ŽIVOT NA SJEVERU

Dosta vam je jubileja, kraljice i Buckinghamske palače? Pogledajte kako slave Šveđani!

U skandinavskoj zemlji na sjeveru Europe 6. lipnja u slavlje državnog praznika Nacionalnog dana Švedske tradicionalno su se uključili i članovi kraljevske obitelji.

Nacionalni dan Švedske držvni je praznik koji se u toj skandinavskoj zemlji tradicionalno obilježava 6. lipnja u čast izbora kralja Gustava Vase koji je tog dana 1523. (doduše po gregorijanskom kalendaru) postao vladar i osnivač moderne švedske države.

Na taj su način Šveđani raskinuli sve veze s Kalmarskom unijom, koju su potkraj 14. stoljeća uspostavile Danska, Norveška i Švedska, a od 1916. taj se dan diljem zemlje slavio kao Dan švedske zastave.

image

Princeza Victoria i princ Daniel s djecom, princezom Estelle i princom Oscarom otvorili su vrata štokholmske kraljevske palače za posjetitelje

HENRIK MONTGOMERY/TT/SHUTTERSTOCK

Prema odluci parlamenta otprije 39 godina preimenovan je i proglašen državnim praznikom, a toga dana se vrata štokholmske kraljevske palače besplatno otvaraju za sve zainteresirane posjetitelje, u njezinom dvorištu održavaju se razne ceremonije, govori i parade, te se dodijeljuju priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama.

image

Kralj Carl Gustaf i kraljica Silvia predvodili su obilježavanje u parku Holje u Olofstromu, na jugu zemlje

HENRIK MONTGOMERY/TT/SHUTTERSTOCK

Ove godine zvijezde svečanosti su bili kralj Carl Gustav i kraljica Silvia koji su predvodili obilježavanje u parku Holje u Olofstromu na jugu zemlje, gdje su ih pozdravile tisuće stanovnika mašući plavo-žutim švedskim zastavama.

image

Kraljevski par razgledao je oldtimer koji je pripadao kraljevom djedu Gustafu Adolfu

JOHAN NILSSON/TT/SHUTTERSTOCK

Na službenom otvorenju štokholmske kraljevske palače za posjetitelje zvijezda je bila krunska princeza Victoria, koja je u društvu svog supruga, princa Daniela i djece, princeze Estelle i princa Oscara, odjenula tradicionalnu švedsku nošnju u bojama nacionalne zastave. Prosudite sami kome je bolje pristajala: domaćici svečanosti ili malenoj princezi Estelli.

Linker
20. travanj 2024 14:50