Napokon dočekali

Splićani pohrlili na dugoočekivanu predstavu: Za praizvedbu prema romanu Tisje Kljaković Braić tražila se karta više

Gotovo deset minuta trajao je aplauz kojim je publika nagradila dvosatni komad o životu u Splitu osamdesetih godina prošlog stoljeća ispričan iz perspektive Tisje kao djevojčice. Stariji dio s nostalgijom se prepoznao u njezinim uspomenama iz djetinjstva, a dogodovštine autorice s pokojnim bakom i djedom, koji su okosnica predstave, do suza su nasmijale i mlađu generaciju.

Teško je reći tko je bio sretniji i zadovoljniji nakon sinoćnje premijere dramskog naslova "U malu je uša đava" u splitskom HNK - publika koja je dupkom ispunila gledalište, glumački ansambl predvođen redateljem i dramaturgom Mariom Kovačem, ili splitska umjetnica i autorica istoimenog književnog predloška Tisja Kljaković Braić.

Poznata Splićanka predstavu je odgledala u društvu roditelja Krunoslava i Anamari, supruga Igora te starije kćeri Isse, koja je jučer proslavila 12 rođendan.

image

Tisja Kljaković Braić s mamom Anamari.

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

"Mislim da nitko nije bio uzbuđeniji od mene. Iako sam znala što čeka publiku jer sam odgledala generalnu probu, svejedno sam imala užasnu tremu. S ovom predstavom sam ogolila ne samo moj intimni svijet, nego i druge ljude oko sebe, članove moje šire obitelji, susjede, prijatelje... A uz sve smo jučer još imali i proslavu Issinog rođendana", u dahu nam je ispričala Tisja nakon premijere, čija je predstava posebno dirnula njezinu mamu Anamari. Upravo je Tisjina mama i najzaslužnija za naslov njezine knjige po kojoj je rađena predstava. Podsjetimo, knjiga "U malu je uđa đava" izdana je 2015., i od tada je među najuspješnijim domaćim naslovima.

image

Zorana Kačić Čatipović, Tisja Kljaković Braić i Mario Kovač

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

"Tata je umirovljeni novinar, a mama je pravnica, no svojedobno je objavila knjigu poezije tako da sam talent za pisanjem naslijedila od oboje. Nas dvije smo karakterno dosta različite, ona je mirna i tiha i tijekom odrastanja mi je često iz šale znala predbaciti da je u mene uša đava", kroz smijeh nam je rekla Tisja, koja je nakon premijere bila puna hvale za glumce.

Njezinog dida Žarka i baku Nevenku utjelovili su Nenad Srdelić i Snježana Sinovčić Šiškov, a većina publike se složila da je jako težak zadatak imala glumica Andrea Mladinić koja u predstavi igra malu Tisju - u dobi od 6 godina pa do tinejdžerskih dana.

image

Andrea Mladinić i Tisja Kljaković Braić

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

"Tisjine uspomene su mi osobno jako bliske. Sličnih smo godina, a i sada živim u četvrti u kojoj se događa radnja njezine knjige. Čak smo išle i u istu osnovnu školu. Uspjeh Tisjine knjige, a sada i predstave, je u njezinoj autentičnosti jer su u Splitu tih osamdesetih godina više manje sve obitelji živjele slično", puna je dojmova Andrea Mladinić.

Tisjinog Splita, u kojem je automobil Jugo 45 bio hit, na kupanje se išlo sa susjedima, a svaka je obitelj ima "svog" seljaka za krumpire i slično povrće, dobro se sjeća i Ivo Perkušić, glumac i ravnatelj Gradskog kazališta mladih. "Kolege su odradile sjajan posao. Tisjinu knjigu sam davno pročitao i tada me jako nasmijala, ali i dirnula jer je pogodila bit tog vremena koje je bilo i moje djetinjstvo", istaknuo je Perkušić.

image

Filip Radoš sinoć je proslavio 40 godina kazališne karijere

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Na domjenku poslije predstave mnoge dame su pohvalile kostimografkinju Anu Marin koja je na pozornicu donijela neke sjajne vintage komade, a čestitke je primao i glumac Filip Radoš. Omiljeni ćaća iz tv serije "Stipe u gostima" koji u predstavi igra automehaničara, sinoć je slavio velikih 40 godina karijere.

Među poznatima u gledalištu se isticala i glumica Ana Gruica Uglešić koja je za ovu prigodu odjenula dugu bakreno-smeđu haljinu na bež čizme, a cjelokupni look podigla je odličnim odabirom nakita i bunde.

Pogledajte kako je bilo!

Linker
18. travanj 2024 07:13