Saša Cetković
"Za žene u znanosti"

Četiri hrvatske znanstvenice primile veliko priznanje

Zbog svojeg iznimnog doprinosa hrvatskoj znanosti, četiri mlade, perspektivne znanstvenice primile su stipendije u okviru prestižnog programa L'Oreal UNESCO "Za žene u znanosti".

Ana Barić, Lidija Barić, Andreina Belušić Vozila i Svjetlana Dekić najuspješnije su hrvatske znanstvenice kojima je Izborno povjerenstvo sastavljeno od vodećih hrvatskih znanstvenika dodijelilo jednokratne stipendije od 5000 eura za njihove svakodnevne doprinose u stvaranju društva znanja.

Dodjela stipendija Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture održala se po 13. put u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

16.04.2019. Loreal dodjela stipendija, foto sasa cetkovic
Saša Cetković

"Stipendija Za žene u znanosti za mene predstavlja prvenstveno veliko priznanje za dosadašnja odricanja, ali svakako i dodatni poticaj da se nastavim baviti znanošću. Osim financijske potpore koju ova stipendija pruža, naglasila bih kako me još više veseli spoznaja da netko misli na nas, žene znanstvenice kojima je nerijetko potreban dodatan poticaj da budu ustrajnije u svojoj ljubavi prema znanosti. Program Za žene u znanosti potiče vrijednosti kao što su ravnopravnost, predani rad i želja za boljom budućnosti te mi je iznimna čast biti dijelom ove lijepe priče" izjavila je stipendistica Ana Barić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

16.04.2019. Loreal dodjela stipendija, foto sasa cetkovic
Saša Cetković

Čak 50 izvanrednih znanstvenica je zaključno s 2019. godinom nagrađeno u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija iz prirodnih znanosti, kao i interdisciplinarnih područja. Broj žena s karijerom u znanstvenom sektoru u Europi polako raste, što dokazuju i podaci u statističkom izvješću o radnoj ravnopravnosti u publikaciji She Figures 2018. koje svake tri godine izdaje Europska komisija.

16.04.2019. Loreal dodjela stipendija, foto sasa cetkovic
Saša Cetković

Međutim, žene su u usporedbi s muškarcima još uvijek nedovoljno zastupljene u znanosti na području cijele Europske unije, ali Hrvatska se može pohvaliti činjenicom da su te razlike kod nas manje od 0,5 posto.

"Iznimno sam ponosan da su naše dobitnice stipendiju "Za žene u znanosti" dobile isključivo temeljem svojeg izvanrednog znanstvenog rada na domaćim sveučilištima i institucijama, time pokazujući kako smo i mi zemlja koja može konkurirati svjetskim trendovima u znanosti. Uvjeren sam kako ove mlade znanstvenice već suvereno konkuriraju svojim kolegicama diljem svijeta", rekao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog Povjerenstva programa "Za žene u znanosti".

Linker
25. travanj 2024 17:32