Na fotografiji: Andrija Jarak sa obitelji
 

 RANKO SUVAR CROPIX
dokumentarac

Cijela obitelj Jarak stigla na predstavljanje novog serijala "Dosje Jarak"

Prva epizoda "Dosjea Jarak" prikazana je na projekciji za medije na kojoj su prisustovali i protagonisti dokumentarnog serijala.

Prva epizoda "Dosjea Jarak" prikazana je na projekciji za medije na kojoj su prisustovali i protagonisti dokumentarnog serijala.

Projekcijom za medije Andrija Jarak i RTL predstavili su prvu epizodu dokumentarnog serijala "Dosje Jarak". Projekciji su prisustovala poznata RTL-ova lica, Jarkovi kolege te predstavnici najvećih domaćih medijskih kuća. Dokumentarni serijal gledali su predsjednica Uprave CME Adrije i RTL-a Hrvatska Stella Litou, glavna urednica RTL-ovog informativnog programa Željka Marijanović, voditelji Damira Gregoret i Adrian De Vrgna, urednica i voditeljica RTL-a Danas Ivana Brkić Tomljenović i urednik RTL-a Danas Borna Keserović te brojni drugi kolege.

image

Na fotografiji: Damira Gregoret i Adrijan De Vrgna.

RANKO SUVAR CROPIX
image

Na fotografiji: Ivana Brkić Tomljenović i Andrija Jarak.

RANKO SUVAR CROPIX
image

Na fotografiji: Andrija Jarak i Ana Hanžeković Krznarić.

RANKO SUVAR CROPIX

A podršku je također pružila i Andrijna obitelj. Nedavno su on i supruga proslavili 25 godina braka, a na svom Instagram profilu poznati novinar napisao je da mu je obitelj uvijek najveća potpora i oslonac.

Projekciju su i protagonisti prve epizode dokumentarnog serijala - Anka Pukanić, Sara Pukanić, nekadašnji glasnogovornik Vlade Republike Hrvatske Ratko Maček, bivši glavni ravnatelj policije Vladimir Faber te glavni urednik "Nacionala" Berislav Jelinić.

image

Na fotografiji: Andrija Jarak, Anka Pukanić, Sara Pukanić i Jakov.

RANKO SUVAR CROPIX
image

Na fotografiji: Dario Todorović, Berislav Jelinić, Andrija Jarak.

RANKO SUVAR CROPIX
image

Na fotografiji: Dario Todorović, Ratko Maček i Andrija Jarak.

RANKO SUVAR CROPIX

Uzvanici su na projekciji gledali prvu epizodu, koja obrađuje ubojstva Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića. Jarak sa svojim timom rasvjetljuje događaje koji su prethodili, ali i uslijedili nezapamćenoj tragediji koja je šokirala Hrvatsku.

"Radili smo ovo četrnaest mjeseci, Dario Todorović, Marijana Čikić i ja smo, nogometnim žargonom rečeno, ostavili srce na terenu i drago mi je da je priča dobila ovakav epilog. Ovi su ljudi ubijeni u centru Zagreba, a država je rekla da ovo nije teroristički čin. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali, posebno zahvaljujem Anki i Sari Pukanić te svim ostalim sugovornicima u dokumentarnom serijalu, posebno gospdinu Faberu koji nam je jako puno pomogao savjetima i kontaktima", rekao je Andrija Jarak nakon produkcije.

image

Na fotografiji: Vladimir Faber i Andrija Jarak.

RANKO SUVAR CROPIX

Direktorica programa RTL-a, Ana Bižić, ponosna je na tim "Dosje Jarka". "Andrija Jarak je pravi primjer istraživačkog novinarstva, relevantan, propitkuje, donosi činjenice. Jako smo ponosni na tim i sve što su odradili, kako u prvoj epizodi, tako i u onima koje tek slijede i koje ćemo prikazati na našem glavnom kanalu. Za nas na RTL-u ovo je jedan novi pristup i nova stranica u proizvodnji sadržaja, prvenstveno zato što dosad nismo na ovako strukturiran način pristupali true crimeu kao žanru koji, recimo, ne ulazi u sferu komercijalnog sadržaja kakvog svakodnevno prezentiramo gledateljima. Zahvalila bih se svim protagonistima, prvenstveno obitelji, mislim da je bilo jako teško vratiti se i proživjeti ovu priču još jednom. Izneseno je jako puno činjenica, promišljanja, i zato hvala vam na tome, hvala svima", zaključila je Bižić.

Novinar Andrija reka je da je rad na "Dosjeu Jarak" bio najkompleksniji izazov s kojim se možete suočiti u ovom poslu te da pruža ozbiljno novinarstvo, intrigantne teme i misterije stvarnih zločina. "Olakšavajuća okolnost je to što sam u tim temama ‘doma‘ i što sam sve do jednog slučaja pratio i izvještavao o njima s mjesta događaja, u realnom vremenu i trenutku. Imati priliku obraditi ih s vremenskim odmakom, vrhunskim sugovornicima, ovako dubinski daje osjećaj velikog zadovoljstva koje će, nadam se, imati i gledatelji kada nas budu pratili. Donosimo sve detalje zamršenih slagalica, a hoćemo li ih razmrsiti, saznat ćete uskoro", otkrio je Jarak o radu na dokumentarnom serijalu.

image
RANKO SUVAR CROPIX

"Dosje Jarak" baca novo svjetlo na nezapamćene zločine te donosi emotivne ispovijesti sugovornika pogođene ovim tragedijama. Andrija Jarak u dokumentarnom serijalu true crime žanra donosi novu perspektivu i informacije o zločinima koji su promijenili zemlju.

Projekt autorski potpisuju RTL-ovi Andrija Jarak koji je preuzeo i voditeljsku ulogu te Dario Todorović kao scenarist i redatelj. Uz njih, na "Dosjeu Jarak" kao istraživačka novinarka radi Marijana Čikić, Lutvo Mekić direktor je fotografije, a Rudolf Sačer majstor tona. U jedinstvenu cjelinu, "Dosje Jarak" složila je montažerka Ivana Rogić.

Dario Todorović, koji suautorski, redateljski i scenaristički potpisuje dokumentarni serijal već ima iskustva sa žanrom true crimea pa tako potpisuje dokumentarni film "Zavadlav", kojeg je radio prije dvije godine. "Bio je to jako zahtjevan i emocionalno iscrpljujući projekt, no označio je novi, moderniji smjer kojim se RTL usudi ići. Ali, "Dosje Jarak" je ipak nešto drugo. I kompleksniji i moćniji i dinamičniji i u scenarističkom i redateljskom dijelu posla. Teme nisu ništa lakše. I one su, poput krvoprolića u Splitu, teške, bolne i moćne. Ali najviše od svega - i dalje relevantne. Jako sam ponosan na to kako su priče ispričane i kako epizode na kraju izgledaju. Nadam se da će i gledatelji prepoznati da nudimo nešto posve novo na hrvatskom tržištu", otkrio je Todorović.

image

Na fotografiji: Dario Todorović, Željka Marijanović i Andrija Jarak

RANKO SUVAR CROPIX

Andrija Jarak i Dario Todorović zahvalni su svima koji su pristali biti dio serijala. "Zahvaljujem svima koji su pristali biti dio ovog serijala, nama i hrvatskom društvu važnom. Zaista hvala jer znam da nije lako", zaključio je Jarak, a Todorović najavio: "Nikad se nitko na televiziji nije prihvatio posla da napravi kompletnu priču o ubojstvu Pukanića i Franjića. Sad mi je jasno i zašto - slučaj je kompliciran, opsežan, puno je tu imena, puno potencijalnih krakova, puno opasnosti u zraku. Nije lako sve to sklopiti u sadržaj koji je gledateljima razumljiv. Baš zato mi je drago da smo ga radili. Sigurno će uzburkati vodu u Hrvatskoj, ali i međunarodnoj javnosti", zaključio je.

image

Prvu epizodu dokumentarnog serijala ‘Dosje Jarak‘ gledatelji mogu pogledati već u studenom samo na RTL-u

RANKO SUVAR CROPIX
Linker
26. travanj 2024 17:05