posljednji ples

Nacionalna baletna prvakinja Edina Pličanić sinoć se oprostila od scene, otkrila nam je zašto

Naša slavna primabalerina odlučila se nakon 27 godina bogate i uspješne karijere oprostiti od aktivnog plesa, a nama je otkrila što ju je nagnalo na taj potez i gdje se vidi u budućnosti.

"Kada je more hladno, nema razmišljanja, treba skočiti, zplivati i to je to", kazala nam je naša primabalerina Edina Pličanić koja se na jučerašnjem Baletnom gala koncertu, koji je u HNK koreografirao slavni talijanski baletan Roberto Bolle, oprostila od plesačke karijere.

Iza nje je pedesetak uloga od koji su mnoge glavne, a publika je posebno pamti kao Odette i Odile u Labuđem jezeru, Anu Karenjinu u istoimenom baletu, Juliju u Romeu i Juliji, Giselle, Auroru i Vilu Jorgovana u Trnoružici, Vilu šećera u Orašaru i još mnogim ulogama u kojima je suvereno vladala pozornicom Hrvatskoga narodnog kazališta. Od 1994. godine članica je Baleta HNK, prvakinja je postala 2003. godine, a od 2014. nacionalna je baletna prvakinja.

image

Posljednji naklon Edine Pličanić svojoj vjernoj publici

MARA BRATOš

"Pet godina se spremam na odlazak sa scene, postepeno. No korona je i meni oduzela dragocjeno vrijeme koje sam planirala provesti na pozornici. Sada sam pojednostavila stvari i osjetila da je vrijeme da odem. Imam 45 godina, iza mene je 27 godina bogate karijere i željela sam se dostojanstveno oprostiti od plesa, jer i ja, kao i mnogi profesionalni plesači, imam tešku ozljedu koljena koju krpam već petnaest godina i kako stvari stoje vjerojatno ću dobiti novo koljeno. Osim toga, stasale su nove divne mlade balerine, a mnoge još čekaju svoj red za scenu. Vrijeme je da se naš baletni ansambl pomladi, a meni je došlo vrijeme za druge uloge, one izvan pozornice i izvan dosega reflektora. Želim svoju ljubav prema plesu i stečeno scensko iskustvo pružiti za kvalitetno obrazovanje novih generacija", kazala nam je naša nacionalna prvakinja te dodala kako ni za čim ne žali.

Otplesala je sve glavne uloge koje su joj se pružile u bogatoj karijeri, plesala je i u inozemstvu, ali je ostala vjerna svojoj matičnoj kući gdje je tradicionalno počela još kao djevojčica u ulozi mišića u Orašaru.

image

Edina Pličanić i Roberto Bolle plesali su 2003. na početku njezine karijere i jučer na njezinom posljednjem nastupu

MARA BRATOš

Od svoje vjerna publike koja je na baletne predstave dolazila jer u njima plesala baš Edina, oprostila se i na društvenim mrežama.

‘‘Zahvalna sam što sam svoj život na pozornici završila na najbolji mogući način. Davno sam počela letjeti držeći se za ruke fantastičnog plesača i prošlu noć oprostila sam se od pozornice i publike uz njega, velike strane plesače i moje drage kolege iz teatra. Hvala Robertu Boleu, Maxu Volpiniju, Ivi Hraste-Sočo, Mihaeli Devald Roksandić i svim sjajnim plesačima Hrvatskog narodnog kazališta. Sretna sam što naši plesači lete umjetničkim nebom jednako kao i oni strani", napisala je.

image

Primabalerina sa sinom Zenom

INES STIPETIC

No Edina ne namjerava mirovati, ima šestogodišnjeg sina Zena, u sretnoj je vezi, na drugoj je godini studija baletne pedagogije na ADU i još je njom pred puno planova. Iako priznaje da će sigurno proliti još koju suzu za pozornicom i svijetlima reflektora jer je to u biću svakog plesača i svakog umjetnika koji je život proveo na sceni.

Linker
20. travanj 2024 07:21