lista se širi

Zašto toliko slavnih faca podržava ljevičara na izborima u Brazilu?

Nakon Leonarda DiCaprija, Marka Ruffala i Marka Hamilla, Luiza Inacia Lulu da Silvu podržao je i Jason Momoa.

Zvijezda Aquamana Jason Momoa postao je zadnja holivudska slavna osoba koja je podržala Luiza Inacia Lulu da Silvu na žestokim predsjedničkim izborima u Brazilu, pridruživši se Leonardu DiCapriju, Marku Ruffalu i glumcu iz Ratova zvijezda Marku Hamillu.

Lula, brazilski ljevičarski bivši predsjednik, suočava se s krajnje desnim sadašnjim predsjednikom Jairom Bolsonarom, čija se politika okrivljuje za neobuzdano uništavanje amazonske prašume.

Momoa (43) na Instagramu je u ponedjeljak objavio srca iznad naslova vijesti u kojem se vidi da se Lulina prednost u odnosu na Bolsonara povećava pred nedjeljni izuzetno važan drugi krug predsjedničkih izbora.

Glumac superheroj Mark Ruffalo, koji glumi Hulka u Marvelovoj franšizi Osvetnici, prošlog je mjeseca objavio video u kojem podržava Lulu.

image

Jason Momoa

MARCO PROVVISIONATO/IPA-AGENCY/SHUTTERSTOCK

Pozvao je Brazilce da razmisle o "globalnim implikacijama izbora" na amazonsku prašumu i njezinu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

"Ono što se dogodi s prašumom i domorodačkim stanovništvom koje tamo živi utjecat će na ostatak svijeta u nadolazećim tisućljećima", rekao je Ruffalo.

Dodao je: "Trenutno, vođa koji je najbolje pozicioniran da zaštiti prašumu je Lula."

Ostalo je još samo nekoliko dana do glasovanja 30. listopada, a dva ljuta rivala bore se za pridobivanje neodlučnih glasača u povijesno tijesnoj utrci. Lula ima 52 posto glasova pred drugi krug, prema 48 posto za Bolsonara, prema nedavnoj anketi.

Momoa je zadnja slavna osoba koja je istupila protiv Bolsonara, čiji je mandat obilježen rekordnom sječom šuma i potiskivanjem domorodačkog stanovništva u Amazoniji.

image

Luiz Incio Lula da Silva

GUSTAVO BASSO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Uoči prvog kruga izbora, glumac Mark Hamill objavio je na Twitteru "Budućnost je TVOJA, Brazil", zajedno s karikaturom bivšeg predsjednika s naslovom "Lula Skywalker".

Leonardo DiCaprio, koji se dugo bori za zaštitu okoliša, potaknuo je Brazilce da glasaju, navodeći važnost Amazone.

Bolsonaro traži drugi mandat nakon četverogodišnjeg mandata u kojem je bio kritiziran zbog svog načina na koji se nosio s pandemijom koronavirusa i svojih kontroverznih izjava o ženama, tisku, manjinama i percipiranim neprijateljima poput Vrhovnog suda.

Lula, brazilski predsjednik od 2003. do 2010., nastoji se vratiti na scenu nakon što je proveo više od godinu dana u zatvoru zbog kontroverznih, u međuvremenu oborenih optužbi proizašlih iz istrage o golemoj korupciji u čijem je središtu državna naftna tvrtka Petrobras.

Linker
25. travanj 2024 06:43