Filozofski teatar

U Zagreb stiže slavni meksički glumac Gael García Bernal

Bit će gost Srećka Horvata i njegovog Filozofskog teatra, a sreli su se i krajem prošle godine na sajmu knjiga u Bernalovom rodnom gradu Guadalajari gdje su razgovarali o filozofiji, glumi i apokalipsi.

Zagrebački HNK za kraj sezone, 19. lipnja, najavio je posljednji Filozofski teatar kojeg vodi Srećko Horvat, a gost će mu biti slavni meksički glumac Gael García Bernal.

Rođen je u Guadalajari, drugom gradu po veličini u Meksiku, odrastao je u umjetničkoj obitelji, mama mu je bila poznata glumica, tata redatelj, a na kazališnoj sceni debitirao je kao jednogodišnje dijete. Globalnu slavu stekao je ulogama u filmovima ''Pasja ljubav'' redatelja Alejandra Gonzáleza Iñárrita i ''I tvoju mamu također'' Alfonsa Cuaróna koji su meksičku kinematografiju i tamošnje filmaše lansirali u sam vrh svjetske filmske industrije. A mnogi ga pamte i po impresivno odglumljenu liku mladoga Che Guevare u Dnevnicima s motocikla.

image

Na ovogodišnjem festivalu u Canessu s Marinom Fois i Diegom Lunom promovirao je film The Innocent'

HUSO/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Osim glumom koja mu je donijela brojne nagrade i priznanja, Bernal se okušao i kao redatelj. Sa svojim drugim filmom 'Chicuarotes' koji je 2019. premijerno bio prikazan na Cannes Film Festivalu, iste godine bio je i poseban gost filmskog festivala u Sarajevu gdje je dobio počasno priznanje ''Srce Sarajeva''. Unatoč slavi i brojnim filmovima koje je snimao i u Americi, glumac i dalje živi u svojoj domovini gdje je od ranih dana posvećen društvenom aktivizmu; protestirao je za prava Zapatista, zalagao se za prava izbjeglica, a nedavno je snimio angažirani dokumentarac ''El tema'' o klimatskim promjenama u Meksiku

Njegovo gostovanje na Filozofskom na neki je način nastavak razgovora koji su Gael García Bernal i Srećko Horvat krajem studenoga prošle godine vodili u Meksiku, kada su na sajmu knjiga u Guadalajari, razgovarali o apokalipsi, filozofiji i glumi.

image

Gael Garcia Bernal u Rimu s kćeri Libertad i sinom Lazarom koje je dobio u vezi s kolegicom Dolores Fonzi



COBRA TEAM/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Tada je, komentirajući svoj susret s hrvatskim filozofom rekao: ''Naše prijateljstvo cijenim, jer dijelimo mišljenje da će vulkan eruptirati svakoga trena ili je već eruptirao na različitim kontinentima od onoga na kojemu smo mi. A to dijeljenje tragedije omogućava nam povezivanje, na neki način je poput prečaca i događa se s ljudima iz cijeloga svijeta.''

Razgovor u Zagrebu bit će posvećen prije svega glumi, kazalištu i filmu, ali sigurno je kako će se Bernal i Horvat dotaknuti i filozofije kao i gorućih tema današnjice.

Linker
16. travanj 2024 17:50