Davor Matota
150 godina od rođenja mirotvorca

Na zagrebačkom Bundeku otkrivena bista Mahatme Gandhija

Na zagrebačkom Bundeku postavljena je nova bista pa tako uz velikog ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina sada stoji mirotvorac Mahatma Gandhi.

"Generacije koje dolaze teško će moći povjerovati da je netko takav, od krvi i mesa, hodao ovim planetom", izjavio je znanstvenik Albert Einstein o Mahatmi Gandhiju, velikom indijskom političaru i ocu neovisne i moderne Indije, rođenom na današnji dan, 2. listopada, prije 150 godina. Upravo je njegova bista tim povodom postavljena na zagrebačkom Bundeku, gdje mu je prvi 'susjed' veliki ruski pjesnik Sergej Jesenjin.

Bio je veliki mirotvorac, za njega cilj ni u kojem slučaju nije opravdavao sredstvo, a brojne njegove sentencije su velike životne istine. Gandhi je govorio da sreća kad ono što mislite, govorite i radite djeluje u harmoniji. Te da ljubav nikada ništa ne zahtijeva, već samo daje, pati, nikad se ne kaje i nikad se ne sveti.

Za njega nije postojao put ka miru, već je mir bio jedini put, a umijeće ratovanja je umjetnost uništavanja ljudi dok je politika umjetnost zavaravanja. Ako činite dobro, govorio je, činite ga za sebe, a ako činite zlo, činite ga sebi. A sedam smrtnih grijeha suvremenog svijeta su bogatstvo bez rada, uživanje bez savjesti, znanje bez karaktera, posao bez morala, znanost bez ljudskosti, religije bez žrtve i politika bez načela.

Brončanu bistu Velike duše indijskog naroda, što znači Mahatma, izradio je nagrađivani indijski kipar Ram Vanaji Sutar. Ona svjedoči o prijateljstvu Indije i Hrvatske, a njezino postavljanje pozdravili su brojni uglednici i uzvanici, među kojima hrvatski premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nakon otkrivanja biste, indijski ambasador Arindam Bagchi sa suprugom Ananyjom pozvao je sve na pravi indijski domjenak s vegetarijanskim specijalitetima.

otkrivanje biste Mahatme Gandhija / Bundek / Zagreb 02.10.2019. / foto: Davor Matota / Arindam Bagchi (veleposlanik Indije) i supruga Ananya
Davor Matota
Arindam Bagchi (veleposlanik Indije) i supruga Ananya

otkrivanje biste Mahatme Gandhija / Bundek / Zagreb 02.10.2019. / foto: Davor Matota / Milan Bandic i Arindam Bagchi (veleposlanik Indije) i supruga Ananya
Davor Matota
Milan Bandić i veleposlanik Indije Arindam Bagchi sa suprugom Ananya

Linker
20. travanj 2024 11:31