Getty Images/iStockphoto
Ujedinimo se

Dobro je činiti dobro: Evo kako možemo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija

Ako zbog trenutnih okolnosti ne radite i imate viška slobodnog vremena, iskoristite ga kako biste volontirali, starijim osobama kupili namirnice i lijekove, ustupili krevet viška za one koji se trenutno ne mogu vratiti u svoje domove ili donirali deke i hranu azilima i udrugama za zaštitu životinja.

Kao da cijela situacija s koronavirusom, restriktivnim mjerama i samoizolacijom nije bila dovoljna, Zagreb i okolicu u rano nedjeljno jutro pogodio je i razorni potres koji je uništio mnoge domove, a odnio je i jedan ljudski život.

Šire zagrebačko područje još uvijek se svako malo trese, a u prilog nam ne ide ni jak vjetar, a ni snijeg koji je "zakasnio" nekoliko mjeseci. Protiv ovakvih iznenadnih šokova ne možemo napraviti ništa, ali zato je važno ono što napravimo nakon.

Svi oko sebe imamo nekog kome je potrebna pomoć, bio to stariji susjed koji ne smije izlaziti iz stana, obitelj s malom djecom kojoj je potres uništio dom i trenutno se u njega ne može vratiti ili gladna napuštena životinja.

Ako ste potpuno zdravi i trenutno ne radite od kuće ili radite tjedan za tjedan, kao što to neke tvrtke dopuštaju, umjesto provođenja vremena pred televizijom ili za računalom, evo nekoliko načina kako biste mogli doprinijeti zajednici i onima koji si ne mogu sami pomoći.

Young couple carrying a paper bag with groceries
Getty Images
Raspitajte se, možda u vašoj zgradi ili ulici već postoji netko tko čeka vašu pomoć.

Kupnja namirnica i lijekova

Starijim osobama u vašem susjedstvu koji ne smiju izlaziti iz svojih domova možete pomoći kupnjom namirnica i lijekova.

Naravno, pripazite da sa svima s kojima dolazite u kontakt držite dva metra razmaka, imate zaštitne rukavice i masku, a najbolje će biti da im potrebno ostavite ispred ulaznih vrata.

Ako živite u zgradi, kontaktirajte predstavnika stanara za informacije kome biste od susjeda mogli pomoći.

Milti generational family is posing on the sofa in their living room.
Getty Images
Osvrnite se oko sebe, možda je pomoć potrebna i vašim najbližima.

Ustupite sobu ili krevet viška

Ako imate praznu sobu ili slobodan krevet, privremeno ga ustupite poznanicima ili obitelji čiji je dom uništen u potresu ili trenutno nije siguran za život. Ljudima će to puno značiti jer biti bez krova nad glavom u ovim teškim vremenima jedna je od stvari koje nitko ne bi trebao iskusiti.

Smiling beautiful businesswoman working in call center
Getty Images
Naš doprinos je možda kap u moru, ali znači puno.

Volontirajte

Obratite se Hrvatskom centru za razvoj volonterstva ili Stožeru civilne zaštite kako biste saznali sve potrebne informacije o mogućnostima volontiranja. Naravno, prvenstveno je važno da ste potpuno zdravi i da ne spadate u rizičnu skupinu (osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, onkološki bolesnici, osobe s kardiovaskularnim i respiratornim poteškoćama). Pomoći možemo fizičkim radovima u uklanjanju nastale štete ili pak na jednom od trenutno aktivnih telefonskih brojeva za pomoć.

Small mixed race group of people working in charitable foundation
Getty Images
Svaka pomoć je dobrodošla.

Donirajte

Ormar vam je pun odjeće koju ne nosite, imate nekoliko deka viška ili čak zaštitnih maski, pelena, higijenskih potrepština, trajnih prehrambenih proizvoda? Odlično. Crveni križ i Caritas uvijek će prihvatiti donacije, a vaša, koliko god skromna bila, nekome može uljepšati život u ovom kaosu.

Ako niste u mogućnosti donirati odjeću i potrepštine, još uvijek možete pomoći i to novčanim donacijama.

  • Vlada Republike Hrvatske otvorila je račun za donacije u akciji “Hrvatska protiv koronavirusa”: Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160, Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380- OIB uplatitelja.
  • Također, financijsku pomoć možete uplatiti i na račun za donacije financijskih sredstava u akciji “Zajedno za Zagreb” za sanaciju posljedica potresa. Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160, Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371- OIB uplatitelja.

Veterinarians at animal shelter checking health of dogs.
Getty Images/iStockphoto
Možda je ovo trenutak da 'pustite' malo bezuvjetne ljubavi u svoj život.

Ne zaboravite na životinje

Mnoge životinje su završile na cesti, koliko zbog nemara i bešćutnosti vlasnika, toliko zbog straha od potresa. Dakle, ako vidite napuštenu mačku ili psa, odvedite je kod veterinara na očitanje čipa kako bi se mogla vratiti vlasniku. U slučaju da nema čip, možete joj pomoći tako da ju privremeno udomite dok ne nađete nekoga tko bi joj mogao pružiti "zauvijek dom".

Također, azili i udruge za zaštitu životinja pucaju po šavovima zbog velikog broja napuštenih životinja pa im svakako donirajte deke, hranu ili novac za troškove kod veterinara.

Lijepa riječ je uvijek dobrodošla

I na kraju, ono što vas ne košta ništa, a uvijek će nekome uljepšati dan jest lijepa riječ i nekoliko minuta vašeg vremena. Nazovite vaše susjede, prijatelje, članove obitelji, kolege i poznanike i pružite im utjehu.


Sretno! I unaprijed hvala <3

Hands of group friends in the shape of a heart against the sunset. Love and relationship friendship concept
Getty Images/iStockphoto
Dobro se dobrim vraća!

Linker
18. travanj 2024 11:03