MICKAEL CHAVET/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
KOMENTAR

Zašto čak i zvijezde poput Shakire sebe stavljaju na posljednje mjesto

Izjava kolumbijske pjevačice da je žrtvovala karijeru zbog nogometaša Gerarda Piquea s kojim je provela 11 godina pokrenula je raspravu u javnosti, ali studije pokazuju da ni po čemu nije različita od prosjeka: 40 posto žena smatra da su poslovi njihovih muškaraca prioritetniji, a čak 86 posto muškaraca priznaje da se primarno njihove supruge bave djecom.

Izjava kolumbijske pjevačice da je žrtvovala karijeru zbog nogometaša Gerarda Piquea s kojim je provela 11 godina pokrenula je raspravu u javnosti, ali studije pokazuju da ni po čemu nije različita od prosjeka: 40 posto žena smatra da su poslovi njihovih muškaraca prioritetniji, a čak 86 posto muškaraca priznaje da se primarno njihove supruge bave djecom.

Veličanje ženskog žrtvovanja i navike da žene sebe stavljaju na posljednje mjesto, jedan je od glavnih razloga zašto ni danas nismo osnažene. Supruge i majke cijeli život služe kao oslonac, dok je muškarac fokusiran na svoju karijeru. Kada jednom uvide nedostatke tih jednostranih žrtvi, obuzme ih nemoć i gnjev zbog izgubljenih godina. Slično se desilo i kolumbijskoj zvijezdi Shakiri, koja je 2022., nakon 11 godina veze prekinula sa španjolskim nogometašem Gerardom Piqueom, ocem njihova dva sina. Naime, u razgovoru za britanski Sunday Times, Shakira je izjavila da je zbog njega i njegovog posla karijeru stavila na čekanje. Ukratko, čak i jedna uspješna i popularna žena svoj je život podredila partnerovim ambicijama. Zvuči vam poznato? Američka autorica i odvjetnica Linda Hirshman desetljećima je poticala ambiciozne žene da se udaju za muškarce koji zarađuju manje od njih. U brojnim člancima i njezinoj knjizi "Get to work", objavljenoj 2006., poručila je ženama da bi trebale izbjegavati preuzimati više od polovice kućanskih poslova i svu brigu o djeci. Kako to provesti? Udati se za muškarca koji vjeruje u jednakost.

Hirshman je objasnila da takav izbor nije strateški, već mudar. "Ako ste posvećeni karijeri i želite partnera koji će vas podržavati, radite samo ono što muškarci čine već stoljećima." Njezin savjet je u to vrijeme bio veoma kontroverzan, ali Hirshman je možda bila u pravu. Velika studija koju su prije deset godina provele profesorice Robin Ely i Colleen Ammerman s Harvarda pokazala je da ženini ciljevi postavljeni u dvadesetima često budu neostvareni. I to ne zato što uspore kad postanu majke, već zato što dopuštaju da partnerov posao bude ispred njihovog. Autorice studije razgovarale su s 25 tisuća muškaraca i žena koji imaju MBA s Harvarda. Muškarci su češće bili na visokim pozicijama i imali su mnogo više odgovornosti od svojih ženskih kolegica. I razlog nije bio taj što su žene masovno prestale raditi. Žene i muškarci u studiji uglavnom su se slagali oko stvari koje su im važne u njihovom profesionalnom životu, ali unatoč tome što žele iste stvari, nije potrebno dugo da te ambicije budu osujećene – barem kad su žene u pitanju.

image

Shakira je u vezi s Piqueom dobila dva sina: Milana i Sashu

AFF-USA/SHUTTERSTOCK

Određena očekivanja kako će parovi raspodijeliti svoje poslovne i obiteljske obaveze pridonose neispunjenim ciljevima žena. Većina njih izjavilo je kako pretpostavljaju da će imati ravnopravne brakove u kojima se karijere oba supružnika shvaćaju jednako ozbiljno. Mnoge su bile u krivu. Oko 40 posto žena iz studije reklo je da su karijere njihovih partnera bile prioritetnije, dok je samo 20 posto izjavilo da im karijera nije na prvom mjestu.

U usporedbi s muškarcima gdje je 70 posto njih reklo da je njihova karijera važnija od karijere supruge. Kada pogledamo obaveze vezane za brigu o djeci, brojke su još jasnije. Čak 86 posto muškaraca reklo je da se njihove supruge primarno bave djecom, a žene to potvrđuju. Naravno, bračni dogovor nije jedina stvar koji sputava žene. Dio razloga zašto ne napreduju jednako kao muški kolege je taj što nakon što rode djecu uglavnom imaju fleksibilnije radno vrijeme. Druge studije podržavaju ova otkrića, pokazujući da postoji stvarna kazna za majčinstvo koja uključuje nižu plaću i manje šanse za napredovanje, jer poslodavci pretpostavljaju da će biti manje posvećene svome poslu. Autori studije primjećuju da su milenijalci egalitarniji od svojih starijih ispitanika, dok polovica mlađih muškaraca i dalje smatra da će im karijera biti na prvom mjestu, a dvije trećine njih pretpostavlja da će supruge više brinuti o djeci. Na temelju ovih podataka, čini se da je Hirshman bila prilično dalekovidna. Naime, većina predsjednica Uprave imaju muževe koji ne rade. Bivša CEO tvrtke Xerox Ursula Burns kao da je čitala njezinu knjigu kad se našalila na jednoj konferenciji 2013. izjavivši da je tajna uspjeha udati se za 20 godina starijeg partnera. Njezin je suprug u vrijeme kad se ona uspinjala u karijeri, otišao u mirovinu pa je mogao preuzeti brigu o djeci. Želite li uspješnu karijeru i obitelj, možda ne bi bilo loše prihvatiti njen savjet. Jer ćete u protivnom možda morati posao, baš poput Shakire, staviti na čekanje.

Linker
26. travanj 2024 14:40