Bojan Zibar
dokumentarac o Alexanderu McQueenu

Poznati su svi redom odjeveni u crno došli pogledati film o kojem se priča već mjesecima

Bilo je to neobično okupljanje doista brojnih poznatih lica u predvoruju zagrebačkog kina Kaptol Boutique Cinema - dizajneri, modni urednici i obožavatelji Alexandera McQueena došli su premijerno pogledati film o modnom geniju i to - svi u crnom od glave do pete. Dramatično, baš kako bi modni mag to volio, ali i primjereno crnoj slutnji koja gledatelja obuzima sve do kraja filma, punih 111 minuta.

Snažan i dirljiv film o životu, radu i preranoj smrti modnog dizajnera Alexandera McQueena impresionirao je u utorak navečer brojne poznate među kojima su se stilom ističali Josipa Lisac, Đurđa Tedeschi, Jadranka Sloković, Branka Krstulović, Aleksandra Dojčinović, Matija Vuica, Đurđica Vorkapić, Aleksandar Šekuljica, Loredana Bahorić, Tihana Harapin Zalepugin, Jelena Veljača, Zvončica Vucković, Josipa Pavičić Bernardini, Ivica Klarić, Martina Čičko Karapetrić, Kristina Burja, Igor Đuga, Boran Petljak, Lana Pavić, Nika Turković te mnogi drugi.

„…Fascinantno…“, „…Snažno, emotivno…“, „Baš kao što je bio i on“. „Jedinstveno. Vrijedi pogledati….“, neki su od komentara koji su se mogli čuti nakon filma.

Redatelji Ian Bonhôte i Peter Ettedgui zabilježili su život i djelo jedinstvenog talenta u njegovoj veličanstvenoj anarhiji te su ponudili uzbudljiv portret McQueenovog života i njegove kompleksne osobnosti, prateći ga u osvajanju svijeta mode. Od svog naukovanja u školi Savile Row za krojače i galanteriste, gdje je pokazao nadnaravnu vještinu rezanja uzoraka i krojenja, do svoje smrti u 40. godini, film prekida pravila dokumentarnog pripovijedanja svojim mozaikom samostalnih fragmenata snimljenih u različitim stilovima, koji se akumuliraju i kombiniraju kako bi stvorili revolucionarni, višeslojni portret. Intimni intervjui jedan-na-jedan s obitelji, prijateljima i kolegama te snimke njegovih slavnih modnih vizija, otkrivaju neusporediv kreativni talent koji je svojim revolucionarnim dizajnom odjeće i do tada nikad viđenim revijama izrazio svoje najmračnije fantazije i najveće ambicije.

Film daje osobni uvid uMcQueenov prerano prekinut život i otkriva pojedinosti njegovog čudesnog, zadivljujućeg, ali za mnoge i zastrašujućeg svijeta - svijeta koji se svojom različitošću savršeno uklopio u jedinstven ambijent zagrebačkog kina.

Film će u redovnom programu biti od četvrtka 26. rujna u Kaptol Boutique Cinema i CineStaru Osijek, Rijeka i Joker Split.

Linker
20. travanj 2024 16:47