nikud bez maske

Glazbeni spektakl! Izlazak po mjeri ministra Vilija Beroša i njegove supruge Jasminke

Divlja simfonija već je i sama po sebi "iznenađenje" – jer nije riječ o romanu, već o dječjoj slikovnici, ali iznenađenje je još i veće jer riječ je o interaktivnoj, multimedijskoj i bogato ilustriranoj knjizi za djecu koju prate originalne skladbe za svaku stranicu.

"Divlja simfonija" već je i sama po sebi "iznenađenje" – jer nije riječ o romanu, već o dječjoj slikovnici, ali iznenađenje je još i veće jer riječ je o interaktivnoj, multimedijskoj i bogato ilustriranoj knjizi za djecu koju prate originalne skladbe za svaku stranicu.

Za autora koji je napisao niz bestselera po kojima je snimljen i uspješni serijal filmova s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi, ovo je bio novi izazov. Glazbom se počeo baviti od malih nogu pod utjecajem svoje majke glazbenice, a ljubav prema zagonetkama prenio mu je otac koji je svakog božićnog jutra ispod bora za malenoga Dana pripremio niz zagonetki koje su ga vodile do skrivenih poklona.

Tako je Dan Brown prvu skladbu napisao sa svega 15 godina, a nakon studentskih dana izdao je i ne osobito zapažen pop-album, nakon čega se okrenuo pisanju trilera.

"Divlja simfonija" objavljena je 1. rujna istovremeno na 33 jezika. Slikovnicu, za koju je ilustracije napravila mađarska grafička dizajnerica Susan Bator, na hrvatskome je objavio V.B.Z. u prijevodu Damira Šodana.

image
FOTOGRAFIJE: ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Svjetska premijera održana je tek sada, i to u Zagrebu. "Stoga je gostovanje Dana Browna u Zagrebu bio prava poslastica i za ljubitelje književnosti i za obožavatelje klasične glazbe", stoji u priopćenju V.B.Z.-a. "Zagreb i Hrvatska dobili su tu čast biti mjesto u kojem je Dan Brown odlučio održati svoju svjetsku premijeru, što je Zagreb stavilo na sam vrh listopadske književne i kulturne ponude", dodaje se.

U subotu, 10. listopada, hrvatski izdavač Dana Browna V.B.Z. organizirao je razgovor s autorom i prvo svjetsko predstavljanje "Divlje simfonije" u dvorani kina Kaptol Boutique Cinema. Razgovor je vodio novinar i vrsni poznavatelj autorova djela i opusa, Branimir Pofuk, a događaj se također mogao pratiti i putem V.B.Z-ovih Facebook i YouTube stranica, gdje obožavatelji još uvijek mogu uživati u snimci razgovora.

image
Dan Brown predstavio je u HNK knjigu i prvu svjetsku koncertnu premijeru glazbe koju je sam skladao za svoju slikovnicu Divlja simfonija.
FOTOGRAFIJE: ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Brown je istaknuo kako je pišući "Divlju simfoniju" imao na umu djecu koja će je čitati i slušati i u njoj uživati, kao što je i on kao dijete uživao u poeziji Dr. Seussa i Ogdena Nasha. Iako nema vlastitu djecu, Brown je "Divlju simfoniju" testirao pred svojim nećacima i djecom svojih prijatelja.

Glavna ideja koja stoji iza te slikovnice jest potaknuti djecu da više čitaju i povezati obitelji koje zajedno mogu uživati u predivnim ilustracijama, zabavnim pjesmicama, intrigantnim zagonetkama i maštovitoj glazbi.

Autor je spomenuo i kako je preko svojeg producenta Boba Lorda i Parma Recordingsa došao na ideju da glazbu snimi u Zagrebu u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Zagrebačkim festivalskim orkestrom pod ravnanjem Mirana Vaupotića, te koliko je uživao glazbu snimati upravo u Zagrebu.

Brown se osvrnuo i na izazove prevođenja poezije na druge jezike, posebno poezije za djecu, ali je i pohvalio hrvatsko izdanje "Divlje simfonije".

Na kraju predstavljanja otkrio je i da piše novi roman koji će ugledati svjetlo dana u 2021. godini.

Činjenica da je Dan Brown, čije su knjige prodane u više od 200 milijuna primjeraka, glazbu za "Divlju simfoniju" snimio upravo u Zagrebu, u kojem se održala svjetska premijera glazbe i prva promocija knjige, zasigurno će odjeknuti među milijunskim Brownovim čitateljstvom u cijelom svijetu i pridonijeti promociji grada Zagreba i Hrvatske, poručuju iz V.B.Z.-a.

U gledalištu je bila obitelj Huljić, Vjekoslava s Hanom i Ivanom Huljićem, ministar zdravstva Vili Beroš i njegova supruga Jasminka, te kolumnistica i spisateljica Jelena Veljača koja je na prestižno događanje došla u društvu izabranika Vite Turšića.

image
U večeri su uživali Jelena Veljača i Vito Turšić.
FOTOGRAFIJE: ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
image
Romina Knežić uživala je u večeri.
FOTOGRAFIJE: ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
Linker
14. kolovoz 2022 19:08