prestižna nagrada

Završilo polufinalno ocjenjivanje za 50. Međunarodnu nagradu Emmy, evo tko je sve bio u žiriju

Žiri nam je otkrio tajnu dobre telenovele i svoje omiljene serije, a osim žirija, događaj su podržali i brojni gosti iz Hrvatske i regije.

U Hrvatskoj se po prvi put održava polufinalno ocjenjivanje jedne kategorije za 50. Međunarodnu nagradu Emmy®. Ocjenjivačka povjerenstva sastaju se na raznim lokacijama svijeta, a Međunarodna akademija za televizijsku umjetnost i znanost izabrala je upravo United Mediu, medijski ogranak United Grupe, pod kojom je i Nova TV, da bude dio selekcijskog procesa.

Nova TV je tako u sklopu United Medie u Dubrovniku ugostila žiri sastavljen od brojnih profesionalaca iz svijeta televizije, filma i produkcije koji je imao vrlo izazovan zadatak. Prestižna televizijska nagrada Emmy dodjeljuje se u ukupno 15 kategorija, a žiri je ocjenjivao projekte unutar kategorije Telenovela. Pobjednici će biti otkriveni na dodjeli 21. studenog u New Yorku.

Iz Bugarske je u Dubrovnik stigla jedna od najpoznatijih televizijskih profesionalki s velikim iskustvom u medijima i televizijskoj umjetnosti, članica programskog tima Nova Broadcasting Groupe, članica uprave Net Info-a, te jedna od članica Međunarodne akademije za televizijsku umjetnost i znanost, Vyara Ankova. Član žirija 50. Međunarodne nagrade Emmy® bio je i proslavljeni bosanskohercegovački redatelj, scenarist i producent, Danis Tanović, dobitnik Oscara za najbolji strani film ‘‘Ničija zemlja‘‘.

image

Žiri polufinalnog ocjenjivanja za kategoriju Telenovela za 50. Međunarodnu nagradu Emmy®.

PRESS NOVA TV

Svoj sud o projektima donosili su i scenaristica i izvanredna profesorica dramaturgije na ‘‘Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu‘‘ Danica Pajović, poznata po naslovima ‘‘Senke nad Balkanom‘‘, ‘‘Žigosani u reketu‘‘, ‘‘Pare ili život‘‘ te Ivan Živković, redatelj i scenarist koji potpisuje brojne epizode serije poput ‘‘Ubice mog oca‘‘, ‘‘Vere i zavere‘‘, ‘‘Koreni‘‘, ‘‘Vreme zla‘‘, Državni službenik‘‘ i ‘‘Senke nad Balkanom‘‘.

U žiriju su se našli i poznati i cijenjeni hrvatski redatelji poput Branka Ivande, Darka Drinovca i Nevija Marasovića. S kriterijima kvalitetnog dramskog sadržaja dobro su upoznate i Zrinka Jankov, glavna urednica Nove TV koja je aktivno sudjelovala u rastu prve komercijalne televizije, a danas najjače multimedijalne grupacije u Hrvatskoj, te Nataša Buljan, voditeljica odjela razvoja scenarija na Novoj TV, autorica i scenaristica brojnih popularnih serija poput ‘‘Stelle‘‘, ‘‘Čiste ljubavi‘‘, ‘‘Dar Mar‘‘, ‘‘Kumova‘‘.

Među imenima članova žirija 50. Međunarodne nagrade Emmy u kategoriji Telenovela našao se i istaknuti direktor fotografije Stanko Herceg kao i filmski i televizijski producent, predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih producenata Danijel Pek čiji je film ‘‘Murina‘‘ osvojio prestižnu nagradu Camera d’Or na Filmskom festivalu u Cannesu.

image

Nataša Buljan

PRESS NOVA TV

Nataša Buljan otkrila nam je tajnu dobre telenovele.

"To su prvenstveno likovi i odnosi pa onda neka vrsta autentičnosti i neki razlog za priču koji bi mogao funkcionirati u svakom žanru. Likovi moraju imati jake karaktere i puno je važnije to kome se događa nego što se događa", rekla je Buljan koja tvrdi da ljudi najviše vole narcisoidne likove u serijama i one kojima je sve dozvoljeno.

"To je fantazija mnogih - da uvijek činimo ono što želimo", dodaje.

Postoji neka generalna ideja, tvrdi Nataša, da žene više zanimaju drame i ljubavne priče, a muškarce komedije i kriminalističke serije.

"Vjerujem da je to zato što žene traže neku vrstu emotivnog ispunjenja, a muškarci traže samo zabavu, baš kao i u životu", kaže Buljan.

image

Darko Drinovac

PRESS NOVA TV

Zašto voli serije otkrio nam je Darko Drinovac, redatelj igranih filmova, TV drama/telenovela i redatelj glazbenih i promotivnih spotova.

"Film je cjelina koju pogledaš jednom u kinu, dok u seriji uvijek iščekuješ nešto novo što ti može držati pažnju. Također, u seriji možeš ispričati puno više toga jer je film ograničen vremenom", kaže Drinovac kojemu su najdraže hrvatske serije "Dnevnik velikog Perice" i "Šutnja", a od stranih "Breaking Bad" i "True Detective".

Darko Drinovac, koji je 2009. snimio dokumentarac sa Severinine turneje "Zdravo Marijo", otkrio je da je trenutno u završnoj fazi još jednog sličnog projekta. "Riječ je o snimci velikog koncerta 2Cellos na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. Vrlo sam zadovoljan kako je ispalo i jedva čekam da vidi svjetlo dana", poručio je Drinovac.

image

Danis Tanović

PRESS NOVA TV

Danis Tanović otkrio nam je zašto ne gleda svoje stare filmove. "Na svaki projekt gledam kao na bivšu ljubav. Svaki put kad nešto radim moram se iznova i iznova zaljubiti u to i onda kad tom projektu dam sve i završim ga, ostanem prazan kako bi mogao potpuno ‘ući‘ u novi projekt. To je neki moj način preživljavanja ovog posla koji nije jednostavan", priča Tanović koji se, dodaje, ne smatra zvijezdom.

"U Francuskoj, primjerice, drže redatelje na pijedestalu. Međutim, ne osjećam se kao zvijezda. Da bi bio zvijezda, moraš biti u mentalnom sklopu zvijezde i pristajati na stvari na koje ja ne želim", poručuje.

U Dubrovniku su se okupila i mnoga poznata lica iz svijeta filma, televizije i showbizza Hrvatske i regije koja su uveličala ovaj prestižni događaj. Novinari Nove TV Saše Kopljara, Petra Pereže, novinarke Romine Knežić i Marije Župan Miholjek, voditeljica Mija Kovačić, glumci Momčilo Otašević, Marko Petrić, Davor Tomić, Emir Hadžihafizbegović, Janko Popović Volarić, redatelj Srđan Dragojević, glumice Jelena Otašević Babić, Ecija Ojdanić, Nina Janković i Zrinka Cvitešić, plesačica Valentina Walme te modeli Iris Cekuš i Pedro Soltz prisustvovat će i svečanoj gala večeri. Što su nosili na crvenom tepihu, saznat ćemo uskoro.

image

Srđan Dragojević

TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image

Jelena i Momčilo Otašević

TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image

Marko Petrić i Valentina Walme

TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image

Iris Cekuš i Pedro Soltz

TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image

Saša Kopljar, Marija Miholjek, Romina Knežić i Petar Pereža

TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image

Mia Kovačić i Ecija Ojdanić

TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image

Zrinka Cvitešić i Janko Popović Volarić

TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image

Nina Janković

TONCI PLAZIBAT/CROPIX
Linker
19. travanj 2024 18:38