NA AUKCIJI

Poslušajte najskuplju pjesmu svih vremena! Fanovi su za nju spremni platiti više od milijun dolara

Američki kantautor Bob Dylan u jednom jedinom primjerku objavio je novu verziju svoje kultne pjesme ‘Blowin‘ In The Wind‘, čija je licitacija zakazana u londonskom Christie‘su

Potkraj lanjske godine za dvjesto milijuna dolara prodao je svoj kompletan glazbeni katalog kompaniji Sony Music Entertainment, a ovih dana bi samo jedna jedina njegova pjesma upravo objavljena u novoj verziji u jednom jedinom primjerku na gramofonskoj ploči mogla biti prodana za - milijun dolara.

Na potencijalno najskupljoj ploči u povijesti diskografije nalazi se jedna jedina pjesma ‘Blowin‘ In The Wind‘ 81-godišnjeg američkog kantautora Boba Dylana, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, a njezina licitacija započinje 7. srpnja u aukcijskoj kući Christie‘s u Londonu.

image

Bob Dylan snimljen 1965.

DEZO HOFFMAN/SHUTTERSTOCK

Riječ je o prvoj studijskoj snimci kultne pjesme Boba Dylana nakon njezina originalne objave prije šest desetljeća, a ‘Blowin‘ In The Wind‘ smatra se jednom od himni flower-power generacije i hippie pokreta.

U novoj verziji izvode je dakako Bob Dylan i kompletan bend predvođen njegovim dugogodišnjim suradnikom T Bone Burnettom, a pjesma je snimljena iz prvog pokušaja.

Čitajte i: NIJE IM LAKO! HOĆE LI HOURA I BODALEC MORATI SMISLITI IME POD KOJIM ĆE ODSAD IZVODITI SVOJE LEGENDARNE HITOVE

Dolazi u obliku vinila, iako je zapravo riječ o kombinaciji materijala koji se koriste za izradu gramofonskih i CD ploča, u specijalnoj drvenoj kutijici. Licitatori su je uoči aukcije mogli preslušati na specijalnom hi-fi sustavu, ali je, dakako nisu smjeli dodirnuti.

image

Bob Dylan na koncertu na Wembleyju osamdesetih

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

Pločom su rukovali zaposlenici londonske aukcijske kuće i to isključivo sa svilenim rukavicama na rukama, a prema insajderskim informacijama ‘Blowin‘ In The Wind‘ zvuči još kontemplativnije i oporije nego u originalnoj verziji.

"Riječ je jedinoj kopiji koja će se ikada naći na tržištu. Ta pjesma u ovom obliku nikada neće biti objavljena i prodana u bilo kojem mediju, pa u glazbenom smislu ima vrijednost slikarskog ulja na platnu", navodi se u Christie‘sovom katalogu.

Pogledajte video


Organizatori su u procjenama bili poprilično konzervativni, pa u najavi očekuju da će se na aukciji postići cijenu između šesto tisuća i milijun funta, čime će Dylanova balada tako postati najskuplja objavljena pjesma u povijesti svjetske diskografije.

Titulu najskupljeg albuma drži ‘Once Upon a Time in Shaolin‘ američke hip-hop skupine Wu-Tang Clan, koji je 2015. objavljen u jednom jedinom primjerku na CD-u i prodan za četiri milijuna dolara.

Linker
10. travanj 2024 21:00