SHUTTERSTOCK EDITORIAL
NEUTJEŠAN GLUMAC

Velika tuga Richarda Gerea: On mu je bio najveća inspiracija, po njemu je dao ime prvorođencu

Zbog očevog se utjecaja i holivudski glumac uključio u humanitarni rad. "Moj otac inspirira ljude, utječe na njih, uključuje ih. Kad ga njegovo susjedstvo treba, on je tamo", rekao je Richard Gere.

Zbog očevog se utjecaja i holivudski glumac uključio u humanitarni rad. "Moj otac inspirira ljude, utječe na njih, uključuje ih. Kad ga njegovo susjedstvo treba, on je tamo", rekao je Richard Gere.

Otac holivudske zvijezde Richarda Gerea, Homer George Gere, preminuo je dva mjeseca prije 101. rođendana, objavila je na Instagramu glumčeva supruga Alejandra Gere. Budući da Richard nije stavio objavu na društvene mreže, izrazi sućuti stižu na Alejandrine stranice.

Obitelj poziva na proslavu Homerovog života, jer živio je lijepo i ispunjeno i bio je posvećen pomaganju drugima, a to je prenio i na svoje petero djece - Susan, Richarda, Joanne, Davida i Lauru. Rođen je 7. svibnja 1922. u gradiću Brooklynu u Pennsylvaniji u kojem su glavna aktivnost bile mljekarske farme. Još je u osnovnoj školi upoznao ljubav svog života, dvije godine mlađu Doris Tiffany, s kojom se i vjenčao 1945. nakon što se vratio iz Drugog svjetskog rata tijekom kojeg je služio u mornarici. Uskoro su počela stizati djeca, a kao drugo dijete i prvi sin rodio se mali Richard 31. kolovoza 1949. Obitelj se ubrzo preselila u grad Syracuse, u saveznoj državi New York.

image

Homer Gere s fotografijom svoje ljubavi, supruge Doris

IG ALEJANDRA GERE

Djeca su odgajana kao metodisti, a roditelji su bili aktivni u tamošnjoj metodističkoj crkvi gdje su pjevali u zboru. Oboje su bili jako angažirani i oko poboljšanja javnog obrazovanja. Doris je bila domaćica, a Homer agent osiguranja za kuću Nationwide kojoj je ostao vjeran do umirovljenja, a oni su ga smatrali jednim od najboljih zaposlenika.

Iako zaposlen i s velikom obitelji, Homer je volio pomagati drugima. "Ako nije mogao pomoći novčano, onda je za druge uvijek imao osmijeh ili zagrljaj ili neki drugi način pomoći. To je bilo oko mene cijelo vrijeme dok sam odrastao", prisjetio se jednom prilikom Richard koji se u novom gradu dobro snašao, pogotovo u sirakuškoj srednjoj školi Central High School, gdje su nastavnici i kolege brzo prepoznali njegov poseban talent. Već je tada, kažu, imao karizmatičnu osobnost, bio je uspješan gimnastičar i glazbenik, isticao se u sviranju trube. Nakon srednje škole upisao se na Sveučilište Massachusetts Amherst na kojem je, zahvaljujući talentu za gimnastiku, dobio stipendiju, što je razveselilo obitelj. No, na studiju filozofije ostao je samo dvije godine, jer je postalo jasno da je njegova sudbina negdje drugdje.

Njegovi roditelji su se u međuvremenu posvetili i humanitarnom radu, a nakon umirovljenja Homer je veći dio svoje energije ulagao u pomaganje neprofitnoj organizaciji Meals on Wheels koja dostavlja hranu onima koji si ne mogu sami kupiti ili pripremiti obroke. Dulje od 25 godina za njih je prikupljao sredstva i razvozio obroke. "Kad se uključio u to razvila se strast koja je trajala cijeli život", svjedočio je Richard i prisjetio se kako je čak i kad je mogao odabrati što god želi, birao ono što je, na kraju, bilo dobro za druge.

"Rekao sam ocu da će mi biti drago kupiti im bilo koji automobil koji žele, ali on je odgovorio da to za njega ne bi bilo dobro. Kad sam upitao zbog čega, objasnio je da je taj kamionet savršene visine da u njega slaže posude s obrocima." Upravo zbog očevog utjecaja i Richard se uključio u humanitarni rad. "Moj otac inspirira ljude, utječe na njih, uključuje ih. Kad ga njegovo susjedstvo treba, on je tamo", rekao je glumac u videu snimljenom prije petnaestak godina, u kojem zajedno s ocem nosi obroke po kućama.

Mlađi Gere često je hvalio oca, pa je i na lokalnom žetvenom festivalu 2019. rekao da ga je otac naučio kako treba vratiti drugima dobrotom. "Moj otac će za desetak dana imati 97 godina, a mozak mu radi bolje nego meni. On je od onih ljudi koji pomažu, barem malo, svima oko sebe koji se nađu u nevolji", rekao je tada holivudski glumac.

Kao da sve te lijepe riječi nisu dovoljan izraz ljubavi, Richard je ocu ukazao i osobito poštovanje – svom je prvom djetetu, sinu kojeg je dobio 2000. godine s bivšom partnericom, glumicom Carey Lowell, dao ime Homer. Puno je ime mladića Homer James Jigme Gere; James je ime Careynog oca, dok Jigme znači "neustrašiv" na jednom od tibetskih jezika, jer su se i Richard i Carey zanimali za budistička učenja.

image

Richard Gere u talijanskoj sirakuzi sa sinom Homerom i Alejandrom prije osam godina

GLOBALIT/THE PHOTO ONE/PROFIMEDIA

Obitelj Gere ostala je cijelo vrijeme povezana, pa su se okupili i na proslavi stotog Homerovog rođendana, lani u restoranu Pastabilities u Syracusi.

Iza Homera ostaje njegovih petero djece i 24 unučadi i praunučadi. Kako je Alejandra napisala, njezin je svekar prihvaćao život s ljubavlju, ljubaznošću, otvorenošću i znatiželjom. Pamtit će ga po životnoj radosti, po "medvjeđim" zagrljajima koji lome kosti i dugotrajnim prijateljstvima. "Zauvijek će nas podsjećati da jako volimo i glasno pjevamo", lijepo je zaključila Alejandra koja je obavijestila i da će se proslava Homerovog života održati u svibnju, oko njegovog 101. rođendana. I svi su pozvani da daju priloge za Meals on Wheels.

image
REGINA WAGNER/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA
Linker
26. travanj 2024 17:35