Rijeka je se sjeća

Dirljiva posveta voljenoj intendantici: Premijera omiljene joj opere na rođendan velike Mani Gotovac

Bizetova opera "Carmen" vraća se na pozornicu riječkog HNK premijernom izvedbom u četvrtak, 12. studenog 2020. s početkom u 18:30 sati.

Premijerna izvedba posvećena je Mani Gotovac koja nas je napustila prije godinu dana, upravo zato je premijera opere "Carmen" zakazana za 12. studeni - rođendan nekadašnje intendantice riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Inscenaciju bezvremenske operne priče o strastvenoj, upravo slijepoj ljubavi, ljubomori, prkosu i bijesu, o ženi koju, kako je to kazao Čajkovski, samo sudbina može imati, ponovno potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić, autori i one nezaboravne izvedbe u pulskoj Areni 2019. godine kada je pozornica obuhvaćala stotine kvadrata tribina monumentalne Arene pred publikom koja je brojala preko 2000 gledateljica i gledatelja.

Ova je, nova verzija prema nekadašnjim planovima trebala biti prilagodbom pulske predstave za pozornicu “Zajca”.

image
U naslovnoj ulozi austrijska mezzosopranistica Michaela Selinger.
DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

"Nova verzija, premda prvotno zamišljena tek kao prilagodba pulske "Carmen" kakvu smo već u "gala" formatu predstavili u jesen 2019., uslijed epidemijskih okolnosti suočila nas je s izazovima "nesigurnog", "nemogućeg", "nedozvoljenog", "neizvjesnog", zapravo "nenormalnog" u izvedbenim umjetnostima, a posebno u operi. Ova, nova, treća i možda samo privremena verzija naše zajedničke "Carmen", ujedno je sentimentalna i ironična, bolna i brutalna, jeziva i duhovita, zloslutna i prkosna - kazališna reminiscencija i anticipacija, života koji smo živjeli, opere kao glazbeno-scenske forme koja pokušava preživjeti, i vremena u kojem će izvodeća, živa i ranjiva kazališna tijela možda zamijeniti elektronički scenski "duhovi", virtualne on-line pozornice koje osvajaju scenski avatari otporni na - barem - biološke viruse", kazao je Marin Blažević.

image
Zvijezde riječke ‘Carmen‘ Michaela Selinger i Aljaž Farsin.
DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

Osim toga, za njega je, kako Blažević naglašava, ova verzija "Carmen" značajna iz još dva razloga: jer je još jednom potvrdila mogućnost ravnopravnog suradničkog autorstva nad izninmno kompleksnom formom kao što je opera te zbog toga što sve tri verzije svojim slobodnim umjetničkim stavom i izvedbom koja u riziku prepoznaje izazov istraživanja budućnosti opere povezuju i Anamarija Knego (Micäela) i Aljaž Farasin (Don José).

U naslovnoj ulozi Michaela Selinger

U naslovnoj će ulozi nastupiti austrijska mezzosopranistica Michaela Selinger koja je prošle sezone publiku i kritiku oduševila kao Sesto u Händelovoj operi “Julije Cezar u Egiptu”. Svoju je karijeru započela u austrijskim opernim kućama u Klagenfurtu i Innsbrucku. Bila je potom članica Bečke državne opere, a njena se karijera razvila u međunarodnu, pjevala je na Salzburškom festivalu, Glyndebourne festivalu, u Državnoj operi u Münchenu, Operi u Lyonu, u koncertnoj dvorani Royal Albert Hall u Londonu, na Akademiji "Santa Cecilija” te Operi u Rimu, moskovskom Boljšoju, Novom nacionalnom teatru u Tokiju, u Operi u Sydneyu…

Uz Aljaža Farsina, u ulozi Don Joséa alternirat će Domagoj Dorotić, a ulogu Escamilla tumačit će Luka Ortar.

Izvedbama će ravnati novi kućni dirigent, maestro Valentin Egel.

image
Carmen u HNK Rijeka premijeru će imati 12. studenog.
DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

Nakon pariške praizvedbe 1875., "Carmen" Georgesa Bizeta probila se do samog vrhunca popularnosti među opernim ostvarenjima i do danas ostala jednom od najizvođenijih opera u svijetu. Skladana je na libreto napisan prema istoimenoj noveli Prospéra Mériméea. Libretisti Halevy i Meilhac uzusima su onodobne glazbeno scenske produkcije prilagodili realizam Mériméove pripovjedačke proze.

Španjolski ritmovi i poznate melodije potvrđuju trajnu privlačnost i neobičnu snagu ove dramatične opere i Bizetova neponovljivog romantičarskog senzibiliteta.

Premijerna izvedba posvećana Mani Gotovac

Mani Gotovac, teatrologinja, dramaturginja, kazališna kritičarka i urednica, spisateljica, prva žena na čelu hrvatskog nacionalnog teatra, intendantica riječkog Kazališta u razdoblju od 2003. do 2007. godine, rođena je 12. studenog, upravo na dan premijere "Carmen".

image
Mani Gotovac u uredu kao intendantica riječkog HNK.
TEA CIMAS/CROPIX

Tu je operu posebno voljela i bila dramaturginjom njenog uprizorenja za svog mandata, u režiji Jagoša Markovića 2004. godine. Stoga je sutrašnja izvedba u spomen na Nju - strastvenu zaljubljenicu u teatar, koji je za nju bio prostorom slobode.

Linker
19. travanj 2024 07:02