utrka za zlatni kipić

Svi detalji 94. dodjele Oscara: Svečanost se vraća na ‘staro mjesto‘, a poznati su i najveći konkurenti po kategorijama

Početkom godine već tradicionalno nam stiže dodjela najprestižnije filmske nagrade Oscar. Iako je već drugu godinu zaredom u znaku pandemije, ne sumnjamo da će biti spektakularna, no i ovoga puta će se posjetitelji te svi koji rade u organizaciji morati držati epidemioloških pravila.

Za nešto više od dva mjeseca, točnije 27. ožujka 2022. održat će se već 94. dodjela Oscara, a nagrade dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti. Prošle godine svečanost je održana na Union Stationu u centru Los Angelesa, ali ove godine se vraća u svoj dom, gdje se održava još od 2002. - Dolby Theatre u Hollywood & Highland Centru.

Čitajte i: Dodjela Zlatnih globusa zbog prošlogodišnjeg skandala održana iza 'zatvorenih vrata': Pobjedu odnijela 'Priča sa zapadne strane'

Kada je riječ o formatu ovogodišnjih Oscara, on još nije poznat, iako je Akademija objavila da će dobitnik Emmyja Glenn Weiss režirati emisiju sedmu godinu zaredom pod producentskom palicom Willa Packera koji je radio na komediji "Girl's Trip".

Tko će voditi Oscare?

Prestižna dodjela nagrada tri godine zaredom nije imala voditelja, no ABC je nedavno potvrdio, piše Vogue, da će Oscari 2022. ipak imati domaćina. Tu informaciju podijelio je 11. siječnja Craig Erwich, predsjednik Hulu Originals & ABC Entertainmenta, koji je pohvalio Willa Packera, kazavši da se odlično snalazi u popularnoj kulturi i zabavi, ali detalje ćemo saznati tek kasnije.

Domaćini Oscara proteklih godina uključuju komičara Jimmyja Kimmela te glumce Chrisa Rocka i Neila Patricka Harrisa, dok se za ovogodišnju svečanost nagađa da će je voditi pjevačica Selena Gomez pa čak i Tom Holland, zvijezda 'Spidermana'.

image

Neil Patrick Harris

MANDATORY CREDIT - A.M.P.A.S/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Još uvijek nije jasno hoće li nastupi na Oscarima biti uživo ili nasnimljeni kao što su bili prošle godine. Akademija je 21. prosinca objavila listu nominiranih u 10 kategorija, uključujući najbolju pjesmu r&b zvijezde H.E.R. koja je prošle godine uzela zlatni kipić za “Fight for You” iz filma "Judas and the Black Messiah".

Ove godine borit će se za nagradu s pjesmom “Automatic Woman” iz filma "Bruised", a konkurencija su joj Ariana Grande i Kid Cudi s pjesmom “Just Look Up” iz filma Don’t Look Up, Kid Cudi i Jay-Z s pjesmom “Guns Go Bang” iz filma "The Harder They Fall"; Beyoncé s pjesmom “Be Alive” iz filma "King Richard" te Billie Eilish za pjesmu “No Time To Die” iz istoimenog nastavka o Jamesu Bondu.

A dress code?

Iako smo još uvijek u pandemiji, dress code za Oscare 2022. bit će održan na klasičnom crvenom tepihu pa se očekuje da će zvijezde zablistati u svečanim haljinama i odijelima. Bit će zanimljivo vidjeti koje će sve dizajnere "prošetati" ispred Dolby Theatera.

image

Lupita Nyong'o

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nominacije za ovogodišnje Oscare znat će se 8. veljače, a mnogim odličnih filmskim naslovima koje smo imali prilike gledati u kino dvoranama predviđaju pobjedu. Za najbolji film natječu se "Belfast" i "The Power of the Dog", baš kao i "King Richard", "Dune" i "West Side Story".

Jane Campion, Kenneth Branagh, Denis Villeneuve, Steven Spielberg i Paul Thomas Anderson najvjerojatnije će se natjecati za najboljeg redatelja, dok su u konkurenciji za najboljeg glumca Will Smith, Benedict Cumberbatch, Andrew Garfield i Denzel Washington.

Što se tiče kategorije glumica, najizvjesnije je da će se za zlatni kipić boriti Olivia Colman, Kristen Stewart, Lady Gaga i Nicole Kidman. Za najbolju sporednu glumicu natjecat će se Kirsten Dunst, Ariana DeBose i Caitríona Balfe, a za najbojeg sporednog glumca Kodi Smit-McPhee, Ciarán Hinds i Troy Kotsur.

Linker
24. travanj 2024 15:46