nova era fantasyja

Vilenjak u seriji ‘Gospodar prstenova‘ otkrio zašto je ovom ulogom ispunio životnu misiju

Glumac Ismael Cruz Córdova dobivenu je ulogu proslavio glasno vičući na ulicama New Yorka.

Ostalo je još samo 17 dana do premijere najskuplje serije svih vremena u produkciji Amazona - "Gospodar prstenova: Prstenovi moći". Na svaku od epizoda potrošeno je vrtoglavih 43 milijuna funti jer je ipak riječ o vrhunskoj priči, a šef Amazona Jeff Bezos htio je da sve bude ‘tip-top‘.

Radnja serije smještena je u vrijeme Tolkienove Second Age ere, tisućljećima prije događaja u romanu "Hobit" i trilogiji "Gospodar prstenova". U toj je eri korumpirani Maia (Maiari su likovi slični anđelima u Tolkienovu svijetu) Sauron stvorio kobni prsten.

U seriji ćemo ponovno vidjeti poznate likove iz trilogije kao što su vilenjaci Elrond i Galadriel, ali utjelovit će ih i ne tako poznati glumci. Usprkos tome što je Tolkien u knjizi opisao vilenjake kao izrazito bijele puti s isključivo dugom kosom, Bezos likove s Arde (Tolkienov ekvivalent Zemlji) vidi šaroliko.

U "Prstenovima moći" tako možemo očekivati i vilenjake s kratkom kosom tamnije puti, što se mnogim Tolkienovim fanovima nimalo nije svidjelo jer se prema njihovom mišljenju Bezos nije držao Tolkienovog naslijeđa, već je svemu pristupio previše slobodoumno i politički korektno.

image

Ismael Cruz Cordova kao vilenjak u seriji "Gospodar prstenova: Prstenovi moći".

SUPPLIED BY LMK/IPA-AGENCY.NET/IPA/PROFIMEDIA SUPPLIED BY LMK/IPA-AGENCY.NET/IPA/PROFIMEDIA

Maštao da bude vilenjak

Jednog od vilenjaka tamne puti i kratke kose tumači Ismael Cruz Córdova, glumac portorikanskog podrijetla koji je tek nakon sedam mjeseci audicije i nekoliko odbijanja dobio ulogu u novoj seriji. Ovaj uspjeh proslavio je glasnim povicima na ulicama New Yorka, što ne čudi jer je njegova uloga vrlo važna u cijeloj priči.

Córdova je još od djetinjstva maštao o tome da jednog dana utjelovi vilenjaka, jer je veliki fan "Gospodara prstenova", no komentari njegovih školskih kolega i prijatelja nisu baš bili poticajni. "Nisam vidio nekog kao sebe na platnu. A kada sam rekao ‘Želim biti vilenjak,‘ ljudi su rekli, ‘Vilenjaci ne izgledaju kao ti‘. Zato sam odlučio ispuniti svoju misiju kad sam čuo da traže tamnije ljude za ulogu u seriji", ispričao je glumac za magazin TIME.

image

Ismael Cruz Cordova

SIPA USA/DDP USA/PROFIMEDIA

Tijekom audicije tijekom strogo povjerljivog procesa odabira glumaca, Córdova nije točno znao koju će ulogu dobiti jer je informacije dobivao "na kapaljku". "Rekli su mi samo da ću glumiti lika poput Aragorna. Pred kraj audicija, odletio sam na Novi Zeland na čitanje scenarija i tek tada saznao da mi je pripala uloga vilenjaka", prisjetio se glumac.

No njegov lik nije jedini koji pomiče granice Tolkienova viđenja ovog fantasy svijeta jer ćemo u seriji moći vidjeti i tamnoputu patuljčicu te sigurno još mnogo raznolikosti u rasi i spolu. Producentica "Prstenova moći" Lindsey Weber oštro je odbacila optužbe fanova, rekavši da su spremni za kritiku, ali ne i za rasizam.

Prikazivanje serije počinje 2. rujna na Amazon Prime Video platformi, a epizode će prema najavama izlaziti jednom tjedno.

Linker
06. ožujak 2024 07:55