promo
TWIST & SHOUT, ZAGREB!

Zagreb će tjedan živjeti u znaku retro kulture

I ove godine ljubitelji retro kulture i bendova dolaze na svoje uz drugi po redu Vintage festival, koji se održava u prvom tjednu listopada u neposrednoj blizini zagrebačkog glavnog trga.

Uz mnoge domaće izvođače koji svoju inspiraciju i izričaj pronalaze upravo od rockabillyja i Grease kulture pa sve do diska i filma “Groznice subotnje večeri”, građani Zagreba i svi koji se nađu u blizini, a željni su zvukova prošlosti, mogu se opustiti uz melodije u stilu Elvisa, Buddyja Hollyja i mnogih drugih zvijezda tog, prema mnogima, zlatnog razdoblja 20. stoljeća.

Posebni gost ovogodišnjeg izdanja festivala britanski je publicist i teoretičar vintage kulture Wayne Hemingway. Autor kanonskih djela retro kulture poput “Kič – ikone 20. stoljeća”, “Biblije vintage mode” i “Remek-djela masovnog tržišta” održat će u sklopu festivala predavanje, za koje već sada vlada velik interes.

- Vintage kultura sve je popularnija u svijetu, posebno u Europi i SAD-u, a Dolce vita Festival u Rovinju i prošlogodišnji Vintage, pokazao nam je da Hrvatska nimalo ne zaostaje u tome. Zagrebu ima snažnu retro scenu bendova, pin up djevojaka, frizerskih majstora – barbera, tu je i odličan Muzej automobila Ferdinand Budicki. Ove smo godine posebno ponosni što smo uspjeli dovesti veliko ime vintage kulture Waynea Hemingwaya i okupiti veliki broj izvođača i izlagača, a vjerujem da će program zadovoljiti sve ukuse te privući i stare i mlade“, izjavio je Boris Kovaček, jedan od osnivača Vintage festivala.

U ovogodišnjem programu Vintage festivala bit će modnih revija, retro frizura i make-upa i plesnih radionica. Cijeli niz domaćih bendova oživjet će glazbu tadašnjeg vremena vlastitim melodijama i obradama hitova koji su obilježili razdoblje, kao što su Johnny and His Rockin’ Tunes, The Star Time Playboys ili Boom pacha boom! Osim glazbe, mode, odltimer automobila i motocikala, duh retra dočarat će i ponuda starog namještaja i biblioteka starih knjiga.

Ovo je tek djelić ovogodišnjeg festivala prepunog dobrih vibracija kojim ćemo proslaviti kraj ljeta i početak prave zagrebačke jeseni u ritmu glazbe prošlog stoljeća! Informacije o programu pratite putem Facebook stranice.

Linker
28. studeni 2023 13:21