Svi putevi vode u Varaždin

Na španciranje

Potkraj ljeta, svi putevi vode u Varaždin: Evo što vas sve očekuje na 25. Špancirfestu

Ove godine šetače će dočekati bogat glazbeni, performerski i gastronomski program: dolaze i škotski rokeri Franz Ferdinand i vokalna skupina Perpetuum Jazzile.

Ove godine šetače će dočekati bogat glazbeni, performerski i gastronomski program: dolaze i škotski rokeri Franz Ferdinand i vokalna skupina Perpetuum Jazzile.

Svi putevi, već tradicionalno, u drugom dijelu kolovoza vode u Varaždin, gdje uskoro počinje jubilarni 25. Špancirfest. Na pozornici u povijesnoj jezgri grada, posjetitelje od 18. kolovoza do 27. kolovoza očekuje 500 različitih programa, putovanje kroz glazbu, umjetnost i zabavu. Nastupaju domaće i strane glazbene zvijezde, od škotskih rokera Franz Ferdinand, 22. kolovoza, do vokalne skupine Perpetuum Jazzile čiji će se koncert održati 18. kolovoza. Treba istaknuti da će koncerti na glavnoj festivalskoj pozornici u Starom gradu, biti besplatni. Ondje će nastupiti slovenska rock atrakcija, Joker Out, TBF, Silente, Neno Belan & Fiumens & Brass Experience, The Croatian Pink Floyd Show, Buč Kesidi te Parni valjak feat. Igor Drvenkar. Iznimka je vokalna skupina Perpetuum Jazzile: njihov koncert održat će se prvog dana Špancirfesta na pozornici Vile Bedeković i to je jedino mjesto s naplatom ulaznica. U Vili Bedeković svoj će koncert održati i grupa Cambi te će se održati koncert "Nothing Else Matters", a tamo možete uživati i u brojnim predstavama među kojima je i "Ništa bez reklame", predstava nastala u suradnji Glorije i kazališta Luda kuća.

Osim s glavnih, glazba će tijekom 10 dana Špancirfesta dopirat će s pop up pozornica, ulica i trgova: posjetitelje očekuje više od 200 glazbenih programa.

image

Bogati glazbeni program

PRESS

Ulični performeri su zaštitni znak Špancirfesta. Stižu iz desetak zemalja, prikazat će 70 atraktivnih, šarenih nastupa. U Hrvatsku prvi put dolazi francuski "Orkestar sirena", nastupit će i njihov sunarodnjak, Nicolas Bras svirajući na čak 17 različitih instrumenata, a talijanska obitelj La Famiglia Mirabella ostavit će vas bez daha svojim nastupima u zraku. Svjetleći roboti na štulama, vodena bića iz morskih dubina, štulaši na pneumatskim štulama, čudnovata vozila koja stvaraju svemirske bljeskove, samo su neki od likova ove ulične bajke koju vrijedi doživjeti.

image

Performeri su zaštitni znak Špancirfesta

PRESS

Ulice Varaždina tijekom Špancirfesta postat će još šarenije zahvaljujući bojama izlagačkih kućica i štandova te finih autentičnih zalogaja. Pripremite se na kušanje domaćih kolača i tradicionalnih klipića, ali i Ferdinand knedli na Franjevačkom trgu. Svoje će proizvode predstaviti čak 50 kreativaca, svaki sa svojom inspirativnom pričom.

Ponudu će obogatiti i Špancir Burger festival te Vinski grad. Vinski grad je neizostavna atrakcija Špancirfesta. Ove godine održava se deveti put, u Starom gradu, svaki dan, od 18h do 01 h iza ponoći. Svoja vina će predstaviti vinarije Krauthaker, Kalazić, Kopjar, Kutjevo d.d., Benvenuti, Markota, Stina vina, Jakopić, Kotolenko, Štampar, Badel, Matić vina, Lillet, Galić vina, Vinarija Skaramuča, Iločki podrumi, Jeruzalem Ormož, Puklavec family wines, Kostanjevec, Vinarija DeMar, Simčič Marjan, Vinski hram Kotolenko, Makedonske Delicije, Radgonske gorice, Vinogradništvo Sedlak, Belović, Good Spirit, Herbersteinova klet, Krystal Modus, Tomšić te Šafran.

image

Njegovo veličanstvo, burger

PRESS

Vinsku ponudu pratit će jela majstora street fooda: "Burger bar by Damir Tomljanović" i "Pizza & pasta by Melkior Bašić". Kokteli će se miješati u sklopu "House of prosecco and gin" ponude, a za stvaranje vrhunske atmosfere zadužena je ekipa iz Jukebox.hr u za tu priliku uređenoj lounge zoni. Na ulazu u Vinski grad potrebno je unajmiti staklenu vinsku čašu za 5€, a konzumacija se plaća karticom/ kuponima na svakoj kućici. Sva vina iz ponude su dostupna na čašu ili buteljirana.

image

Vinski grad ponudit će 500 vrsta vina

DOMAGOJ MILETIC

U sklopu Špancir Burger festivala na Kapucinskom trgu od 18. do 27. kolovoza pripremat će se najslasniji burgeri iz Hrvatske. Ukratko, na Špancir Burger Festivalu spremat će se više od 30 različitih burgera, na osam od deset kućica.

Omiljen chef Marko Palfi na svojoj Full Circle kućici predstavit će se s četiri burgera: svojim dobro poznatim klasikom - Smokey D, nagrađivanim Dekadentom, Mediteranom i vege Beyond burgerom. Full Circle je koncept chefa Marka Palfija i njegovog tima čija je misija pretvarati restoranska jela u street food formu.

image

Chef Marko Palfi

SANDRO SKLEPIC

Za naklonost posjetitelja borit će se i ekipa Instituta za burgere by Mate Janković. Institut za burgere nastao je još 2019. godine i otad ne prestaje inspirirati burger scenu. “U želji da svim obožavateljima dobre hrane i burgera ponudimo najukusniji i najsočniji burger od kvalitetnih i domaćih sastojaka - rodio se Institut za burgere. U današnjoj kuhinji jednostavnost je često podcijenjena, no mi vjerujemo kako je uz dobre namirnice upravo ona ključna za dobivanje okusa kojeg nećete tako lako zaboraviti”, pojašnjava Mate koji će šetačima u Varaždinu ponuditi još i Pepper Jack i Bacon Jalapeno, ali i novitet ekskluzivno za Varaždin.

image

Chef Mate Janković

SANDRO SKLEPIC

Španciranje s nestrpljenjem očekuje i chef Ivan Pažanin. Poznat je po dalmatinskoj i mediteranskoj kuhinji, a 2020. godine odlučio se okušati i u street foodu kroz Chef‘s burger by Ivan Pažanin. Njegov burger "Crispy Kapula" na prošlogodišnjem pulskom izdanju ponio je laskavu titulu najboljeg hamburgera, njime su očarani ostali i ovogodišnji posjetitelji u Zadru, a sada će ga probati i ljubitelji španciranja. Pažanin će u Varaždinu ponuditi i ekskluzivni novitet od izvrsnih, domaćih namirnica, spoju Mediterana s malo ljutine.

image

Chef Ivan Pažanin

Šetače u Varaždinu očekuju i 4 Burgers chefa Ivana Gorete, te bogati tacosi i nachosi. "Posebnost naših sastojaka je u domaćem, hrvatskom podrijetlu proizvoda, svježem mesu i svježem povrću. Karakteristike 4Burgersa na koje smo ponosni su: kvaliteta - jer koristimo samo hrvatske proizvode, brzina - budući da je svaki burger gotov za 2-3 minute i ugodna cijena s obzirom na kvalitetu i količinu koja se dobiva", kaže.

image

Chef Ivan Goreta

SANDRO SKLEPIC

Pripremat će se i kreacije isključivo od biljnih namirnica u režiji Beg’s Plant Based Street Fooda, a dolazi i zadarska ekipa iz Picnic Mingle & Funa čiji je specijalitet legendarni Blackie burger, jedan od najpopularnijih burgera u Hrvatskoj. Na Špancir Burger Festivalu moći će se kušati i njihov Burger od kozica, Juicy burger i Snow Burger, uz koje će se ponuditi i Sweet Potato s home-made umacima.

Šetače će i ove godine razveseliti i Škartoc ljubavi, prvi međimurski street food na kotačima. Kako kažu, pokreće ih zabava, ljubav prema hrani, okusima i ljudima. Svojim su kreacijama domaću publiku već osvojili na prošlogodišnjem Špancirfestu, a za ovogodišnji kreirali su novitet. "Imamo burger "Čupavi Zagorec" sa slamom od krumpira, domaćim pečenim špekom te aioli majonezom", kažu.

image

Burger od kozica

SANDRO SKLEPIC

S pet autorskih smash burgera predstavit će se i Bite of Fun by Melkior. Omiljeni chef Melkior Bašić pripremio je ručno rađene burgere od telećeg mesa: Back to Basic, Saboroso, Bella Brasa, Smaakvol i Geschmak, a svaki se burger sastoji od dvije smash pljeskavice. "Naši smash burgeri nisu samo obroci, već prava umjetnost okusa i svježine koju nećete pronaći nigdje drugdje", kaže.

image

Umjetnička izvedba na ulici

PRESS

Kreativno vodstvo nad glazbenim programom Špancir Burger festivala ove godine ima veliki gurman i izvrstan poznavatelj glazbe, Ozren Kanceljak koji je glazbenu kulisu za sve dane trajanja nazvao je Soul Food. Svakog petka i subote tijekom Špancir Burger Festivala posjetitelje očekuju i live nastupi renomiranih DJ-a koji će savršeno upotpuniti uživanje u sočnim i moćnim burgerima i chillanje uz omiljena pića.

Ne propustite španciranje u Varaždinu - od 18. kolovoza do 27. kolovoza.

Linker
27. travanj 2024 07:27