65. Opernball u Beču

 BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK
65. OPERNBALL

Bal svih balova: Specijalna gošća nestala u ponoć, a nije htjela ni zaplesati

Bečki Opernball održan je 65. put, a specijalna gošća u loži građevinskog tajkuna Richarda Lugnera bila je dvostruka oskarovka i klimatska aktivistica Jane Fonda.

Bečki Opernball održan je 65. put, a specijalna gošća u loži građevinskog tajkuna Richarda Lugnera bila je dvostruka oskarovka i klimatska aktivistica Jane Fonda.

Tradicionalni bečki Opernball, bal svih balova kako ga s pravom tituliraju diljem svijeta, ove je godine održan 65. put pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena. U bečkoj Operi okupio se austrijski državni vrh, uglednici iz politike, gospodarstva, kulture, sporta i show biznisa, a glavna gošća bila je dvostruka oskarovka i klimatska aktivistica, 85-godišnja holivudska glumica Jane Fonda.

image

Jane Fonda i Richard Lugner

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK

Na Opernball je stigla ruku pod ruku sa svojim 90-godišnjim domaćinom, austrijskim građevinskim tajkunom Richardom Lugnerom, koji ju je ugostio u svojoj počasnoj loži, a Jane Fonda mu se unaprijed ispričala što mu se neće pridružiti na plesnom podiju te se s bala povukla točno u ponoć. Što i ne čudi jer je prije toga kritizirala Bečku operu što prihvaća donacije i sponzorstvo naftnih kompanija, koje time, kako je rekla, peru ruke i savjest zbog uništavanja planeta. A svoj honorar, kako je najavila, donirat će udrugama za zaštitu okoliša i očuvanje bioraznolikosti.

image

Jane Fonda

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK

Balska svečanost otvorena je fanfarama, intoniranjem himne te mimohodom i plesom 144 mlada plesna para u ritmu "Poloneze u A-Duru" Frederica Chopina. Nastupili su i prvaci baletnog ansambla Bečke državne opere, polaznici Baletne akademije Bečke državne opere, koje je publika pozdravila frenetičnim aplauzom te Dječji zbor Bečke državne opere, koji je bravurozno izveo polku Johanna Straussa mlađeg. Publiku su oduševili i solisti Bečke državne opere, tenor Andreas Schager u pratnji supruge Lidije Baich na violini te finska sopranistica Camilla Nylund. Umjetnički dio programa završen je izvedbom Straussovog valcera "Na lijepom plavom Dunavu", nakon čega je poklikom "Sve je valcer" podij otvoren za se.

image

Opernom balu prisustvovalo je više od pet tisuća gostiju

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK

Balu je prisustvovalo više od pet tisuća gostiju, koji su kupili ulaznice za jedan od najprestižnijih društvenih događaja na svijetu: najjeftinija je stajala 350 eura, a najskuplja za svečanu ložu čak 24 tisuće eura.

Linker
28. travanj 2024 14:15