Nove nevolje

Dok ‘otok‘ trese skandal zbog premijerovih tuluma, ‘Borisovu plavušu‘ optužuju da umjesto muža papučara vodi zemlju

Tako tvrdi britanski pisac lord Michael Ashcroft (75) u neautoriziranu biografiji ‘First Lady: Intrigue at the Court of Carrie and Boris Johnson‘. Knjiga izlazi krajem ožujka i teško optužuje majku dvoje male djece, koja se zbog obitelji privremeno povukla iz javnosti.

Nevoljama britanskog premijera Borisa Johnsona (57) nema kraja. Zbog sve učestalijih afera pritišću ga i politički protivnici i članovi vlastite Konzervativne stranke. Međutim, najgore tek slijedi: britanski pisac neautoriziranih biografija, lord Michael Ashcroft (75) čijeg se pera boje mnogi britanski političari nakon što je u djelu "Call Me Dave" 2015. devastirao bivšeg premijera Davida Camerona - napisao je neautoriziranu biografiju: "First Lady: Intrigue at the Court of Carrie and Boris Johnson". Najviše se bavi Carrie Johnson (33), aktivisticom i bivšom novinarkom s kojim sve manje popularan političar ima dvogodišnjeg sina Wilfreda te kćer Romy, koju su dobili u prosincu. Premda izlazi tek 29. ožujka, knjiga je već sad razbjesnila premijera.

"To je mizoginistički napad na nekoga tko ne može uzvratiti. Napadom na nju želi se nauditi njemu. Ona je majka njegove djece. Cijela ova epizoda neukusna je i odvratna", izjavio je za The Sun izvor blizak premijeru.

U živac ga je, čini se, pogodilo to što ga lord Ashcroft opisuje kao mlakonju pod papučom ambiciozne, energične, 24 godine mlađe supruge.

Autor tvrdi kako bivša novinarka i članica Konzervativne stranke od svoje 22. godine kroji politiku umjesto supruga i de facto vodi zemlju. Glasnogovornik Carrie Johnson uzalud opovrgava navode iz knjige: "Ovo je samo posljednji pokušaj ogorčenih bivših dužnosnika da je diskreditiraju. Ona je privatna osoba koja ne igra nikakvu ulogu u vladi."

Istaknuti torijevci nisu stali u obranu mlade žene koja izbiva iz javnosti zbog brige o dvoje male djece. Možda zato što je autor knjige bivši potpredsjednik Konzervativne stranke, opasan i dobro umrežen protivnik te mu se nitko ne želi zamjeriti.


Bombastična knjiga

Uoči izlaska bombastične knjige, postavlja se pitanje zašto je 33-godišnja ekološka aktivistica, savjetnica dobrotvorne udruge Ocean koja se bori protiv klimatskih promjena, toliko zasmetala konzervativnom lordu? Uspon Carrie Symonds počinje 2009. kad se pridružila torijevcima kao novinarka u stožeru stranke. Samo godinu dana kasnije, sudjelovala je u kampanji Borisa Johnsona za gradonačelnika Londona 2010. (u to vrijeme odnos im je bio profesionalan). Njezin neposredan, dopadljiv, svjež i neuobičajeno strastven pristup komunikacijama stranke s javnošću svidio se Britancima - što ju je 2018. dovelo na poziciju šefice komunikacija Konzervativne stranke. Treba reći kako su žene i na britanskoj političkoj sceni uglavnom "šljakerice iz sjene" (bivše premijerke Margaret Thatcher i Theresa May iznimke su u toj priči).

Ukratko, cure su dobre samo dok samoprijegorno rade za dečke, ali kad žele zasluge i poziciju na kojoj se donose odluke, postaju problem.

Čini se da je to Carrie Symonds vrlo brzo shvatila jer je 2019. napustila mjesto šefice komunikacija i prešla u udrugu Ocean.

image

Carrie je bila prva nevjenčana partnerica predsjednika vlade u rezidenciju Downing Street 10.

PAUL GROVER/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Presudila velikim dečkima: Carrie Symonds, zaručnica Borisa Johnsona dobro poznaje mehanizme vlasti

Podjednako važan razlog za povlačenje bio je Boris Johnson, tadašnji ministar vanjskih poslova s kojim se spetljala godinu ranije. Tada je bio u drugom braku s uglednom odvjetnicom specijaliziranom za ljudska prava, Marinom Wheeler (57). Imaju četvero djece: kćer Laru (28), sina Miloa (27), kćer Cassiju (25), sina Theodorea (23) dok on iz veze s Helen Macintyre, developerkom u području nekretnina, ima kćer Stephanie (14). Kad je to objavio da su u vezi i da se razvodi od supruge, Carrie Symonds suočila sa svakojakim medijskim napisima, a najgora je bila rečenica u tabloidu koji ju je prozvao "Borisovom plavušom koja je bila zvijezda vrlo rizične studentske predstave".


Napad silovatelja

Ciljali su na njezino strašno iskustvo 2009. sa serijskim silovateljem Johnom Worboysom, seksualnim prijestupnikom koji je napadao žene pod krinkom taksista. Koristio je i drogu sa silovanje, a tada 19-godišnju Carrie Symonds napao je na takav način. Uhvaćen je i osuđen na najmanje osam godina zatvora zbog napada na 12 žena, premda se sumnjalo da ih je bilo oko stotinu. Poslije nekoliko godina, umalo je pušten na uvjetnu slobodu da se Carrie Symonds, s još nekoliko njegovih žrtava, nije usprotivila i objavila otvoreno pismo protiv njegovog puštanja u Timesu.

"Osjećam da bih znala da me Worboys silovao te noći. Imala bih 'flashbackove' ili bi bilo strašnih znakova upozorenja kad bih se probudila sljedeći dan. Nikada neću sa sigurnošću znati što se dogodilo nakon što me drogirao", izjavila je.

Zbog veze s Borisom Johnsonom, taj slučaj je maliciozno preokrenut protiv nje, što je izazvalo bijes 80 žena koje su javno stale u njezinu obranu.

image

Carrie Johnson našla se na meti kritika.

PAUL GROVER/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Izbirljiva Carrie stavila zaručnika Borisa Johnsona u probleme: Renovirala njihov dom i potrošila basnoslovnu svotu

Kad je Boris Johnson u srpnju 2019. postao premijer, Carrie Symonds uselila se s njim u rezidenciju Downing Street 10. Bila je prva nevjenčana partnerica predsjednika vlade na toj adresi, sve dok je 29. veljače 2020. nisu ozakonili. Premda se zbog majčinstva povukla iz politike, lord Michael Ashcroft u knjizi “First Lady: Intrigue at the Court of Carrie and Boris Johnson tvrdi da je "igračica iz sjene koja upravlja mužem". Prema pisanju Daily Maila, lord to želi dokazati (Mail od Sunday donosi izvatke iz njegove knjige), njenom navodnom intervencijom da poziciju premijerovog tajnika za medije 2018. zauzme njezina prijateljicu Allegra Stratton, bivša novinarka The Guardiana i BBC-ja.


Sila iz sjene

Taj potez izazvao je protivljenje u kabinetu, pa ipak, Allegra Stratton izdržala je na "vrućem mjestu" sve do lanjskog travnja. Navodno uplitanje Carrie Johnson u imenovanja smetala su njegovom glavnom savjetniku Dominicu Cummingsu pa je ovaj dao ostavku. Poreznim obveznicima nije se, pak, svidjelo što je na preuređenje stana u rezidenciji navodno potrošeno čak 200.000 funta. Samo su zidne tapete s potpisom slavne dizajnerice interijera Lulu Lytle koštale 840 funte po roli, stoga se ta afera naziva "wallpaper gate". Najgori gaf bračnog para su tulumi u rezidenciji za vrijeme zatvaranja, "party gate" koji uvijek potresa političku scenu. Dio javnosti i za to krivi Carrie Johnson, odnosno njezin “poguban” na muža premda se dobro zna da njemu ne treba poticaj za partijanje ne treba poticaj. Policija prema izvješću Sue Gray, tajnice Vlade kojoj je dan zadatak ispitati o čemu se radi, što je savjesno učinila, istražuje 12 tuluma u Downing Streetu tijekom zatvaranja. To je ozbiljan problem s jednako ozbiljnim posljedicama. Kako će se, zasad nezavidna, situacija rasplesti, vidjet će se uskoro. Čini se da je knjiga lorda Ashcrofta početak političkog obračuna, čija je žrtva opet žena.

image

Johnson je kao premijer dobio dvoje djece s Carrie Johnson. Prvo sina Wilfreda, a potom i kćer Romy.

FOTOGRAFIJE: SIMON DAWSON/AVALON/PROFIMEDIA

Čitajte i: Sve bebe Downing Streeta: Nije Boris Johnson jedini premijer kojemu su se rađala djeca za vrijeme mandata

Linker
16. travanj 2024 19:54