Koja slučajnost

Ma mora da je on pravi James Bond kad je primio takvo priznanje

Glumac kooji je posljednji utjelovio slavnog filmskog britanskog tajnog agenta odlikovan je viteškim priznanjem britanskog kraljevskog dvora, baš kao i agent 007.

Britanski glumac Daniel Craig, koji je 15 godina tumačio ulogu Jamesa Bonda, primio je ovaj tjedan iz ruku princeze Ane, sestre kralja Karla III. jednako viteško priznanje za svoje zasluge koje je u jednoj od najslavnijih saga primio i fiktivni agent 007,

Riječ je o Redu sv. Mihaela (Mihovila) i sv. Jurja, a koje je prema zamisli Iana Fleminga, autora sage o tajnom agentu primio i fiktivni lik kojega je na velikom ekranu prvi put utjelovio Sean Connery 1963. godine.

Craig je, podsjetimo, glumio u pet dugometražnih filmova kao agent u službi Njezina veličanstva, od Casino royala iz 2006. do Smrt može čekati iz 2021.

"Čekali smo vas ...", bila je poruka na službenom Twitteru kraljevske kuće koja se tako poslužila jednom od najslavnijih replika u sagi.

Objavljena je i fotografija Daniela Craiga kako se nasmiješen klanja princezi Ani na svečanosti u dvorcu Windsor.

Priznanje je glumcu dodijeljeno "u znak zahvalnosti za izvanredan doprinos filmu i kazalištu".

Veze između britanske kraljevske obitelji i agenta 007 traju godinama. Tako je 2012., kada je London bio domaćin Olimpijskih igara, kraljica Elizabeta II. snimila komičan video s Jamesom Bondom, a tumačio ga je Daniel Craig koji dolazi po nju u Buckinghamsku palaču. Filmić je bio montiran tako kao da se tada 86-godišnja kraljica ukrcava u helikopter i zatim iz njega iskače padobranom zajedno s agentom 007 ravno iznad olimpijskog stadiona.

Film Smrt može čekati u kinodvoranama se pojavio sa zakašnjenjem zbog pandemije covid-19 no bio je uspješnica na kinoblagajnama. Bio je to 25. službeni uradak u mitskoj sagi o britanskom špijunu, ujedno zadnji u kojem agenta Bonda glumi Daniel Craig.

Prilikom premijere, britanska kraljevska mornarica (Royal Navy) promaknula je glumca u počasnog zapovjednika, a riječ je o tituli kojom se u sagi okitio i njegov lik, James Bond.

Craig više neće zaigrati Bonda i fanovi sada nestrpljivo čekaju tko će sljedeći na ekranu izgovoriti najslavniju rečenicu "Zovem se Bond, James Bond".

Nagađa se da bi novi glumac prvi put mogao biti crnac, a možda i žena.

Linker
19. travanj 2024 23:17