PREMIJERA U ZAGREBU

Darija Šimića prerastao sin, Daliću supruga ‘ukrala‘ pažnju, a Ćiro je bio zvijezda večeri - kako i priliči

‘Trener svih trenera‘, kako su Miroslavu Ćiri Blaževiću često tepali novinari, opet je pokazao koliko znači nogometnoj zajednici. Na hrvatskoj premijeri dokumentarnog filma ‘Miroslav Ćiro Blažević - Nikad ispričana priča‘ redatelja Sabahudina Topalbećirevića okupio je u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema brojne prijatelje i bivše suradnike.

U dokumentarnom filmu Ćiro se osvrće na najbitnije dane iz svojeg bogatog života i karijere. Tako otkriva detalje iz 1982., kada je s Dinamom osvojio prvenstvo Jugoslavije, ali i iz 1998., kada je Hrvatsku doveo do bronce na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Potpunu sliku njegove živopisne karijeru daju intervjui s njegovim bivšim igračima i suradnicima.

image

Svečana hrvatska premijera dokumentarnog filma "Nikad ispričana priča" održana je u Kaprol Boutique Cinema

DAMIR KRAJAČ/CROPIX

Hrvatska premijera imala je posebni emotivni naboj jer je svima poznata priča kako se 86-godišnji nekadašnji trener već neko vrijeme bori s rakom prostate.

- Fali mi mladosti i mladenačke energije. Unatoč vježbanju, tonus mišića nogu mi, nažalost, više nije kao u mladića i zapravo je moj korak postao starački nestabilan. Ali, pravim se važan pa hodam kao vojnik. Ne znaju ljudi koliko se naprežem za svaki korak. Ako sve ovo preživim, morat ću hodati sa štapom - ispričao je prije nekoliko tjedana Ćiro za Gloriju.

Čitajte i: Ćiro iskreno o bolesti: ‘Ne bojim se raka, sredit ću ga opet, ali volio bih otići u snu, to je najljepša smrt‘

Znajući da svi znaju za njegovo stanje, da mu nije preostalo još puno života, strateg koji je Vatrene vodio do bronce odlučio se na staru taktiku - galvanizaciju svojih trupa.

image

Miroslav Ćiro Blažević u društvu redatelja filma Sabahudina Topalbećirevića

DAMIR KRAJAČ/CROPIX

- Ne žalite za mnom. Moji su dani odbrojani. Čujem da gore na nebu vragovi vode protiv anđela tri prema jedan. Ja dolazim, sredit ću ovu ekipu anđela i j....i im mater! - kazao je s pozornice Ćiro i dobio golemi aplauz.

Među onima koji su pljeskali bio je i hrvatski izbornik Zlatko Dalić. Upravo je on onaj koji je uspio nadmašiti Ćirinu broncu, odvevši hrvatsku reprezentaciju do srebra 2018. u Rusiji, ali današnji hrvatski selektor nikada nije skrivao koliko je uvijek poštivao i cijenio svojega prethodnika. Dalić je na premijeru došao u društvu supruge Davorke, za koju je uvijek govorio da mu je najveća podrška.

image
DAMIR KRAJAČ/CROPIX

Čitajte i: Zlatko Dalić: Supruga je žrtva moje karijere

- Oboje smo iz Livna, susjedi. Upoznali smo se u srednjoj školi, a kako sam ja tada već igrao za Hajduk, viđali smo se samo kada bih ja dobio slobodne dane. Bila je to ljubav preko žice. Potom je ona upisala fakultet u Splitu, a ja sam potpisao ugovor za tadašnji Dinamo iz Vinkovaca, današnju Cibaliju, pa smo opet bili razdvojeni. No, kad je ona diplomirala, zaručili smo se i zajedno otišli u Varaždin, gdje sam ja počeo igrati za Varteks. Nakon pola godine smo se vjenčali - otkrio je Zlatko Dalić, u intervjuu za Gloriju, kako se zaljubio u suprugu.

Među ostalima koji su došli pogledati film o Ćiri bili su brojni bivši i sadašnji nogometaši poput Stipe Pletikose, Aljoše Asanovića, Vedrana Ćorluke, Davora Šukera i Dejana Lovrena, no posebno je bilo vidjeti na jednom mjestu sjajnu prošlost i, svi se nadaju, još blistaviju budućnost hrvatskog nogometa - oca Darija i sina Roka Šimića.

image

Tata Dario i sin Roko Šimić

DAMIR KRAJAČ/CROPIX CROPIX

Mlađahni Roko na najboljem je putu da nadmaši slavnoga oca. Iako ima tek 18 godina već je igrao za prvu momčad austrijskog prvaka Red Bull Salzburg, koji se plasirao u osminu finala europske Lige prvaka. Trenutno je na posudbi u austrijskom klubu Liefering, a ujedno je i uzdanica mlade hrvatske reprezentacije. Naravno, pred njim je još uvijek dugački put do uspjeha kakav je ostvario njegov otac Dario, brončani s Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu, peterostruki hrvatski prvak s Dinamom, ali i dvostruki europski prvak s Milanom.

Svi zainteresirani moći će pogledati dokumentarni film "Miroslav Ćiro Blažević - Nikad ispričana priča" na kablovskom kanalu Sportklub 9. veljače 2022., na 87. rođendan "trenera svih trenera".

image

Ćiro sa svojom "devetkom" iz reprezentacije - Davorom Šukerom

DAMIR KRAJAČ/CROPIX
image

Nogometni trener oduvijek je bio "magnet za novinare"

DAMIR KRAJAČ/CROPIX
image

Sabahudin Topalbećirević, Dario Šimić i Miroslav Ćiro Blažević

DAMIR KRAJAČ/CROPIX
image

Srebrni iz Rusije: Dean Lovren i Vedran Ćorluka

DAMIR KRAJAČ/CROPIX
image

Ugodno društvo na premijeri filma "Miroslav Ćiro Blažević - Nikad ispričana priča"

DAMIR KRAJAČ/CROPIX
image

Slavni treneri - Ratko Rudić i Miroslav Ćiro Blažević

DAMIR KRAJAČ/CROPIX
Linker
25. travanj 2024 16:47