PROFIMEDIA
KOMENTAR

Bolno priznanje Britney Spears: Prekid trudnoće ne smije biti samo žensko pitanje

Američka pjevačica u svojim memoarima ‘The Women in me‘ priznala je kako je s 19 godina ostala trudna te da je zbog tadašnjeg dečka Justina Timberlakea odlučila pobaciti jer on nije bio spreman za očinstvo.

Američka pjevačica u svojim memoarima ‘The Women in me‘ priznala je kako je s 19 godina ostala trudna te da je zbog tadašnjeg dečka Justina Timberlakea odlučila pobaciti jer on nije bio spreman za očinstvo.

Ulomke iz memoara Britney Spears "The Women in me", koji izlaze krajem listopada, prvi je prije nekoliko dana objavio časopis People. Pop zvijezda u njima piše o zlostavljanju i okrutnosti tijekom očeva skrbništva između 2008. i 2021., i pobačaja koji je napravila dok je bila u vezi s Justinom Timberlakeom. Tajnu o prekidu trudnoće čuvala je više od dvadeset godina. U odlomku gdje opisuje to razdoblje prisutan je osjećaj samoće s kojim se mogu poistovjetiti mnoge žene koje su prošle isto. Prisiljene na abortus jer muškarac nije bio spreman za očinstvo koji je, za razliku od njih, bezbrižno nastavio sa svojim životom.

"Bila sam iznenađena, ali nisam to shvaćala tragično. Jako sam voljela Justina. Uvijek sam maštala o tome da jednoga dana osnujemo obitelj. Samo što se trudnoća desila ranije nego što sam očekivala. Ali Justin nije bio sretan s tom viješću. Rekao je da nismo spremni postati roditelji, da smo naprosto premladi", piše Britney u svojim memoarima.

image
PRESS

"Da se pitalo mene, nikada to ne bih napravila. A Justin je, pak, bio siguran u svoju odluku da ne želi biti otac."

Danas 41-godišnja Britney opisala je traumu koju je doživjela nakon pobačaja. "Do današnjeg dana, to je i dalje jedna od najgorih stvari koje sam doživjela."

Spears i Timberlake hodali su od 1999. do 2002., a pobačaj je napravila s 19 godina.

Timberlake je 2002. objavio da su prekinuli, rekavši da mu je slomljeno srce i potom je objavio svoji debitantski solo album "Justified" na kojem je svaka pjesma bila inspirirana njegovom vezom s Britney.

image

Justin Timberlake i Britney Spears 2002.

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Njezino nedavno priznanje neke je navelo da prezru Justina, jer je bacilo posve novu sliku na njihov prekid: je li ju natjerao da napravi pobačaj i potom je napustio da se sama bori s traumom? Ako je to istina, onda je riječ o scenariju poznatom velikom broju žena. Timberlake se još nije oglasio na te optužbe.

Istraživanja pokazuju da na Zapadu većina muškaraca i žena podržavaju prekid trudnoće, no prava žena na pobačaj se stalno preispituju, pa nije ni čudo što su lani organizirani razni marševi diljem svijeta gdje su uglavnom prosvjedovale upravo žene.

Ne čujemo puno priča o pobačaju od muškaraca, iako su oni jednako ‘zaslužni‘ za neplanirane trudnoće. Umjesto toga, od žena se očekuje da dignu glas i progovore. Britney Spears je hrabro podijelila svoju priču, hoće li isto učiniti i Justin Timberlake?

Spears je bila okružena mizoginijom, gdje je simultano bila seksualizirana od najmlađe dobi, ali i posramljivana zbog svoje seksualne slobode i projiciranih očekivanja o njezinoj nevinosti. Tijekom tog razdoblja, javno je rekla da ne želi seks prije braka, a Timberlake je nakon njihova prekida tvrdio da su se seksali. U videu koji se pojavio odmah nakon objave u Peopleu, vidimo Justina kako gostujući u jednoj emisiji odgovora na pitanje: "Justin Timberlake je tu. I želim ga pitati samo jedno. Jesi li j...o Britney Spears?" Na što ovaj odgovara potvrdno te nastavlja: "Učinio sam to. Zločest sam. Upast ću u nevolju. Mama će me zvati nakon emisije." Tijekom sramotnog intervjua s Barbarom Walters 2006., smijao se kad ga je novinarka pitala je li Britney održala obećanje da želi nevina ući u brak. U isto vrijeme je tvrdio da ga je prevarila (na što je aludirao u spotu za pjesmu "Cry me a river"). Sve to je prikazano u prošlogodišnjem dokumentarcu "Framing Britney Spears". Timberlake se napokon ispričao 2021., gotovo 20 godina kasnije. Na Instagramu je objavio: "Vidio sam poruke, tagove, komentare i zabrinutost na koje želim odgovoriti. Posebno se želim ispričati Britney Spears jer ju poštujem i stalo mi je do nje, i znam da sam ju iznevjerio."

image

Nikki DeLoach, Justin Timberlake, Christina Aguilera, Britney Spears, Ryan Gosling, T.J. Fantini i Tate Lynche - ekipa iz Disney Cluba

BUENA VISTA PICTURES/EVERETT/PROFIMEDIA

Prekidi trudnoće se svakodnevno događaju u cijelom svijetu. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj 2020. putem individualnih prijava u bazu podataka o pobačajima prijavljeno 5390 prekida trudnoće. Iako je on u Hrvatskoj u teoriji legalan, u praksi je često nedostupan, pa je pitanje koliko žena je obavilo prekid izvan granica Hrvatske.

Unatoč legalnim pobačajima, žene su i dalje stigmatizirane. Priznanje Britney Spears je veoma hrabro, pogotovo u svjetlu prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda SAD-a kojim se poništila odluka u slučaju "Roe protiv Wadea" iz 1973. kojom je legaliziran abortus. Odluku je donio sud s konzervativnom muškom većinom. Postoje društvena očekivanja, rođena iz patrijarhata, koja pobačaj postavljaju kao ‘ženski problem‘. No, na veoma bazičnoj razini, to naprosto nije točno, jer se on tiče i muškaraca. Rijetko kad susrećemo muškarce da se bore za prava na pobačaj: vjerojatnije je da ćemo vidjeti suprotno - da nam ta prava aktivno pokušavaju oduzeti. Žene zaslužuju autonomiju na svoja reproduktivna prava, ali također zaslužuju savezništvo i potporu muškaraca. Iskustvo Britney Spears povezano je s brojnim ženama koje su bile prisiljene na pobačaj i potom ostavljene da se same nose s emocionalnom traumom. Za razliku od muškaraca koji ne osjećaju posljedice odgovornosti i fizičke boli.

Linker
27. travanj 2024 21:20