pokušaj ušutkavanja

Svijet obišle šokantne snimke: Atentat na prvu argentinsku predsjednicu čudom nije uspio

Cristina Fernández usred je korupcijskog skandala, ispred njezine kuće okupljaju se pristaše i protivnici što je napadač iskoristio.

Šokantan pokušaj atentata na argentinsku potpredsjednicu Cristinu Fernández, čudom nije uspio. Napadač joj se približio kad je u četvrtak navečer izašla iz automobila. Okružilo ju je nekoliko pristaša kako bi je pozdravili i zamolili za autogram. Neki su je baš u tom trenutku snimali pa svjetski mediji sada imaju snimku na kojoj se jasno vidi i čuje napadač političarki uperio pištolj u lice i povukao obarač. Srećom, oružje nije opalilo, javlja Fox News.

Na snimci se čuje samo mukli ‘klik‘. Potvrdio je to i aktualni predsjednik Alberto Fernández koji s potpredsjednicom nije u srodstvu.

"Cristina je još uvijek živa jer, iz razloga koji tek treba potvrditi, pištolj nije pucao", rekao je u izvanrednim vijestima.

Događaj je ocijenio kao "najozbiljniji incident od kada se u Argentinu, 1983. vratila demokracija", piše Guardian. Riječ je, naime, o izborima na kojima je okončana krvava vojna diktatura čije se posljedice osjećaju i danas.

Političarka je osupnuta. Često su joj prijetili, nije ju lako uplašiti, no incident ju je ostavio bez riječi. Prva je u povijesti Argentine koja je 2007. postala predsjednicom, a tu dužnost obnašala je osam godina.

Ovih dana proglašena je krivom za korupciju iz tog razdoblja (zato se ispred njezine kuće nalaze njene pristaše, ali i protivnici), a spominje se kazna od dvanaest godina zatvora. Kako se Cristinu Fernández namjerava kandidirati na idućim predsjedničkim izborima, šokantan pokušaj ubojstva jedne od najmoćnijih argentinskih političarki pred televizijskim kamerama, tumači se kao pokušaj da ju se zauvijek ušutka.

Naoružani muškarac uhićen je, a njegovo oružje (s pet metaka), pronađeno je nedaleko od rezidencije potpredsjednice.

Linker
18. travanj 2024 02:10