HGZ
 Zvonimir Ferina
Ljepotica u Gundulićevoj

Pogledajte kako izgleda: Prva koncertna dvorana u Zagrebu utihnula je sad, a radi od 1876.

Zahvaljujući objektivu talentiranog fotografa možete zaviriti kroz zatvorena vrata Hrvatskog glazbenog zavoda.

Koncerti su otkazani, promocije, predavanja, kongresi i svečane večere odgođeni, društveni orkestri ne dolaze na probe, knjižnica ne radi. Hrvatski glazbeni zavod je zatvorio svoja vrata. Vrijeme je stalo u ljepotici koja krasi Gundulićevu ulicu još od 1876. godine kada je dovršena njena izgradnja i kada je otvorena prva koncertna dvorana u Zagrebu.

Zvonimir Ferina
Hrvatski glazbeni zavod osnovan je 1827., a koncertna dvorana u Gundulićevoj otvorena je 1876. godine.

Fotograf Zvonimir Ferina iskoristio je zatišje i svojom kamerom zabilježio svu ljepotu ovog povijesnog zdanja i svojim jedinstvenim umjetničkim izričajem prikazao tišinu koja trenutačno vlada "kućom u kojoj stanuje glazba".

"Moji roditelji su glavni 'krivci' za moju ljubav prema glazbi i posebnu povezanost s Hrvatskim glazbenim zavodom".

Zvonimir Ferina
Ovo je prva koncertna dvorana otvorena u Zagrebu.

"Veseli me što kao fotograf već dulje vrijeme intenzivno surađujem s tom glasovitom kulturnom ustanovom. Fotografirati HGZ sada kada je zatvoren bilo je doista neobično – nedostajali su mi zvuci klavira, gudača, harfe… tišina je bila neobično glasna", kaže Zvonimir Ferina.

Dvije velike krize u samo dvije godine

Od svog osnivanja 1827. Hrvatski glazbeni zavod više puta se susretao s krizama, ali nikada s dvije u tako kratkom roku. Nakon velike krize 2018., novo ravnateljstvo na čelu s izv. prof. dr. sc. Romanom Matanovac Vučković uspjelo je u iznimno kratkom roku oporaviti HGZ, privući sponzore i donatore, obnoviti dio zgrade, pojačati koncertna događanja, uvesti u prostor književnu i filmsku umjetnost, vratiti publiku i, što je najvažnije, stvoriti novu. No sada je HGZ zbog nastale situacije morao zatvoriti svoja vrata i počela je nova kriza.

Zvonimir Ferina
Svi važni umjetnički projekti koje je HGZ i njegovi vrsni suradnici pripremali trenutačno su na čekanju.

"Za razliku od ostalih, jednako važnih glazbenih institucija, HGZ je udruga građana i financira se iz vlastitih prihoda. Prestanak rada za nas je kritičan trenutak kada prestaju svi naši prihodi i kada ne znamo kako ćemo radnicima isplatiti plaće i kako ćemo održavati zgradu. Ravnateljstvo je 'na nogama' i pokušavamo pronaći rješenje za opstanak", kaže Romana Matanovac Vučković.

Svi važni umjetnički projekti koje je HGZ i njegovi vrsni suradnici pripremali trenutačno su na čekanju, a novi tepisi na svečanom stubištu i ulašteni parketi u velikoj dvorani razmeću se svojom ljepotom na fotografijama Zvonimira Ferine i prizivaju što skoriji prestanak ove strašne pandemije.

Zvonimir Ferina
Tišina vlada glazbenim zavodom.

Linker
25. rujan 2022 16:28