NASTRANA LJUBAV

Ghislaine Maxwell proglašena krivom: Prijeti joj dugogodišnji zatvor za seksualnu trgovinu maloljetnica za zloglasnog Epsteina

Tužiteljstvo ju je tijekom trotjednog suđenja opisalo kao ‘opasnu‘ i Epsteinovu ‘partnericu u zločinu‘ te je osudilo po pet od šest točaka za koje se teretila.

Ghislaine Maxwell (60) proglašena je krivom za podvođenje maloljetnih djevojaka Jeffreyu Epsteinu koji je djevojke seksualno zlostavljao, piše SkyNews.

Šezdesetogodišnja Britanka iz visokog društva i bivša djevojka pokojnog milijardera i financijera Epsteina sada se suočava s godinama zatvora pred sobom. Optužena je, naime, da je od 1994. do 2004. regrutirala četiri tinejdžerice kako bi ih Epstein zlostavljao u sobama za masažu na njegovim raznim posjedima.

Maxwell, koju je tužiteljstvo tijekom trotjednog suđenja opisalo kao "opasnu" i Epsteinovu "partnericu u zločinu", osuđena je po pet od šest točaka za koje se teretila.

Maxwell je proglašena krivom za podvođenje maloljetnih djevojaka, kao i seksualnu trgovinu tinejdžericama.

image

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

SHUTTERSTOCK

Oslobođena je optužbe da je "namamila djevojku mlađu od 17 godina (optužiteljica pod pseudonimom Jane) da putuje s namjerom da se upusti u ilegalnu seksualnu aktivnost".

Ta točka je navodila da je optuženica prisilila Jane da putuje s Floride na Manhattan kako bi Epstein mogao imati seksualne odnose s njom.

Dok su presude čitane na saveznom sudu u New Yorku, činilo se da Maxwell ne reagira na njih iza svoje crne maske koju je nosila. Stajala je prekriženih ruku dok je porota izlazila te je bacila pogled na svoju braću i sestre dok su je samu izvodili iz sudnice.

Reagirajući na osuđujuće presude, obitelj Maxwell kasnije je u priopćenju rekla: "Čvrsto vjerujemo u nevinost naše sestre - jako smo razočarani presudom. Već smo večeras pokrenuli žalbu i vjerujemo da će ona u konačnici biti opravdana".

Suđenje je trajalo 13 dana, uključujući 10 dana za dokaze optužbe i dva dana za obranu, a saslušano je 33 svjedoka.

image

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: U vrijeme dok je ona zloglasnom Epsteinu podvodila maloljetnice, princ Andrew ju je uvodio u Palaču

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Maxwell bila "seksualni grabežljivac" te motivirana novcem, predstavljajući slučaj koji se temeljio na žestokom, a ponekad i emocionalnom svjedočenju četiri tužiteljice koje su se izjasnile.

Jedna žena, Annie Farmer, odrekla se anonimnosti, druga je zauzela stav koristeći samo svoje ime Carolyn, dok su dvije druge, Jane i Kate, svjedočile pod pseudonimom.

Gospođu Farmer je s Epsteinom upoznala njezina sestra, koja je radila u njegovom uredu u New Yorku. Tvrdila je da je prebačena na njegov prostrani ranč u Novom Meksiku pod dojmom da je to dio programa stipendiranja s desecima drugih studenata, no stigla je i otkrila da je tamo sama s Epsteinom i Maxwell.

Rekla je da ju je Maxwell uputila kako da masira stopala Epsteinu, a kasnije joj je Epsteinova djevojka masirala "prsa i gornji dio grudi".

image

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Prva svjedokinja protv Ghislaine Maxwell sa samo 14 godina imala seksualni kontakt s njom i zloglasnim Epsteinom

Carolyn, koja je bila iz siromašne obitelji u West Palm Beachu na Floridi, plakala je dok je na sudu govorila da su je Epstein i Maxwell seksualno zlostavljali s 14 godina.

Rekla je da će joj biti plaćeno 200 dolara za masažu Epsteinu, koje bi uvijek završavale seksualnim kontaktom. Carolyn je rekla da joj je jednom prilikom Maxwell opipala "grudi, bokove i stražnjicu" prije nego što joj je rekla da ima "dobro tijelo za gospodina Epsteina i njegove prijatelje".

Druga tužiteljica, Kate, rekla je da joj je Maxwell pripremila odjeću školarke prije seksualne masaže s Epsteinom. Kate je rekla da joj je optuženi tada rekao da odnese Epsteinu njegov čaj u toj odjeći, a na pitanje tužitelja zašto je odjeća na njezinom krevetu, Maxwell je rekla da je "mislila da će to biti zabavno".

image

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Prekid suđenja dočekala s osmijehom na licu: Ghislaine Maxwell za Božić ostaje iza rešetaka

Pet točaka za koje je osuđena bile su zavjera s ciljem navođenja maloljetnica da putuju radi nezakonitih seksualnih radnji, urota za prijevoz maloljetnica s namjerom da se upuste u kriminalnu seksualnu aktivnost, prijevoz maloljetnica s namjerom da se upuste u kriminalnu seksualnu aktivnost, zavjera o trgovini ljudima, te seksualna trgovina maloljetnicima.

Reagirajući na osude, odvjetnik Damian Williams rekao je: "Jednoglasno porota je proglasila Ghislaine Maxwell krivom za jedan od najgorih zločina koji se mogu zamisliti - omogućavanje i sudjelovanje u seksualnom zlostavljanju djece.

"Zločini koje je počinila sa svojim dugogodišnjim partnerom i suurotnikom, Jeffreyjem Epsteinom. Put do pravde bio je predug. Ali danas je pravda zadovoljena."

image

Crtež Ghislaine Maxwell sa saslušanja u travnju 2021.

FOTOGRAFIJE: MONA SHAFER EDWARDS/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ne staju nevolje za kraljevsku obitelj: Protiv princa Andrewa podignuta optužnica na sudu u New Yorku

Odvjetnica gospođe Farmer, Sigrid McCawley, rekla je: "Današnja presuda velika je pobjeda ne samo za hrabre žene koje su svjedočile u ovom suđenju, već i za žene širom svijeta čiji su mladi i nježni životi bili umanjeni i oštećeni odvratnim postupcima Ghislaine Maxwell."

Odvjetnik Jack Scarola, koji je zastupao Carolyn, rekao je: "Osuda Ghislaine Maxwell dobrodošla je potvrda istinitosti optužbi podignutih protiv nje u ime vrlo hrabrih mladih žena u kojima je izravno sudjelovala u zlostavljanju."

Virginia Giuffre, navodna žrtva Epsteina i Maxwell, napisala je na Twitteru: "Moja je duša godinama žudjela za pravdom, a danas mi je porota dala upravo to. Ovaj dan ću pamtiti zauvijek" te nastavila: "Proživjevši strahote njenog zlostavljanja, moje srce je uz mnoge druge djevojke i mlade žene koje su patile od njezinih ruku i čije je živote uništila. Nadam se da danas nije kraj, već još jedan korak u zadovoljenju pravde. Maxwell nije djelovala sama. Drugi se moraju smatrati odgovornima. Vjerujem da će biti."

image
US ATTORNEY OFFICE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Prijeti joj 35 godina robije: Zloglasna bogatašica konačno sjela na optuženičku klupu!

Maxwell je na sudu odbacila optužbe, a njezina je obrana tvrdila da je bila žrtveno janje za zločine Jeffreya Epsteina, koji je počinio samoubojstvo u zatvoru 2019., dok je optužen za upravljanje golemom mrežom seksualne trgovine.

Maxwell je provela gotovo godinu i pol dana u zatvoru u New Yorku, a ona i njezina obitelj više puta su se žalili na uvjete u Metropolitan Detention Centru u Brooklynu.

Kazna će joj biti izrečena naknadno.

Trenutno se također suočava s dvije optužbe za krivokletstvo, za koje su odvjetnici obrane uspješno ustvrdili da se treba suditi odvojeno.

Linker
24. travanj 2024 08:48