorom na engleskom i hrvatskom jeziku, kojeg planira naučiti još bolje.

Ambasador Simon Thomas oduševio je duhovitim i emotivnim govorom na engleskom i hrvatskom jeziku, kojeg planira naučiti još bolje.

Premda je tih dana vrijeme u Zagrebu bilo kišovito pa je više nalikovalo londonskom, na proslavi drugog službenog rođendana kralja Charlesa III. sjalo je sunce. I zato je vrtna zabava u rezidenciji britanskog veleposlanika Simona Thomasa i njegove supruge Kristine Thomas odisala posebno veselom atmosferom. A još više kad je ambasador održao govor koji je istovremeno bio duhovit, informativan i emotivan.

image

Pozornost uzvanika je privukao mural s britanskim simbolima hrvatskog umjetnika Lonca

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

"U ovo doba prošle godine slavili smo prvu kraljevu rođendansku zabavu, navikavajući se na pomisao ne samo da imamo novog kralja, već i na kralja uopće. Godinu dana kasnije, biti veleposlanik Njegovog Veličanstva potpuno je prirodan osjećaj. Njegov lik je na našim poštanskim markama i novčanicama, a nakon što mu je dijagnosticiran rak reakcija javnosti bila je iznimno topla. Skoro kao i dobrodošlica koju je dobio tijekom posjeta Slavoniji 2016. A nije se lako natjecati sa slavonskom gostoljubivošću!", rekao je uz ostalo veleposlanik Thomas, koji je kralju Charlesu III. poželio dug život i dobro zdravlje, a hrvatskom vodstvu i ljudima uspjeh i prosperitet. Nazdravio je i za prijateljstvo dviju zemalja, rekavši: "Živjeli!" na našem jeziku.

image

Kanadska veleposlanica Jessica Blitt sa suprugom Zaneom Waldmanom

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

Na tečnom hrvatskom nam je, uz ostalo, zahvalio na toplini, velikodušnosti i gostoprimstvu te - u duhu jedinstvenog britanskog humora - na oduševljenju koje pokažemo kad uspije izgovoriti "planinarski dom", "more je divno danas" ili "molim još ovih fantastičnih čvaraka!"

image

Ambasador Simon Thomas sa suprugom Kristinom

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

"Ima vremena, naučit ću hrvatski", dodao je Simon Thomas, istaknuvši suradnju Velike Britanije i Hrvatske na mnogim poljima - od znanosti i tehnologije do obrane. Kao i na činjenicu da Hrvatsku svake godine posjeti čak 750 tisuća britanskih turista. Budući da se proslava rođendana održavala 6. lipnja - na D-Day - veleposlanik je spomenuo i 80. obljetnicu iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji.

image

Japanski veleposlanik Iso Masato

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

Nakon toga je krenulo opušteno druženje za brojne uzvanike iz svijeta diplomacije, politike, medija i umjetnosti. Zanimljivo je da su na proslavi bili i vatrogasci iz Supetra, jer je prošlo trideset godina od Operacije Florijan. Tada su, naime, britanski vatrogasci organizirali nabavu vrijedne opreme svojim hrvatskim kolegama i tom vrijednom donacijom uvelike pomogli u uspostavljanju profesionalne vatrogasne službe kakvu imamo danas.

image

Političari Ivana Kekin i Gordan Bosanac

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

Prijem se nastavio do večernjih sati uz hranu, piće i svirku međimurskog jazz sastava Scifidelity Orchestra. Pozornost uzvanika je privukla i ljepota velikog murala, kojeg je izradio hrvatski umjetnik Lonac. Prikazao je neke od najpopularnijih simbola i legendi Velike Britanije - Micka Jaggera, Freddieja Mercuryja, Agathu Christie i londonsku telefonsku govornicu.

image

Portret kralja Charlesa III. i kraljice Camille

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

Inače, rođendani britanskih monarha se prema tradiciji uvijek slave u svibnju ili lipnju, neovisno o tome kad su rođeni. Kralj Charles III. je, primjerice, rođen u studenom, a rođendan je proslavljen sada jer su veće šanse da bude sunčano vrijeme. Kao sada u Zagrebu.

image

Goste je zabavljao domaći jazz sastav Scifidelity Orchestra

VANESA PANDŽIĆ CROPIX
Linker
18. lipanj 2024 08:51