U spomen na dobročinitelja

Posljednji koncert prije obnove Hrvatskog glazbenog zavoda: Martina Filjak i prijatelji nastupili pred punom dvoranom

Dobrotvorni koncert održali su u spomen na Charlesa C.Taylora, umjetnika i dizajnera interijera koji je donacijama spasio HGZ nakon potresa, u hitnim zahvatima, a preminuo je u siječnju.

Premda je Velika dvorana Hrvatskog glazbenog zavoda gotovo uvijek ispunjena do posljednjeg mjesta, za koncert "Martina Filjak & friends sviraju za HGZ”, održan 29.listopada, vladao je poseban interes. Naime, bio je to posljednji koncert prije zatvaranja najstarije zagrebačke koncertne zgrade zbog konstruktivne, a potom i cjelovite obnove koja će potrajati godinama. Otkako je osnovan, HGZ je neprofitna Udruga u kulturi i umjetnosti na čijoj su pozornici, uz slavna svjetska i domaća glazbena imena, prvi put nastupali i večerašnji izvođači koji su danas i sami poznati u svjetskim glazbenim krugovima.

image
Uz donaciju za obnovu zgrade, Nikočević i Taylor financirali su i kompleksnu obnovu koncertnog klavira Steinway.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Prva, hitna sanacija nakon razornog potresa obavljena je zahvaljujući donacijama iz Hrvatske i cijelog svijeta među kojima su bili i glazbenik Samir Nikočević te umjetnik i dizajner interijera Charles C.Taylor, veliki mecena koji je preminuo u siječnju. Uz donaciju za obnovu zgrade, Nikočević i Taylor financirali su i kompleksnu obnovu koncertnog klavira Steinway. Stoga su HGZ i izvođači, prijatelji pijanistice Martine Filjak - pijanistica Caroline Haffner, sopranistica i prvakinja Opere HNK Zagreb Valentina Fijačko Kobić, violončelistica Monika Leskovar i Zagrebački solisti - dobrotvorni koncert održali u spomen na Charlesa C.Taylora.

image
Atmosfera s koncerta "Martina Filjak & friends sviraju za HGZ”.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Čitajte i: Posljednji koncert prije višegodišnje stanke: Martina Filjak s prijateljima priprema glazbenu ‘poslasticu‘ u HGZ-u

Zahvalnost donatorima

- Posvećujući koncert Charlesu C. Tayloru želimo iskazati našu zahvalnost svim donatorima bez kojih HGZ ne bi postojao i opstao gotovo dva stoljeća te danas ponosno bio jedna od najstarijih "živućih“ Udruga građana u svijetu. Pred nama je još jedno teško razdoblje jer kada su naše dvorane zatvorene, Udruga nema nikakvih prihoda, a brojni troškovi ostaju. Unatoč svemu, članovi HGZ-a i mi koji smo na čelu Udruge, odlučno koračamo prema ostvarenju naše vizije i stvaranju modernog, multimedijalnog kulturnog centra - kaže prof.dr.sc.Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu, dvjema Akademijama - dramskih umjetnosti i muzičkoj, te velika ljubiteljica glazbe čija je funkcija Predsjednice HGZ-a - volonterska.

image
Dobrotvorni koncert održan je u spomen na Charlesa C.Taylora.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

"Koncert za pamćenje”, komentirali su sretnici koji su uspjeli kupiti karte za ovaj poseban događaj, na kojem su uživali u djelima Bacha, Liszta, Puccinija, Chopina, Rahmanjinova, Papandopula i Bethoveena.

Linker
17. travanj 2024 23:42