U Lisinskom

Jedan od najraskošnijih mjuzikla ikad: Pogledajte tko je došao na premijeru Ljepotica i zvijer

Na premijeri je u glavnim ulogama nastupio zvjezdani trolist Vanda Winter, Igor Drvenkar i Fabijan Pavao Medvešek kao Ljepotica, Zvijer i Gaston.

Mjuzikl "Ljepotica i zvijer" kazališta Komedije, premijerno postavljen u subotu u Lisinskom, apsolutni je trijumf umjetničke vizije redatelja i koreografa Lea Mujića u spektakularno postavljenoj, vizualno i interpretativno raskošnoj adaptaciji slavne Disneyeve animirane bajke.

Dokazuju to i reakcije premijerne publike, koja je dvoipolsatnu glazbeno-scensku gozbu ispunjenu aplauzom i ovacijama pozdravila na nogama i uz ekstatičnu završnu kakofoniju oduševljenja za soliste, umjetničke ansamble i autorski tim.

image

Buga Marija Šimić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Unatoč problemima sa zvukom, koji je pucketao i povremeno se gubio te Zvijer ostavio bez glasa u jednoj cijeloj sceni, slavni brodvejski mjuzikl nastao prema istoimenu Disneyevu animiranu filmu u Komedijinoj je produkciji zaživio na pozornici Lisinskog kao veličanstvena glazbena fantazija puna ekscentričnih likova, senzacionalnih kostima i impozantno oblikovane scenografije, ekstravagantno zamišljena i impresivno izvedena.

image

Jelena Perčin Otašević i kći Maša

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Priča je poznata: Ljepotica je dobra i plemenita djevojka koja živi s ocem izumiteljem u selu gdje ih svi smatraju čudacima. Jednoga dana, Maurice zaluta u šumi te, bježeći od vukova, spas pronađe u začaranome dvorcu. Tamo upoznaje šaroliku paletu čudnovatih likova: tu su kandelabar, ura, peruška, čajnik, šalica i mnogi drugi, a svi oni – govore i kreću se. Međutim, gospodar dvorca, strašna Zvijer, bijesan zbog toga upada, baca Mauricea u tamnicu.

image

Sandra Bagarić i Đani Stipaničev

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Ljepotica ga pođe tražiti te, našavši oca zatočenog, zamoli Zvijer da radije uzme nju. To je otponac koji stanovnike dvorca ujedinjuje u nakani da navedu Zvijer i Ljepoticu da se zaljube jedno u drugo, jer samo to može skinuti kletvu koja je lijepoga ohologa princa pretvorila u životinju, a sve ostale u predmete. Vrijeme im ističe, a ne treba zanemariti ni opasnost koju predstavlja seoski grubijan Gaston…

image

Vlatka Pokos

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Na premijeri je u glavnim ulogama nastupio zvjezdani trolist Vanda Winter, Igor Drvenkar i Fabijan Pavao Medvešek kao Ljepotica, Zvijer i Gaston, impresivan glumačko-pjevački trio izvanredne sinergije na sceni, za što je zasigurno uvelike zaslužan besprijekorno oblikovan scenski pokret; dinamičan i maštovit, pa se glumci na trenutke čine kao oživljene verzije animacija.

image

Davor i Senka Meštrović

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Velik dio zapleta oslanja se na ludorije drskog kandelabra koji govori, a utjelovio ga je sjajan Dražen Bratulić. Gospođa Kamilica (Renata Sabljak), DinDon (Igor Mešin), Babette (Mila Elegović) i primadonna Grande Bocca (Vlatka Burić Dujmović) samo su dio brojnih pitoresknih protagonista ove predstave.

image

Buga Marija Šimić i Goran Grgić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Njihova se šaljiva dijaloška podbadanja i solističke pjevne dionice izmjenjuju s impresivnim velikim ansambl brojevima u kojima sudjeluju Komedijin zbor i balet, poput možda najdojmljivije raskošne scene "Naša gošća si ti", s kan-kanom, stepanjem, slapstickom i fizičkim humorom, jedaćim priborom i tanjurima koji plešu.

image

Marija Borić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Plitku i široku koncertnu pozornicu Mujić je domišljato stavio u funkciju dinamične scenske igre, s odlično uklopljenim izmjenama čarobne scenografije Stefana Katunara, čija makabrično-začudna estetika u potpunosti opravdava bajkoviti predznak ove klasične priče. Apsolutno su veličanstveni i čarobni kostimi Manuele Paladin Šabanović.

image

Ankica Dobrić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Orkestrom, nenametljivo smještenim iza monokromatske scenografske šume, na premijeri je ravnao Krešimir Batinić. Kao problem se na ovoj pozornici pokazuje svjetlo, odnosno, odsustvo nadstroplja, pa su izvođači prečesto u mraku, što se Aleksandar Čavlek trudio nadoknaditi dostupnim efektima, no taj nedostatak svakako pokazuje da možda ne bi bila loša ideja predstavu igrati u samoj Komediji.

image

Željka Ogresta i Dubravko Merlić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Problemima unatoč, "Ljepotica i zvijer" blistava je, bogata hit-produkcija, puna pozitivne energije i brodvejskoga glamura, u kojoj su Komedijini ansambli zasjali punim sjajem, a Leo Mujić još jednom pokazao virtuoznost svoje umjetničke vizije.

image

Ivona Kundert

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Linker
15. travanj 2024 20:29