COURTESY EVERETT COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA
posljednji singl

Poslušali smo novu pjesmu Beatlesa: Mali biser koji ćemo slušati na repeatu

‘Now and then‘ - nova i istovremeno posljednja pjesma jednog od najpoznatijih bendova, na kojoj su sudjelovala sva četiri člana, objavljena je danas zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

‘Now and then‘ - nova i istovremeno posljednja pjesma jednog od najpoznatijih bendova, na kojoj su sudjelovala sva četiri člana, objavljena je danas zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

Kad je riječ o pop glazbi, Beatlesi su najveća priča ikad ispričana. Četiri dečka iz Liverpoola koji su postali svjetske zvijezde, a njihova glazba je zauvijek promijenila pop kulturu. No na kraju, njihova priča nije imala sretan završetak – od pravnih borbi, svađa s novinarima, a potom i do konačnog raspada benda i prijateljstva. Posljednjih nekoliko godina, taj se narativ malo promijenio. Dokumentarac Petera Jacksona ‘Get Back‘ bacio je novo svjetlo na njihove mitololgizirane svirke, prikazujući ih ne tako lošima kako su upamćene. Danas je, pak, poseban dan za sve obožavatelje Johna, Paula, Georgea i Ringa – objavljen je njihov novi i posljednji singl ‘Now and then‘. Divan, sentimentalan i zarazan. Lennonova udovica Yoko Ono 1994. je predala živućim članovima benda demo snimku pjesme Johna Lennona nastalu kasnih sedamdesetih.

McCartney je rekao da je AI tehnologija korištena da bi se izvukao Lennonov glas sa stare demo snimke kako bi se pjesma mogla dovršiti. Aranžman igra na emocije – Johnov glas je snažan, a Ringovo bubnjanje je zabavno. Pokojni George Harrison je također surađivao na pjesmi i smatrao je da krajnji rezultat nije bio dobar. Ali zahvaljujući naprednoj tehnologiji pjesma ima bolju energiju i moćnija je, a opet posjeduje nostalgičnu vibru. A pjesma je pravi biser. ‘Now and then‘ je proizašla s iste demo kasete gdje su se bile još dvije pjesme – ‘Free as a bird‘ i ‘Real love‘. Nemoguće je ostati imun na melodiju te izbjeći opčinjenost glasovima četvorice izvanrednih glazbenika, koji su se još jednom ujedinili, pa makar i uz pomoć umjetne inteligencije. Možda će se obožavatelji pitati je li ju trebalo objaviti te radi li se uopće o pjesmi Beatlesa.

I know it‘s true, it‘s all because of you
And if I make it through, it‘s all because of you
And now and then, if we must start again
Well we were not sure, that I love you

I don‘t want to lose you - oh no, no, no
Lose you or abuse you - oh no, no, no, sweet doll
But if you have to go, away
If you have to go, I know, you never to come

Now and then, I miss you
Oh now and then, I want you
Come back to me, I know, return to me

I know it‘s true, it‘s all because of you
And if you go away, I know, you no back to me

I don‘t want to lose you - oh no, no, no
Abuse you or confuse you - oh no, no, no, sweet doll
But if you had to go, away
Well I won‘t stop you baby
And if you had to go
Well, you don‘t believe in we

Pjesmu je napisao i otpjevao John Lennon, aranžirao ju je Paul McCartney, a također sadrži vokale Georgea Harrisona i Ringa Starra. Ako to nije pjesma Beatlesa, onda ne znam što jest. Paul McCartney je dugo bio veoma zaštitnički nastrojen prema ostavštini Beatlesa, a ova pjesma se doima kao nadljudski pokušaj da bend napokon dobije kraj koji zaslužuje. I taj posljednji put, Paul je umjesto ljutnje, odabrao jedinstvo. Umjesto međusobnog natjecanja - zajedništvo. Umjesto gubitka prijatelja, ponovno otkrivanje njihovih glasova. Možda je riječ o sentimentalnim beatlemanijacima koji čuče u nama, ali ‘Now and then‘ zvuči kao nestvarno lijepa pjesma koju ćemo slušati na repeatu. Moguće je da su John, Paul, George i Ringo oduvijek znali: ”In the end, The love you take, Is equal to the love you make…”

image
THE HOLLYWOOD ARCHIVE/HOLLYWOOD ARCHIVE/PROFIMEDIA
Linker
27. travanj 2024 12:43