PROFIMEDIA
Ususret 96. dodjeli

Nezaboravni trenuci s Oscara: Od neočekivanih poljubaca, padova pa sve do šamara i greške koju svi pamte

Dodjelu Oscara od samih početaka prate i brojni nezaboravni trenuci. Neki su publiku nasmijali, a neki šokirali. A što će nam ovogodišnja 96. dodjela donijeti, vidjet ćemo u noći s 10. na 11. ožujka.

Dodjelu Oscara od samih početaka prate i brojni nezaboravni trenuci. Neki su publiku nasmijali, a neki šokirali. A što će nam ovogodišnja 96. dodjela donijeti, vidjet ćemo u noći s 10. na 11. ožujka.

Dodjela najprestižnije filmske nagrade Oscar održava se 96. put i to u noći s 10. na 11. ožujka u Dolby Theatreu, Los Angelesu, a po četvrti put domaćin poznate dodjele je Jimmy Kimmel. Ove godine najviše izgleda ima film Christophera Nolana "Oppenheimer" s čak 13 nominacija, prati ga "Poor things" s 11 nominacija, a vestern Martina Scorsesea "Killers of the Flower Moon" ima njih deset. U dugogodišnjoj povijesti, Oscari su nam osim odličnih filmova, glumačkih otkrića i modnih trenutaka pružili i neke nezaboravne trenutke koji su nas nasmijali, ali i šokirali. Prisjetili smo ih se...

Šamar na Oscarima

Dodjelu Oscara 2022. godine najviše se pamti zbog šamara koji je Will Smith dao Chrisu Rocku. Smithu je zasmetala šala na račun njegove supruge Jade Pinkett Smith koja boluje od alopecije te je nakon udarca Chrisu rekao da ne komentira njegovu suprugu. Publika je tada utihnula, a kada je kasnije Will dobio nagradu za najboljeg glumca u filmu "King Richard", ispričao se Akademiji na incidentu i ostalim nominiranima, ali ne i Chrisu Rocku. Nakon toga odbor Akademije odlučio je da glumac neće moći sudjelovati na Oscarima sljedećih deset godina.

Angelina Jolie poljubila brata

Poznata humanitarka Angelina Jolie 2000. godine osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu "Girl, Interrupted". Tijekom govora nakon što je osvojila nagradu Akademije, istaknula je da je ludo zaljubljena u svog brata Jamesa Havena. Njih dvoje su se na crvenom tepihu iste večeri i poljubili. Osim i na Oscarima, brat i sestra su se iste godine poljubili i na dodjeli Zlatnih globusa. Inače, i James se bavi glumom, ali nikad nije dostigao slavu sestre ili roditelja - Jona Voighta i Marcheline Bertrand.

Kreatori South Parka u nezaboravnim kreacijama

Kreatori animirane serije "South Park" na dodjeli 2000. godine iznenadili su modnim kreacijama. Jedan od kreatora Trey Parker obukao je šarenu haljinu dubokog dekoltea koja je podsjećala na onu Jennifer Lopez s Grammyja 2000. godine. Njegov suradnik Matt Stone je odjenuo ružičastu haljinu sličnu onoj koju je Gwyneth Paltrow nosila kada je 1999. osvojila Oscara.

image

Kreatori South Parka u haljinama

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK

Björk i "labud" haljina

Islandska pjevačica i kantautorica Björk 2001. godine na crvenom tepihu pojavila je u bijeloj haljini koja je podsjećala na labuda. Haljina se i danas pamti, a te iste večeri je proglašena jednom od najgorih izdanja na Oscarima. Zanimljivo je da neobičnu haljinu napravio makedonski dizajnera Marjan Pejoski.

image

Björk u haljini koja je privukla veliku pozornost

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK

Neočekivani Oscar za Brodyja

Za ulogu u filmu "The Pianist" Romana Polańskog, glumac Adrien Brody osvojio je 2003. Oscara za najboljeg glumca. Prestižna titula iznenadila je mnoge, a najviše i samog dobitnika - Adriena. Nagradu mu je uručila Halle Berry, a kada se šokirani glumac popeo na pozornicu, u usta je poljubio jednako šokiranu glumicu.

Pad Jennifer Lawrence

Glumica je 2013. osvojila Oscara u kategoriji najbolje glumice za film "Silver Linings Playbook". Lawrence je izgledala besprijekorno u raskošnoj haljini modnog brenda Dior. Ipak, u haljini joj nije bilo lako hodati. Naime, kada je otišla po zasluženu nagradu, Jennifer se spotaknula te je pala. Ubrzo se ustala i nasmijala se samoj sebi. "Hvala vam sima. Ovo je ludo. Znam da ste sada ustali samo zato što sam pala i žao vam je zbog toga. To je bilo neugodno", rekla je tada 22-godišnja glumica.

Selfie koji je ušao u povijest

Tadašnju 86. dodjelu vodila je komičarka Ellen DeGeneres, a ostala je zapamćena po brojnim trenutcima. Naime, selfie koji je Ellen objavila na Twitteru, sada poznatom kao X, postao je viralan, a na njemu su se nalazila brojna poznata glumačka lica: Brad Pitt, Angelina Jolie, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Bradley Copper i drugi, a podijeljen je više od dva milijuna puta.

Osim toga, tu večer je na prestižnoj nagradi za glumce Ellen naručila pizze, a dostavljač je navodno dobio napojnicu od 915 eura. S druge strane, godinu dana nakon što je pala na dodjeli, Jennifer Lawrence se 2014. opet spotaknula na crvenom tepihu.

Proglašen krivi pobjednik

Favorit na Oscarima 2017. bio je mjuzikl "La La Land". Prilikom 89. dodjele, glumačke legende Warren Beatty i Faye Dunaway proglasili su pobjednika, a producenti "La La Landa" već su započeli govor kada su shvatili da je pravi pobjednik "Moonlight".

Pljesak Nicole Kidman

Na dodjeli Oscara 2017., Nicole je zasjala u haljini modnog brenda Armani, ali je veću pažnju privukao način na koji ona plješće. Neki korisnici X-a, tadašnjeg Twittera pisali su da poznata Australka plješće poput tuljana.

Marlon Brando odbio Oscara

Brando je 1973. godine osvojio Zlatni kipić u za lik Vita Corleonea u maestralnom filmu "The Godfather". No Marlon je odbio nagradu te nije ni doša na dodjelu, a u svoje ime je poslao mladu glumicu Sacheen Littlefeather. Ona se na pozornici pojavila u tradicionalnoj haljini američkog indijanskog plemena Apača. Sacheen je tada bila nepoznata glumica i predsjednica udruge za promicanje prava američkih Indijanaca. "Večeras sam ovdje umjesto Marlona Branda koji me zamolio da vam kažem kako on ne može prihvatit ovu nagradu, a razlog koji navodi je odnos prema američkim Indijancima na filmu", rekla je tada mlada glumica. Većina dvorane je pljeskala, dok su neki pokazali negodovanje. Naime, Branda je smetalo što u filmovima prikazuju Indijance kao neprijatelje i alkoholičare.

Barbra Streisand i Katharine Hepburn slavile u istoj kategoriji

Bila je to 41. dodjela Akademije, a legendarne glumice Katherine Hepburn i Barbra Streisand podijelile su titulu za najbolju glavnu glumicu 1969. godine. Prestižnu nagradu Katherine je osvojila za film "The Lion in Winter", a Barbra za "Funny Girl". Hepburn je to bio treći Oscar u karijeri, dok je Streisand bio prvi.

Linker
26. travanj 2024 09:44