legendarni glumac

Tajni dnevnik otkriva zašto je nastavio glumiti Snapea u Harryju Potteru unatoč teškoj bolesti

Dnevnički zapisi Alana Rickmana, koji obuhvaćaju 25 godina njegova života, bit će objavljeni kao knjiga.

Iza pokojnog britanskog glumca Alana Rickmana ostala je bogata filmska i kazališna karijera, no mnogi će ga najviše pamtiti po legendarnoj ulozi profesora Čarobnih napitaka Severusa Snapea iz franšize o Harryju Potteru. Rickman je čak 25 godina vodio dnevnik, a ulomci iz njega daju uvid u ulogu Snapea i zašto je odlučio nastaviti glumiti lik usred teških vremena i želje da odustane.

U dnevničkim zapisima, koje je u subotu objavio The Guardian, Rickman je detaljno opisao da je 2002. želio napustiti franšizu, mjesec dana nakon izlaska drugog filma "Harry Potter i Odaja tajni".

image

Alan Rickman

F84/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

"Razgovaram s agentom Paulom Lyon-Marisom o izlasku HP-a, za koji on misli da će se dogoditi", napisao je Rickman 4. prosinca 2002. "Ali evo nas ponovno u području kolizije projekta. Ponavljaju da nema više HP-a", dodao je glumac.

Međutim, glumac je odlučio i dalje biti dio svijeta čarobnjaka nakon što mu je 2005. dijagnosticiran agresivni oblik raka prostate, uoči snimanja "Harryja Pottera i Reda feniksa", petog dijela franšize. Nakon što su mu liječnici odlučili odstraniti cijelu prostatu, Rickman je u dnevniku napisao pojedinosti o svojoj odluci da i dalje glumi Snapea u fantastičnoj sagi.

"Konačno, da za HP 5. Osjećaj nije ni dobar ni loš. Argument koji pobjeđuje je onaj koji kaže: ‘Progledajte do kraja. To je vaša priča‘", napisao je.

U drugim zapisima usmjerenim na Pottera, Rickman je također pisao o svom prvom susretu s J.K. Rowling, autoricom knjiga po kojima su snimljeni filmovi i kako ga je uputila u povijest Snapeova lika.

"Razgovor s njom je razgovor s nekim tko živi te priče, a ne izmišlja ih", napisao je Rickman.

image

Alan Rickman kao Severus Snape i Maggie Smith kao Minerva McGonagall.

© WARNER BROS/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA

U unosu iz 2007. Rickman je detaljno opisao svoja razmišljanja o Snapeovoj smrti u "Harryju Potteru i Darovima smrti", napisavši da je oduvijek znao za ljubavnu priču između njegovog lika i Harryjeve majke, Lily Evans Potter.

"Završio sam s čitanjem posljednje knjige o Harryju Potteru. Snape umire herojski, Potter ga opisuje svojoj djeci kao jednog od najhrabrijih ljudi koje je ikada poznavao i svog sina naziva Albus Severus. Ovo je bio pravi obred prijelaza. Jedna mala informacija od Jo Rowling prije sedam godina, da je Snape volio Lily, dala mi je nadu za koju se mogu držati", napisao je Rickman.

Glumac je umro od raka gušterače u siječnju 2016. u dobi od 69 godina. Njegovi dnevnički zapisi bit će objavljeni kao knjiga, "Madly, Deeply: The Diaries of Alan Rickman" te izlaze 4. listopada.

Linker
20. travanj 2024 06:51